Obeležen Međunarodni dan starijih osoba

  0

  Mudre reči najstarijih sugrađana osvanule u Knez Mihailovoj ulici

  Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, koji je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1990. godine, Gradska opština Stari grad, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i UNFPA (Populacioni fond Ujedinjenih nacija) danas su otvorili izložbu čiji su autori korisnici Senior centra ove centralne gradske opštine.  Međunarodni dan starijih osoba ustanovljen je sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba. U sklopu radioničarskog programa Senior centra, penzioneri iz ovog dela grada osmislili su izložbu koja za cilj ima da pošalje omladini i celokupnoj javnosti jasnu poruku da starost nije trošak već resurs. Uspostavljanja razumevanja i saradnje među generacijama jedino je moguće kroz partnerstvo svih društvenih činilaca, čemu doprinos daje upravo ova izložba.

  „Kao odgovorna opština koja misli na svoje najstarije sugrađane, koji čine trećinu našeg stanovništva, naš cilj je da postanemo servis za njihov kvalitetniji i bolji život i upravo zbog toga osnovali smo Senior centar “istakla je Maria Markov zamenica predsednika Gradske opštine Stari grad i dodala „za nas su seniori i penzioneri ravnopravni članovi društva koji imaju bogato znanje, sposobnost i životno iskustvo“.

  „Već sada svaki peti stanovnik naše zemlje stariji je od 65 godina, a od toga više od polovine njih oseća se diskriminisano. Današnja akcija je primer kako možemo i moramo raditi zajedno na tome da se slika starenja i starijih ljudi menja, a upravo u tome leži jedan veliki potencijal za celo društvo“, izjavila je Borka Jeremić, zamenica direktora Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za Srbiju.

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je ovom prilikom dodala da „Ubrzana digitalizacija otvara brojne mogućnosti uključujući i međugeneracijsku razmenu i dijalog. S druge strane,  ovaj razvoj preti da stvori nove podele, novi jaz među generacijama ako društvo i država ne učine sve da spreče „digitalnu isključenost“ starijih građana i nove oblike „digitalne diskriminacije“. Treba imati u vidu da prilikom obuka  za sticanje novih veština  vodimo računa o nivou znanja i godinama onih kojima pomažemo  kao i da te obuke prilagodimo  potrebama starijih, da ih ne bi činili dodatno nesigurnim u pogledu novih tehnologija.“

  Izložba će biti postavljena u Knez Mihailovoj ulici 1. oktobra do 19 časova, a potom tokom narednih mesec dana svi zainteresovani će moći je posete u Makedonskoj ulici, ispred Opštine Stari grad.