O čemu ćete, uz novi Nedeljnik i Njujork tajms, danas pričati: Životna priča Zdravka Ponoša; Političke posledice protesta; Ivica Šurjak o Moci, Džaji, Titu

0
Fotografija: Igor Pavićević

Jedni će se nadati da će sneg i mraz otupiti oštricu građanskih protesta i blokada, drugi da će nemušti odgovori, kolebanja i uvrede s vrha izvući još veći broj ljudi na ulice, kružne tokove i auto-puteve; treći će se zaklinjati da su apolitični, četvrti u svemu videti zaveru… Činjenica je, svakako, da se „nešto” događa i da je „neka” energija u vazduhu, a ko će je dohvatiti, pisaće nedeljna štampa, još u ovom broju, u velikoj analizi Nedeljnika. Kad smo kod izbora i politike, u serijalu životnih intervjua – očekujte, što bi se reklo, i neočekivano – gostuje Zdravko Ponoš, miris Dalmacije donosi legendarni Ivica Šurjak; kome je do prilika u svetu, eto mu ceo Njujork tajms sa svojih 46 (brojali smo) tekstova kakvih nema u drugim medijima… A kome je do lepe reči i lepih slova, ne računajući kolumniste i autore Nedeljnika, neka uživa u priči Gorana Petrovića, jednog od najvećih živih pisaca…

Pogledajte šta vas sve čeka u novom broju Nedeljnika i Njujork tajmsa, kao i pregled ostalih tema koje će obeležiti dan

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

PONOŠ – O vojnoj, diplomatskoj i političkoj karijeri, o tome gde je JNA pogrešila u ratu u bivšoj SFRJ, o “Oluji” i porodičnoj drami, o ulozi tokom NATO bombardovanja, o tome kako je izgledao 5. oktobar, o Kosovu, strancima, ambasadama, o “jakom” i “slabom” Vučiću, opoziciji, ali i o potencijalnoj predsedničkoj kandidaturi, za Nedeljnik govori Zdravko Ponoš.

LALIĆ – Od „Balenciaga” cipela u srednjoj školi do prozaka u srednjem dobu kratak je put, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku u novi broj Nedeljnika, “Lehman sisters”.

SUBOTOM U 2 – Dugoročni efekti ekoloških protesta stavljeni su u drugi plan, jer zahtevi su vrlo konkretni – stavljanje van snage zakona o referendumu i eksproprijaciji, a kako zakoni nemaju vremena da čekaju dugoročnu promenu stavova kod ljudi, kratak je rok u kom će se opipljivo videti njihova učinkovitost. Ako ne dođe do stavljanja van snage zakona, onda bi neki efekti možda mogli da se vide na sledećim izborima. Velika analiza političkih posledica protesta u novom Nedeljniku.

SMAJLOVIĆ – “Nema kod nas više mesta na kom se vlast i opozicija mogu ravnopravno sresti, da svi čuju i vide. Gde da ide građanin da sklopi mozaik od parčića suprotstavljenih verzija, i kako da utvrdi šta je istina? Za to su nekad služili novinari”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

MARKOVIĆ – U doba uvođenja novih tehnologija sedamdesetih, mi smo povećavali zapošljavanje nestručne radne snage. Možda je simbol za Jugoslovena te propadajuće faze socijalizma Šurda, lik iz serije “Vruć vetar”. Lenji činovnik, živi sa babom i ujakom, dobija stan na prevaru. Možda Flojd? Simpatični grebator, bez posla i škole, koji pokušava da “na foru” reši svoje životne probleme od trke, do fakulteta, vojske i braka? Nisu slučajno pekamski muljatori Rodni i Del Boj junaci naše poslednje predratne generacije. Istorijska analiza Predraga J. Markovića u novom Nedeljniku.

OTAŠEVIĆ – Bajdenova administracija je upala u zamku organizovanja ovakvog skupa u trenutku kada stanje demokratije u Americi odavno nije bilo gore. SAD su podeljeno društvo, Bajden je slab, Tramp i dalje kontroliše Republikansku partiju i nije nemoguće da se on ili neko od njegovih saradnika ponovo nađe u Beloj kući 2024. godine, piše Ana Otašević u spoljnopolitičkoj analizi “Bajdenovog samita” u novom Nedeljniku.

ŠURJAK – Velika zvezda jugoslovenskog fudbala i Hajduka, čovek zbog koga su devojke počele da prate ovaj sport, pričao je kako je Tito uticao na poraz reprezentacije od Nemačke na Svetskom prvenstvu, zašto je Tomislav Ivić zaustavio autobus sa splitskim fudbalerima nadomak stadiona JNA pred meč na kojem će “grobari” pokazati bezrezervnu ljubav prema klubu, da li je Ivica Dačić dobio ime po njemu, i oprostio se dirljivim rečima od svog kolege iz reprezentacije Moce Vukotića

O ČEMU ĆE SE JOŠ PRIČATI

Vučić vratio u Skupštinu Zakon o eksproprijaciji, Vlada ga povlači iz procedure

Vlada Republike Srbije je na sinoćnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Vlada Republike Srbije napraviće analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.

Na istoj sednici, vlada je predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44. Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu vlade ukida se taksa za overu potpisa, omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača bude deo organa za sprovođenje referenduma. Takođe, prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Vučić: Zakon o eksproprijaciji sam vratio zbog kratkih rokova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno se obraća javnosti, a, kako je juče najavljeno, objaviće konačno rešenje za izmenu Zakona o eksproprijaciji.

Govorio je o putnoj i železničkoj infrastrukturi pa se dotakao i Rio Tinta.

“Rio Tinto je podneo zvaničan zahtev za izmenu prostornog plana u kojem traže da se jalovište premesti u najplodniji deo Jadra. Za to nisu dobili odobrenje Vlade Srbije”, rekao je Vučić.

“Ja mislim da zbog smanjenja troškova internacionalne kompanije nemamo pravo da uništavamo živote ljudi”, istakao je predsednik Srbije.

Dodao je da “u narednim mesecima neće biti nikakvog odlučivanja”.

Govoreći o Zakonu o eksproprijaciji naglasio je da ovo nije prvi zakon koji je vratio.

“Vlada je donela zakon u kojem je jedna stvar za mene bila problematična od početka a to su rokovi koji su davani, kao i rokovi za žalbu, odnosno pet plus tri dana. Takođe, ono što nije protivustavno, Zakon nije prošao kroz javnu raspravu. On nije donet u hitnom postupku. Nije Ustav povređen u tome. NIje bilo javne rasprave uz čudno objašnjenje. Objašnjenje je bilo “kovid je”. Ma nemojte”, kazao je predsednik i dodao da se konsutltovao sa pravnim stručnjacima.

“Još jedna stvar nije dobra. Video sam maniju pojedinih ministara da se mešaju tamo gde ne treba. Doneo sam odluku i potpisao je o vraćanju Narodnoj skupštini na ponovno razmatranje Zakona o eksproprijaciji”, rekao je Vučić.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Vlada Republike Srbije napraviće analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.

Koronavirus u Srbiji: Još uvek nije registrovan Omikron

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano 1.268.787 slučajeva zaraze koronavirusom. Prema podacima sa sajta covid19.rs, od posledica bolesti preminulo je 12.036 osoba. Iako se broj dnevno preminulih smanjuje, on je i dalje visok. Naslovne stranice svetskih medija i oovih dana su posvećene novom soju – omikronu.

Кoronavirus je, prema jučerašnjim podacima, odneo još 41 život. Zabrinjava i to što su 194 osobe na respiratoru.

U Srbiji novi soj koronavirusa još nije registrovan, a virusolog dr Milanko Šekler kaže da iako je ovaj virus duplo prenosiviji od delta soja, on ne izaziva teža stanja.

Glavni simptomi kod novog soja su zamor, znojenje, bol u grlu, nema kašlja, nema curenja nosa, nema upale pluća, temperature kratko traju, liči na kratkotrajnu prehladu, a glavni klinički znak je stravičan zamor, kao da je auto prešao preko obolelih i to traje nekoliko dana.

U susednoj Hrvatskoj je novi soj koronavirusa registrovan kod tri osobe, a četvrti slučaj se ispituje.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da države treba da preispitaju svoje odgovore na kovid 19 i ubrzaju programe vakcinacije kako bi se uhvatili ukoštac sa omikron sojem. Napominju, ipak, da je prerano reći koliko će postojeće vakcine štititi od nove varijante.

Evropa, inače, beleži pad broja obolelih i zaraženih koronavirusom.

Veselinović i Radojičić na američkoj crnoj listi: SAD ih označile kao “vođe organizovane kriminalne grupe”

Milan Radojičić, potpredsednik Srpske liste i kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović, kao i još nekoliko osoba povezanih sa njima stavljeni su na crnu listu američke administracije i biće im uvedene sankcije.

U saopštenju se ističe da je Zvonko Veselinović lider organizovane kriminalne grupe, i da je jedna od najozloglašenijih koruptivnih figura na Kosovu. Dodaje se da je njegova kriminalna grupa umešana u šemu podmićivanja velikog spektra, zajedno sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Ministarstvo finansija SAD, takođe, ukazuje da je ta organizovana kriminalna grupa bila u dosluhu sa različitim političarima u nekoliko dogovora na obostranu korist, uključujući i podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika početkom 2019. godine da dozvole njihove operacije krijumčarenja između Srbije i Kosova i drugi slučaj podmićivanja kosovskih graničnih bezbednosnih zvaničnika krajem 2017. da omoguće bezbedan prolaz krijumčarima.

Od kraja 2017, Veselinović i njegov brat Žarko imali su dogovore sa političarima da pomognu pobedu na izborima njihove partije, obezbede političke pobede njihovih kandidata i finansiraju kandidate sa velikim sumama novca.

Zauzvrat, ti političari bi omogućili braći kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje, kao i gde mogu da se bave svojim nelegalnim aktivnostima bez mešanja srpskih vlasti, a takođe bi pružali vlasničke poslovne informacije kako bi podržali poslovna ulaganja braće.

Dodaje se, da bi političari, takođe, nagradili braću Veselinović radeći na tome da im daju najbolje infrastrukturne ugovore.

I njihova firma Inkop našla se na ovoj listi.

Na crnoj listi je i Žarko Veselinović, brat Zvonka Veselinovića, a braća Veselinović i Milan Radojičić su inače suvlasnici firme Inkop – Zvonko Veselinović i Radojičić imaju po 40 odsto, a Žarko Veselinović 20 odsto udela u vlasništvu.

Na ovoj listi su i druge njihove firme poput Betonjerke iz Aleksinca, firme Dolly bell koja se bavi hotelijerstvom, kao i nedavno privatizovan Novi Pazar put.

Braća Veselinović i Radoičić su označeni po izvršnom nalogu 13818 da su stranci koju su ili su bili lideri ili zvaničnici entiteta, uključujući i neki vladin entitet, koji je bio umešan, ili čiji članovi su bili umešani, u korupciju, uključujući i otuđivanje državne imovine, eksproprijaciju privatne imovine za ličnu korist, korupciju u vezi sa državnim ugovorima ili eksploatacijom prirodnih resursa, ili mito u vezi sa njihovim poslovima.

Tu nije kraj novim poznatim imenima na crnoj listi.

Na njoj se sada nalazi i Željko Bojić, bivši šef regionalne policije Kosovska Mitrovica, koji je trenutno u bekstvu.

Bojić je označen da je materijalno pomagao, sponzorisao ili obezbedio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku, ili robu ili usluge za Veselinovića.

Na crnoj listi je i Siniša Nedeljković, vlasnik robne kuće “Metal” u Zvečanu, koji je svojevremeno dobijao podsticaje Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pored spomenutih, na crnoj listi SAD je sada i Srđan Vulović.

Odeljenje za spoljne poslove Ministarstva finansija SAD je označilo 16 indiviuda i 24 entiteta u nekoliko zemalja Evrope i na Zapadnoj hemisferi prema izvršnom nalogu 13818 na čijoj meti su oni koji su počinili korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca i frimi na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

Kako se navodi na internet stranici Ministarstva finansija SAD, Kancelarija za kontrolu strane imovine (Office of Foreign Ašets Control) ovog ministarstva objavila je 8. decembra listu pojedinaca i njihovih kompanija u određenim državama.

Kancelarija upravlja i sprovodi ekonomske i trgovinske sankcije zasnovane na ciljevima američke spoljne politike i nacionalne bezbednosti protiv ciljanih stranih zemalja i režima, terorista, međunarodnih trgovaca narkoticima, onih koji su uključeni u aktivnosti koje se odnose na širenje oružja za masovno uništenje i drugim pretnjama nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici ili ekonomiji Sjedinjenih Država.

Jokić igra sam

Srpski centar Nikola Jokić nastavio je seriju sjajnih igara predvodeći Denver u pobedi nad Nju Orleansom sa 120:114. Jokić je prvo izborio produžetak na gostujućem terenu a potom obezbedio i pobedu ostvarivši novi trostruki dvocifren učinak u meču.

Nikola Jokić je meč završio kao najefikasniji igrač sa čak 39 postignutih poena i po 11 skokova i asistencija, a samo u produžetku je ubacio 11 koševa i obezbedio pobedu svom timu.

Tim Makla Melouna je odlično ušao u meč u Smuti Кing Centru i dobio prvo poluvreme ali su domaćini uspeli da načine preokret i izjednače u drugom poluvremenu da bi utakmicu uveli u neizvesvu završnicu i produžetak.

I kada je bilo najpotrebnije Jokić je zaigrao kao da je sam na terenu a Denver je došao do 12. pobede u sezoni.

Srpski centar je ostvario 61 tripl-dabl učinak u karijeri, a odličnu podršku je imao od Vila Bartona koji je meč završio sa 20 poena.

U timu Nju Orleansa najefikasniji je bio Jonas Valančijunas sa 27 poena uz 11 skokova a pratio ga je Herbert Džons sa 19 poena, sedam skokova i tri asistencije.

Posle produžetka do pobede je došao i tim Vašingtona na terenu Detroita sa 119:116, a Dalas je na gostovanju nadigrao Menfis 104:96 predvođen novom sjajnom igrom Luke Dončića.

Utakmice NBA lige:

Šarlot – Filadelfija 106:110
Кlivlend – Čikago 115:92
Detroit – Vašington 116:119 posle produžetaka
Indijana – Njujork 122:102
Majami – Milvoki 113:104
Toronto – Oklahoma 109:110
Hjuston – Bruklin 114:104
Memfis – Dalas 96:104
Minesota – Juta 104:136
Nju Orleans – Denver 114:120 posle produžetka
Golden Stejt – Portland 104:94
Sakramento – Orlando 142:130
LA Кlipers – Boston 114:111

ŠTA PIŠU DNEVNE NOVINE

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za četvrtak, 9. decembar 2021. godine, pišu o povlačenju Zakona o eksproprijaciji i najavljenim izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i uz ekološke, bave se i političkim i društvenim temama.

ALO – “Vučić Skupštini vratio Zakon o eksproprijaciji”, o spornom zakonu.

BLIC – “Povučen Zakon o eksproprijaciji, menja se i zakon o referendumu “, o odlukama predsednika Srbije Alekandra Vučića i vlade Srbije. “Patriotska desnica na izbore ide u više kolona”, o najavama političkih stranaka o učešću na izborima, 3. aprila naredne godine.

VEČERNJE NOVOSTI – “Vučić: Izašao sam u susret narodu a ne ulici “, o tome zašto je predsednik Srbije povukao Zakon o eksproprijaciji. “Petoro mrtvih na drumovima u Vojvodini”, o saobraćajnim nezgdodama u poslednjih 48 sati na području Vojvodine.

DANAS – “Rio Tinto u radnoj grupi za Rio Tinto”, o tome da ta kompanija ima svog predstavnika u državnoj komisiji za projekat Jadar. ” Savo Manojlović proglasio pobedu”, o stavu predstavnika organizacije Kreni – promeni posle odluke vlasti o zakonima o eksproprijaciji i referendumu i narodnoj inicijativi.

KURIR – “Vučić vratio Skupštini Zakon o eksproprijaciji”, o spornom zakonu. “Oboleli od omikrona imaju osećaj kao da je auto prešao preko njih”, virusolog Milanko Šekler o novom soju korona virusa.

INFORMER – “Interes naroda je uvek na prvom mestu”, izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

NOVA – “Černi” pre prodaje ocenio da Rio Tinto ugrožava Jadar”, o studiji Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi, koji sada pripada Milenjum timu, bliskom SNS. “Nezakonito snimaju ko ide na proteste”, o tome da policija na nezakonit način snima okupljanja gradjana.

POLITIKA – “Nećemo zbog Rio Tinta uništavati živote ljudi”, o stavovima predsednika Srbije Aleksandra Vučića. “Kako u našoj zemlji može da se ostane bez penzije”, o problemima sa sticanjem penzije.

SRPSKI TELEGRAF – “Svi će reći ovo je Vučićev poraz”, izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon što je vratio Skupštini Zakon o eksproprijaciji.