Zašto je 1990. samo 11 odsto Hrvata bilo za nezavisnost? Svi mitovi o raspadu Jugoslavije u novom Nedeljniku

1
MLADEN ANTONOV / AFP / Profimedia

Profesor sa američkog koledža Itaka, V. P. Genjon, autor je zanimljive knjige “The Myth of Ethnic War: Serbia and Croatia in the 1990s”, u kojoj upravo opovrgava ovu tezu, dokazujući da istraživanja i “iskustva sa terena”, ako se dobro analiziraju, daju upravo suprotan odgovor – da izvor sukoba nije ukorenjena mržnja među narodima, nego manipulacija od strane elita kojima je rat bio u interesu. Reč je inače o autoru koji je izučavao politiku Jugoslavije i pre nego što Jugoslavije više nije bilo.

Šta su hteli Hrvati, a šta Srbi?

Genjon podseća i da je HDZ na izborima 1990. dobio samo 41,8 odsto glasova, odnosno 34 odsto svih registrovanih birača.

Na primer, na prvim izborima u Hrvatskoj samo je 3,5 odsto Srba iz Hrvatske glasalo za Srpsku demokratsku stranku.

Srbi su masovno glasali za SDP, odnosno za naslednicu Saveza komunista – čak 46 odsto.

Profesor iz Zagreba Dejan Jović navodi da je rat „bio način da se poveća jedinstvo tako što će se eliminisati elementi pluralizma i slobode koji su se razvili u godinama liberalizacije socijalističkog poretka u Hrvatskoj osamdesetih godina, a naročito u ključnoj godini preokreta, 1990.“

On tezama o hrvatskom tisućljetnom snu o neovisnoj državi suprotstavlja ta istraživanja iz 1990. godine koja detaljno pokazuju da se najveći broj građana Hrvatske – pa i etničkih Hrvata – izjašnjavao za samostalnost ali u okvirima neke nove jugoslovenske konfederacije.
Prema istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo Fakultet političkih nauka Zagrebačkog sveučilišta iz aprila 1990. godine, na uzorku od 2.608 ispitanika iz cele Hrvatske, samo je 11,66 odsto ispitanika reklo da podržava tvrdnju: „Smatram da se Hrvatska treba otcepiti i postati samostalna država, nezavisno od toga šta će biti s drugim delovima Jugoslavije“…

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 6. maja

JNA i Milošević / Hrvatska je bila spremnija za rat, nego za nezavisnost / Ni CIA nije verovala u rat / Kako je Borovo “prevarilo” Amerikance / Zašto su Srbi u Hrvatskoj masovno glasali za SDP – 46 posto / Kako se javno mnjenje spremalo za ratove? / Zašto je Beograd – 85 do 90 odsto – odbio regrutaciju / Da li su Slovenci i Hrvati bili za konfederaciju / Mit o planu Z4 / Mit o Memorandumu SANU / Mit o JNA / Mit o izlasku Srpske na more / Mit da je hrvatska raskrstila sa komunizmom / Zašto rat nije izbio još negde gde je mogao? / I otkud na kraju rat?

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

1 KOMENTAR

  1. ” izvor sukoba nije ukorenjena mržnja među narodima, nego manipulacija od strane elita” – moguće da je tačno ali šta sad sa tim? Sada je mržnja tu, poprilično ukorenjena među narodima i it’s here to stay. Nažalost.

Comments are closed.