O čemu ćete pričati danas: Restorani i kafići rade i u zatvorenom, Palma podneo krivičnu zbog “izazivanja panike”, tvorac prve vakcine protiv korone o okončanju pandemije…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Dobro jutro,

Krizni štab je juče zasedao i doneo nove mere koje će važiti već od danas, a svode se na rad kafića i restorana koji će od danas moći da primaju goste i u zatvorenom prostoru, uz poštovanje ostalih propisanih epidemioloških mera. Takođe, nanstavlje se vakcinacija građana i u tržnim centrima, a juče je u TC “Ušće” bila velika gužva za vakcine i vaučere koje su vlasti dodeljivale najbržima…

Dragan Marković Palma je juče podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, odeljenju za Visokotehnološki kriminal protiv osobe čije je izlaganje emitovano u video-zapisu na konferenciji Marinike Tepić, zbog postojanja “osnovane sumnje da je putem sredstava javnog informisanja počinio krivično delo izazivanje panike i nereda”.

A kada bi pandemija koronavirusa mogla da bude okončana, procenio je čovek koji je stvorio prvu vakcinu protiv kovid-19 u svetu…

KORONVIRUS U SRBIJI

Brojke


Prema poslednjim podacima, od posledica kovid-19 preminuo je još 21 pacijent. Koronavirusom je zaraženo još 1.366 osoba, od testiranih 12.869 uzoraka.

Hospitalizovano je 3.998 osoba, a na respiratoru je 138 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj poztivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 10,61 odsto.

Trocifreni bilans novozaraženih ima jedino Beograd (266) za kojim slede Novi Sad (79), Jagodina (50) i Niš (47).

Odluke Kriznog štaba

“Ugostiteljski lokali mogu da rade i u zatvorenom, ali do 22 sata, ali da poštuju sve mere. Mora se poštovati do 50 odsto iskorišćenosti prostora, razdaljina, neće biti muzike, da li je ona živa lili nije, nebitno”, preneo je epidemiolog dr Branislav Tiodorović šta je odlučeno na sednici Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa. Primena mera počinje od danas.

“Imali smo kratku ali vrlo korisnu sednicu. Svesni smo realne situacije. Imali smo divnih 5-6 dana odmora i praznika. Moramo biti svesni da se nisu sve mere koristile ozbiljnim primenama. Bilo je mnogo opuštanja i zato je zdravstveni sistem spreman da narednih dana očekuje pojavu pozitivnih, ali ne kao i u sretenjskim praznicima”, izjavio je dr Tiodorović.

On je rekao da je sledeće nedelje nova sednica Kriznog štaba kada će se na osnovu novih podataka procenjivati da li ćemo “biti mirniji”.

Radno vreme, je kako naglašava do 22 časa, a muzika prestaje nakon 18 sati.

“Nismo razmatrali druge zahteve. Ima ih, ali i dalje nema okupljanja više od 5 osoba na jednom mestu”, naglasio je dr Tiodorović.

On je naglasio da se radi na tome da se omogući da i oni koji se nisu mogli vakcinisati zbog opravdanog razloga poput zdravstvenog stanja, da i oni mogu koristiti određene benefite uz, na primer, antigenski test.

Na pitanje da li možemo uskoro očekivati otvaranje i klubova za dve do tri nedelje, Tiodorović je istakao da je to “težak problem”.

„Ako se sećate, to nas je dovelo u teške probleme prošle godine kada smo imali strahovit udar. Verujem da su spremni da se pripreme za početak rada, ponavljam da ćemo sačekati malo, da procenimo, i kada smo sigurni da imamo ispod 100 novozaraženih na dnevnom nivou, oni će verovatno moći nesmetano da rade“, rekao je Tiodorović.

Vakcinacija u tržnim centrima

Beograđanima je od juče na raspolaganju još jedan punkt za vakcinaciju bez zakazivanja, u Tržnom centru “Ušće”, gde su građani su juče rano ujutru i pre otvaranja napravili gužve. Bilo je i neprijatnih situacija zbog čega je bilo i komunalne milicije.

Još oko osam sati, ispred tržnog centra građani su počeli da formiraju red, a zatim se gužva preselila i u hodnike tržnog centra, do samog punkta.

Građani mogu da biraju vakcinu koju žele da prime, punkt je otvoren do 20 sati, a juče je prvih 100 vakcinisanih dobilo poklon-vaučer.

Druga doza za vakcinisane u “Ušću” prema mestu stanovanja
Na pitanje o primanju druge doze za građane koji su se vakcinisali u “Ušću”, Stanisavljevićeva je navela da im je omogućeno da se izjasne gde će je primiti i to prema mestu prebivališta, odnosno opštini stanovanja.

Kako je navela, punkt za vakicinaciju u “Ušću” nastaviće da radi i naredne dve nedelje.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da će Beograd nastaviti sa kampanjom pozivanja javnih ličnosti na imunizaciju što je, prema njegovim rečima, bitno za mlade koji se još nisu vakcinisali.

“Mi smo protekle nedelje ušli u drugu fazu vakcinacije, ona podrazumeva da sada vakcinišemo ljude tamo gde žive, gde rade. Posebno se fokusiramo na mlade između 18 i 49 godina, i upravo za tu populaciju važna je podrška javnih ličnosti”, istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda je naglasio da je juče do 18.00 na novom vakcinalnom punktu u tržnom centru Ušće vakcinisano 818 Beograđana.

PALMA I PRIJAVA ZBOG “IZAZIVANJA PANIKE”

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma podneo je juče krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, odeljenju za visokotehnološki i kriminal protiv osobe čije je izlaganje emitovano u video-zapisu na konferenciji Marinike Tepić, zbog postojanja osnovane sumnje da je putem sredstava javnog informisanja počinio krivično delo izazivanje panike i nereda, prenose mediji.

Osoba protiv koje je podneta prijava, po tvrdnjama Markovića, pojavljuje se sa zamućenim likom na snimku koji je prikazala potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić na pres konferenciji u Jagodini, a gde je govorima o podvođenju maloletnica, devojaka i žena političarima i privrednicima na žurkama koje je Marković priređivao u tom gradu.

Marković tvrdi i da je osoba sa snimka član SSP, preneo je Blic.

Prijavu je Marković, kako se navodi u saopštenju koje je dostavio medijima, podneo zbog “opravdanog straha za svoju i bezbednost porodice i najbližih i to ne samo u Jagodini, nego na širem prostoru Srbije”.

On u saopštenju navodi i da je poziv osumnjičenog roditeljima i prijateljima navodnih žrtava da ih zaštite “najperfidnija pretnja u pravcu ugrožavanja podnosioca krivične prijave i njegove uže i šire porodice”, a njegov cilj je, dodaje,”da bez i jednog dokaza za javno iznete navode u stvari targetira Markovića i njegovu porodicu potencijalno nesagledivim posledicama”.

Osim toga, dodaje Marković, čovek sa snimka je počinio i krivično delo ugrožavanja sigurnosti, a u njegovim postupcima ima, zaključuje, i elemenata podstrekivanja na nasilje.

Marković je u prijavi naveo da postoje osnovane sumnje da je čovek protiv kojeg je podneo prijavu putem sredstava javnog informisanja izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda 19. aprila tokom konferencije u Beogradu.

„Tokom davanja izjave na konferenciji za štampu tokom jednog od svojih izlaganja izrekao je neistinite i neproverene informacije kroz napred navedeno i tom prilikom u mnogome narušuo mir i spokojstvo građana Jagodine. Uputio je ovom prilikom izuzetno ozbiljne optužbe na račun pre svega Dragana Markovića, ali i na račun drugih predstavnika vlasti i visokih funkcionera, a sve na osnovu kako i sam navodi, svojih ličnih procena i bez i jednog konkretnog dokaza za bilo koju od tvrdnji koju je ovom prilikom izneo.

Ovime je kod podnosilaca krivične prijave i njihovih porodica ozbiljno narušio mir i spokojstvo, a pritom izazvaši paniku među građanima, pre svega grada Jagodine, tom prilikom je pozivao ‘muškarce iz Jagodine da zaštite pripadnice ženskog pola‘ očigledno usmerivši ovaj i ovakav poziv sa ciljem izazivanja nereda, panike nespokojstva među građanstvom,“ navodi se, između ostalog, u krivičnoj prijavi u koju je, kako prenosi portal Nova.rs, imala uvid.

TVORAC FAJZER/BJONTEK VAKCINE O KRAJU PANDEMIJE

Bez obzira na to što je trenutno u većini sveta počeo proces masovne vakcinacije, a neke se zemlje mogu pohvaliti i prilično dobrim rezultatima obuzdavanja zaraze, pandemije koronavirusa neće biti okončana ove godine.

U pojedinim delovima sveta pandemija je i dalje na vrhuncu. Govoreći za Volstrit džurnal, šef farmaceutske kompanije Bjontek Ugur Šahin otkrio je kada bi svet mogao biti slobodan od zaštitnih maski, karantina i zatvaranja, odnosno, kada bi mogao da se vrati u “normalan” život.

“Moramo obezbediti zaista visok stepen vakcinacije širom sveta. U protivnom, niko neće biti siguran”, rekao je Šahin i dodao da će pandemija biti okončana tek kad ceo svet postigne nivo kolektivnog imuniteta.

“Do sredine 2022. čak bi i regioni s veoma gustom naseljenošću, kao što je Indija, mogle postići visok stepen vakcinisanosti i kolektivni imunitet. U sledećih 12 meseci videćemo sve veći broj industrijskih, siromašnih i zemalja u razvoju koje će uspeti postići taj cilj”, dodao je Sahin.

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, biće nužno povećati proizvodnju vakcina, ali i početi sa mešanjem različitih vakcina protiv kovid-19.

“Što više vakcina imamo, to bolje… U teoriji ih možemo mešati jer nam je naposletku cilj da postignemo imunitet krda. Želimo imati što više vakcinisanih ljudi”, dodala je Ozlem Tureci, suosnivačica kompanije i glavni lekar u Bjonteku, ujedno i Šahinova supruga.

Otkrila je i da su u pregovorima s Kinom ne bi li Fajzer/Bjontekova vakcina bila dostupna i tamo kao svojevrsni dodatak kineskim vakcinama, pogotovo za vakcinaciju starijih ljudi.

I DRUGE VESTI…

Rusija odobrila vakcinu Sputnjik lajt koja se daje u jednoj dozi 

Ruske vlasti su odobrile za upotrebu blažu verziju vakcine protiv koronavirusa “Sputnjik V” koja se daje u jednoj dozi.

Vakcina “Sputnjik lajt” trebalo bi, prema očekivanju vlasti, da ubrza proces dostizanja kolektivnog imuniteta u borbi protiv koronavirusa. Nova verzija je identična prvoj dozi vakcine “Sputnjik V” koja se daje u dve doze, ali će “Sputnjik lajt” biti tretirana kao posebna vakcina.

Vakcina “Sputnjik lajt” tek treba da prođe poslednju fazu testiranja.Rusija je u januaru počela da testira “Sputnjik lajt” na ljudima, a ispitivanja i dalje traju. Vlasti navode da će “Sputnjik V” ostati glavno sredstvo za vakcinaciju u Rusiji, a da je “Sputnjik lajt” namenjen za izvoz u partnerske zemlje.

“Sputnjik lajt” je četvrta vakcina razvijena u Rusiji čiju su upotrebu vlasti te zemlje odobrile. Prethodno su odobrene vakcine “Sputnjik V”, “Epivakkorona” i “Kovivak”.

Petković: Namera Hrvatske da instalira vojni kamp na Kosovu je provokacija i pretnja miru

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da namera Hrvatske da instalira vojni kamp na Kosovu predstavljaju otvorenu provokaciju Zagreba na račun Srbije zbog koje Beograd očekuje jasnu reakciju EU.

Petković je naveo da najava Hrvatske predstavlja pretnju po mir i stabilnost u regionu, ali i Srbima koji su ostali da žive na Kosovu.

“Reč je o direktnom kršenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer je raspoređivanje vojnika na teritoriji Kosova i Metohije moguće jedino u skladu sa ovim dokumentom i ničiji snovi o vojnim okupacijama ne mogu to poništiti”, naveo je Petković.

“Nema sumnje da je reč o otvorenoj provokaciji Hrvatske na račun Srbije i udaru na dobrosusedske odnose koje naša zemlja neguje sa zvaničnim Zagrebom, uprkos učestalim provokacijama”, naveo je Petković.

Najmanje 25 mrtvih u akciji policije u faveli u Rio de Žaneiru

Najmanje 25 ljudi je juče ubijeno, među kojima i jedan policajac, nakon što je policija upala u jednu od najvećih favela u Rio de Žaneiru u potrazi za trgovcima drogom, preneo je Gardijan.

Oko 200 pripadnika policije Rija započelo je upad u Žakarezinjo u ranim jutarnjim satima u četvrtak, dok je helikopter otporan na metke kružio iznad njih sa snajperima na svakoj strani.

Pored policajca koji je stradao u toku akcije, policija i lokalni mediji opisali su ostale žrtve kao „osumnjičene“.

Čomić: Predsednik ima pravo na svoj stav, neću ga javno kritikovati

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić izjavila je da neće javno kritikovati predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da neće potpisati zakon o istopolnim zajednicama, i da on ima pravo na svoj stav.

Ministarka je rekla da je Vučić prvi put pomenuo potrebu da Ustavni sud oceni ustavnost zakona.

“Ne bi bilo prvi put da predsednik odbija da potpiše neki akt i da Ustavni sud postupi drugačije”, rekla je ona za RTV.

Čomić je ocenila da će konačnu reč o tom zakonu dati Ustavni sud.

Rastu tenzije između Francuske i Velike Britanije zbog prava na ribolov posle Bregzita

Tenzije između Francuske i Velike Britanije nastavile su da rastu zbog spora oko prava na ribolov posle Bregzita.

Brodovi britanske mornarice i francuske policije patrolirali su juče u blizini ostrva Džersi u kanalu Lamanš, gde su protestovali francuski ribari, gnevni zbog gubitka pristupa tim vodama.

Francuski ribari su palili vatre i upali u glavnu luku na ostrvu Džersi, u vreme prvog velikog spora Francuske i Velike Britanije oko prava na ribolov posle izlaska Britanaca iz EU.

Zvaničnici EU su pozvali na smirenost, ali su i optužili London da ne poštuje odredbe trgovinskog sporazuma dve strane za period posle Bregzita. Francuska je odlučila da pošalje brodove nakon što je Velika Britanija pre dva poslala dva broda da patroliraju vodama oko ostrva Džersi, samoupravne britanske teritorije u blizini severa Francuske.

VESTI IZ SPORTA

Mančester junajted i Viljareal u finalu Lige Evrope

Fudbaleri Mančester junajteda plasirali su se u finale Lige Evrope, i pored poraza u revanš meču u gostima od Rome 2:3.

Mančester je u prvom meču na svom terenu pobedio sa 6:2, i tako se ukupnim rezultatom 8:5 plasirao u finale.

U finale se plasirao i Viljareal koji je u gostima odigrao protiv Arsenala nerešeno 0:0. Viljareal je u finalu zahvaljujući pobedi u prvom meču na svom terenu od 2:1.

Finale Lige Evropa na programu je 26. maja, i igraće se u Gdanjsku.

Kristijano Ronaldo poslao potpisan dres za malog Gavrila Đurđevića

“Od Kristijana za Gavrila. Za njegovu pobedu”. Posle humanitarne licitacije na kojoj je kompanija “Mozzart” kupila Ronaldovu kapitensku traku, Portugalac je rešio da pošalje svoj potpisan dres Juventusa sa porukom “para Gavrilo”.

Zlata vredni crno-beli dres stigao je u “Mozzartovo” sedište pravo iz Torina, a ta kompanija nastavlja niz aukcija koje se u poslednje vreme organizuju u cilju prikupljanja sredstava za najskuplji lek na svetu.

I taj komad opreme najveće fudbalske zvezde današnjice postavljen je na “Limundu” sa početnom cenom od milion dinara, saopšteno je iz kompanije “Mozzart”.

Gavrilo Đurđević ima osam meseci i boluje od spinalne mišićne atrofije, a potrebno mu je još oko milion evra za lečenje.

O ČEMU PIŠU NOVINE

BLIC – List piše da je “Šapić Vučićev izbor za Beograd”. O predlogu novog zakona “Zbog buke uzimaju muzički uređaj”. List prenosi da “Brnabić traži da se ispitaju poslovi Senića ss državnom zemljom u Rači”.

VEČERNJE NOVOSTI – O novim merama Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa “Kafane otvorene i u zatvorenom”. O najavi iz Zagreba “Hrvatska na KiM pravi vojni kamp”.

DANAS – O smrti glumca Feđe Stojanovića “Veliki glumac, divan čovek i bez laktanja stub pozorišta”. List piše da “Bez uspešnog dogovora sa Beogradom Kosovo ne može u EU”. O prvom dana vakcinacije u tržnom centru Ušće pod naslovom “Haos u Ušću zbog vaučera za vakcinisane”.

POLITIKA – Intervju sa liderom SPAS-a Aleksandrom Šapićem “Politike i ideje nas spajaju sa SNS-om”. O smrti glumca Feđe Stojanovića pod naslovom “Odlazak čoveka bez iluzija”.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Novi broj Nedeljnika je dostupan na kioscima širom Srbije, ali i u elektronskoj verziji na Nstore.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1711. – U Dubrovniku je rođen Ruđer Bošković, matematičar, astronom, fizičar, filozof i diplomata, osnivač i direktor astronomske opservatorije u Breri kod Milana i direktor Optičkog instituta francuske mornarice. Živeo je i radio u Rimu, Milanu, Parizu i Londonu.

1892. – Rođen je srpski pesnik, pisac i književni kritičar Milutin Bojić, autor poeme “Plava grobnica”, posvećene srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu posle povlačenja preko Albanije.

1945. – Potpisivanjem dokumenta o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke završen je Drugi svetski rat. Dokument su u Remsu potpisali feldmaršal Jodl u ime Vermahta i general-pukvnik Bedel Smit (Bedell Smith) u ime američkih i britanskih snaga. Francuski i ruski oficiri bili su svedoci. Dokument o okončanju rata potpisan je 9. maja u Berlinu.

1999. – U napadu NATO na SR Jugoslaviju bombardovan je centar Niša gde je poginulo 16, a ranjeno 70 ljudi.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas biti oblačno vreme sa kišom koja se od jutra očekuje na severu Vojvodine, a uveče i tokom noći će se premeštati ka centralnim krajevim i na jug gde će se veći deo dana zadržati pretežno sunčano i toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Južni i jugozapadni vetar u pojačanju i skretanju na severozapadni, posle podne prvo u Vojvodini, a uveče i noću i u ostalim krajevima. Najniža temperatura od šest do 13 stepeni, a najviša od 17 na severu Vojvodine do 30 stepeni Celzijusa na jugu Srbije.

U Beogradu će danas biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, toplije i veći deo dana suvo sa slabim i umerenim južnim i jugozapadnim vetrom. Najniža temperatura oko 13, a najviša oko 25 stepeni. Uveče i noću zahlađenje i kiša, a vetar u pojačanju i skretanju na severozapadni.

*U ovom izveštaju su korišćeni izveštaji agencije Beta