O čemu ćete pričati danas: Poplave u Evropi, tužilaštvo saslušalo odgovorne za urušavanje zgrade na Vračaru, u Tursku uskoro samo sa ličnom kartom…?

0

Dobro jutro,

Zapadnu Evropu – Nemačku, Belgiju, Holandiju, Luksemburg i Švajcarsku – pogodile su najveće poplave u poslednjih nekoliko godina…

Juče je u Beogradu, na Vračaru, urušen deo zgrade. Na sreću nije bilo povređenih, ali da li će biti odgovornih…?

Za one koji bi da putuju, u Tursku će, kako je najavljeno, uskoro moći da idu samo sa ličnom kartom, pasoš neće biti potreban…

POPLAVE U EVROPI

Broj žrtava katastrofalnih poplava u zapadnoj Nemačkoj i Belgiji popeo se na više od 133, saopštile su lokalne vlasti, dok su hitne službe nastavile potragu za stotinama osoba koje se još uvek vode kao nestale, preneo je Gardijan. Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je “šokiran” koliku štetu su izazvale poplave i obećao podršku porodicama stradalih, kao i gradovima koji se suočavaju sa značajnom štetom.

Nemačka

“U ovom času potreba naše zemlje je da budemo ujedinjeni. Važno je da pokažemo solidarnost sa onima kojima je poplava oduzela sve”, rekao je Štajnmajer.

Vlasti nemačke pokrajine Rajna-Palatinat saopštile su da su u toj pokrajini evidentirane 63 žrtve, uključujući najmanje 12 štićenika ustanove za pomoć osobama sa invaliditetom, dok je susedna Severna Rajna-Vestfalija utvrdila da su u toj pokraijini stradale najmanje 43 osobe.

Zvaničnici su upozorili da bi brojke mogle da budu mnogo veće. Sudbina više od 1.000 osoba i dalje nije poznata, mada su napori za stupanje u kontakt ograničeni zbog oštećenja telefonskih mreža.

Belgija

Belgijska ministarka unutrašnjih poslova Anelis Verlinden rekla je da je broj stradalih u zemlji porastao na 20, dok se još 20 osoba vodi kao nestalo.

Većina žrtava je pronađena oko grada Liježa, u kom živi oko 200.000 ljudi. Uprkos naredbi za evakuaciju stanovnika centralnih okruga i područja koja se graniče sa rekom Meza, deo stanovnika nije napustio svoje domove. Vodostaji Meze i njenih pritoka i dalje su na “kritičnom nivou”.

Vojska je raspoređena u četiri od deset provincija u Belgiji, u cilju pružanja pomoći tokom spasilačkih akcija i evakuacije, zajedno sa timovima spasilačkih službi iz Belgije, ali i Italije i Francuske. Stanovnici nekih gradova, uključujući odmaralište Spa, koje je pod vodom već tri dana, bili su smešteni u šatorima.

***

Poplavama su pogođene i Švajcarska, Luksemburg i Holandija, ali u tim zemljama za sada nisu prijavljene žrtve.

URUŠENA ZGRADA U BEOGRADU

Nema povređenih

Juče se u Vidovdanskoj ulici 2 A na Vračaru urušio deo zgrade. Svi stanari su evakuisani i niko nije povređen. Zgrada sa sedam stanova i desetak stanara u Vidovdanskoj ulici u Beogradu urušila se oko 11 sati.

Stanari zgrade, kako je preneo RTS, veruju da se zgrada, koja je stara i nema temelj, urušila zbog radova na gradilištu u blizini, gde se već oko mesec dana kopa temelj za stambeni objekat. Oni su već duže vreme upozoravali na opasnost od urušavanja zgrade jer su prethodnih dana pucale pločice i zidovi.

Zgrada nije potpuno srušena, već deo stana u prizemlju, ali iz bezbednosnih razloga svi stanari koji su se zatekli u stanovima su evakuisani. Tri porodice smeštene su u hotel “Slavija”, a dve su u privatnom smeštaju.

Sekretarijat za inspekcijke poslove je izvršio hitan inspekcijski nadzor nad gradilištem i tom prilikom utvrđeno je da izvođač radova nije izveo obezbeđenje temeljne jame. Doneto je rešenje o zabrani korišćenja urušenog objekta, a u toku je donošenje rešenja kojim će investitorima i izvođaču radova biti naređena hitna obustava svih radova, osim radova na obezbeđenju temeljne jame.

Tužilaštvo: “Saslušani odgovorni u vezi sa rušenjem zgrade na Vračaru”

Prvo osnovno tužilaštvo saopštilo je, u vezi sa urušavanjem dela zgrade na Vračaru, da je građevinska inspekcija i policija izvršili uviđaj i saslušali odgovorna lica izvođača radova na gradilištu, kao i investitore objekta koja su fizička lica. Navedeno je da iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnovana sumnja da je izvršeno krivično teško delo protiv opšte bezbednosti.

“Nakon uviđaja i izjava i pregleda dokumentacije, proizilazi da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezbeđena, odnosno da je ista bila obezbeđena suprotno propisima i projektu koji je odobren, usled čega je najverovatnije došlo do pucanja šipova i obrušavanja”, navelo je Tužilaštvo.

Dodaje se i da je nadležna inspekcija po hitnom postupku naložila sanaciju temeljne jame kako bi se obezbedilo gradilište i sprečilo dalje urušavanje.

“Protiv odgovornih lica biće podneta krivična prijava u redovnom postupku jer ne postoje razlozi za određivanje pritvora”, navelo je tužilaštvo u saopštenju na svom sajtu.

Obrazloženo je da su “svi učinioci državljani Srbije i imaju uredno prebivalište”, kao i da su svi dokazi obezbeđeni. Dodaje se i da “izvođač radova mora da sanira temeljnu jamu po hitnom postupku i to što pre zbog najave kiše i pljuskova”.

Vesić: “Investitor će morati da plati štetu stanarima urušene zgrade u Beogradu”

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će investitor koji gradi objekat pored zgrade koja se urušila u Vidovdanskoj ulici na Vračaru morati da plati štetu, “jer je ona nastala njihovim radovima”. Vesić je za televiziju N1 izjavio da su investitori “prema prvim informacijama imali i građevinsku dozvolu i prijavu radova”, ali da to ne znači da “možete da napravite nekome štetu”.

“Svu štetu će morati da sanira o svom trošku investitor, i ti ljudi, naravno će morati da budu obeštećeni”, rekao je Vesić.

Na pitanje da li će radovi biti nastavljeni, on je rekao da ne mogu da se nastave.

“Treba videti da li je projekat statike urađen kako treba, zato je inspekcija na terenu da to utvrdi, očigledno nešto nije urađeno dobro, u svakom slučaju šteta mora da se plati”, istakao je Vesić.

Vesić je dodao da su na terenu predstavnici Centra za socijalni rad, a da stižu i predstavnici Opštine Vračar, koji će izvršiti popis.

U TURSKU BEZ PASOŠA, BIĆE DOVOLJNA SAMO LIČNA KARTA…?

Tokom posete Beogradu, ministar kulture i turizma Turske Mehmet Nuri Ersoj je najavio da je sa predsednikom države razgovarao je o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti turizma, prenosi RTS.

U jeku turističke sezone kolege iz Istanbula i Beograda prave računicu. Raste broj turista iz Turske u Srbiji, u prvih pet meseci bilo ih je čak 49 odsto više nego prošle godine u to doba, i stigli su na prvo mesto naših stranih gostiju. Žele duže i da borave, ranije su se odlučilivali na svega dva dana, da bi sada boravak produžili na šest. Da bi se lakše putovalo, stigao je novi predlog.

“Reč je o tome da je ministar Ersoj pedložio da se zapravo iz naše dve zemlje odnosno da naši građani mogu ulaziti samo sa ličnim kartama i to je predlog koji je prihvaćen”, rekla je ministarka turizma Tatjana Matić.

Ersoj je naglasio da će se ubrzano raditi na toj inicijativi.

“Kada uporedimo u celom svetu turistički saobraćaj, mi smo zajedno radili na tome da se poveća i mislim da treba da vazdušni saobraćaj bude intenzivniji kada bude omogućeno putovanje samo sa ličnom kartom”, poručio je turski ministar Mehmet Nuri Ersoj.

I DRUGE VESTI

Vučić: “Primiću i treću dozu vakcine, čekam savet lekara da vidim koju…”

Predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić najavio je da će primiti i treću vakcinu i to kinesku, kao i da veruje da će medicinska struka doneti odluku da treću dozu prime svi koji su vakcinisani pre više od šest meseci.

“Čekam da kažu da li je savet da se primi neka druga ili ista vakcina, ako ne bude tog saveta, ja ću da primim istu, ali to je stvar izbora ljudi”, rekao je Vučić gostujući na niškoj TV Belami, a prenosi RTS.

Preminuo Biz Marki, jedan od pionira hip-hopa: “Sin Harlema koji je okrenuo industriju naopačke”

Marsel Teo Hel, poznatiji pod umetničkim imenom Biz Marki – njujorški reper, bitbokser i producent – preminuo je u 57. godini, prenosi Gardijan. Služba za odnose sa javnošću repera je saopštila da je Marki preminuo u petak uveče, pored supruge. Uzrok smrti nije objavljen.

„Zahvalni smo na mnogim pozivima i molitvama podrške koje smo dobili tokom ovog teškog dana.Biz je u zaoštavstinu ostavio umetnost koju će zauvek slaviti njegovi vršnjaci iz branše i njegovi verni obožavaoci čiji je život uspeo da dotakne kroz muziku, u karijeri koja je trajala više od 35 godina. Iza sebe ostavlja ženu, mnogo članova porodice i bliske prijatelje kojima će nedostajati njegova ličnost, puna života i smisla za humor“, saopštili su.

Više o Biz Markiju i njegovoj karijeri možete pročitati OVDE.

Poplave u više opština u BiH, u Hrvatskoj nevreme u Belom Manastiru i Novoj Gradiški

Obilna kiša koja je sinoć počela da pada na području centralnog dela Bosne i Hercegovine, izazvala je probleme u Žepču i Vitezu, a meteorolozi upozoravaju na opasnosti od bujičnih poplava. Zbog izlivanja vode u Zavidovićima, saobraćaj je u centru grada bio otežan, dok je na području Žepča obustavljen zbog poplave podvožnjaka. U Srednjebosanskom kantonu zabeležena su izlivanja manjih reka iz korita, a za sada nema informacija o ugroženim objektima i stanovništvu. Teška situacije je i u Modriči, gde je velika kiša prouzrokovala plavljenje ulica.

U Hrvatskoj je obilna kiša na području Brodsko-posavske županije najviše problema napravila u Novoj Gradiški i okolini gde je više od 80 domaćinstava zatražilo pomoć vatrogasaca, a jedan broj podruma poplavljen je i u Slavonskom Brodu. Za sada nema informacija o štetama većih razmera, prenela je agencija Hina. U Belom Manastiru dve osobe su spašene iz vozila koje se zaglavilo u poplavljenom podvožnjaku. Hrvatske vode izdale su upozorenje na moguće obilne padavine tokom ovog vikenda, 17. i 18. jula, a naročito tokom subote i to na području Gorskog Kotara, Like i ostalog dela kontinentalne Hrvatske.

Premijer Izraela: Vakcine manje efikasne protiv delta soja nego što se očekivalo 

Premijer Izraela Naftali Benet izjavio je da je zaštita koje obezbeđuju vakcine “slabija nego što smo se nadali” protiv novog zaraznijeg delta soja virusa. Rekao je na sastanku o proceni situacije kome su prisustovali ministri, zdravstveni zvaničnici, članovi nacionalnog bezbednosnog saveta, vojske i policije da “vakcine same neće rešiti problem”, preneli su izraelski mediji.

“U jednu ruku vakcine su efikasne protiv virusa i mi obezbeđujemo neophodne zalihe. Ali vakcine nisu dovoljne”, objasnio je Benet, dodavši da se delta soj širi po celom svetu, a da se ne zna tačno “do koje mere vakcina pomaže, ali to je značajno manje” protiv tog soja u odnosu na ranije sojeve.

Članovi Seks pistolsa se spore pred sudom oko nove serije o bendu

Gitarista nekadašnjeg britanskog pank benda Seks pistols Stiv Džons izjavio je da nije u dobrim odnosima sa pevačem grupe Džonom Lidonom, poznatijim pod pseudonimom Džoni Roten, ali je negirao da će on biti prikazan u lošem svetlu u televizijskoj seriji o legendarnom sastavu. Džons i bubnjar Pistolsa Piter Kuk pokrenuli su sudski proces protiv Lidona, zbog sporenja oko prava na licencu za korišćenje muzike benda u televizijskoj seriji “Pistol”, navodi Asošiejted pres.

Serija je zasnovana na memoarima Džonsa, a režira je Deni Bojl, nagrađen Oskarom za filmove “Trejnspoting” i “Milioner iz blata”. Svedočeći pred sudom, Džons je rekao da je bio šokiran kada je Lidonov menadžer odbio ponudu za korišćenje pank himne “God Save the Queen”, jednog od najvećih hitova Pistolsa, u ranijoj nagrađivanoj seriji “The Crown”. Lidon kritikuje seriju “Pistol” kao “omalovažavajuću” i odbija da pristane na uključivanje pesama benda u nju. On tvrdi da licence ne mogu da budu odobrene bez njegove saglasnosti, dok Džons i Kuk navode da o zahtevima za licence može da odluči većina članova benda.

VESTI IZ SPORTA

Počela sezona u Superligi Srbije

Fudbaleri Čukaričkog pobedili su juče na svom terenu ekipu Voždovca sa 2:1, u meču prvog kola Super lige Srbije, čime je zvanično počela sezona Superlige Srbije.

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine odigrali su potom u Beogradu nerešeno 0:0, u drugom meču prvog kola Super lige Srbije. Zvezda je tako prekinula seriju od 13 uzastopnih pobeda nad Vojvodinom.

Krajinović pobedio Cicipasa

Srpski teniser Filip Krajinović plasirao se u polufinale turnira iz serije 500 u Hamburgu, pošto je juče u četvrtfinalu napravio iznenađenje pobedivši četvrtog igrača sveta Grka Stefanosa Cicipasa sa 2:1 – 3:6, 6:1, 6:3.

Za prolazak u finale Krajinović će se danas boriti sa Laslom Đereom, koji je u prvom četvrtfinalnom duelu savladao Nikoloza Basilašvilija iz Gruzija sa 2:0 – 6:2, 6:2.

Hamilton najbrži pred sprint trku na Silverstonu 

Vozač Mercedesa Luis Hamilton ostvario je sinoć najbrže vreme u kvalifikacijama uoči subotnje sprint trke u Formuli 1, na stazi Silverston. Sedmostruki svetski šampion je do prvog mesta došao vremenom od 1:26,134 minuta, dok će iz prvog startnog reda krenuti i vodeći u generalnom plasmanu vozač Red Bula Maks Verstapen, koji je zaostao za 0,075 sekundi.

Hamiltonov timski kolega Valteri Botas zauzeo je treće mesto (0,194 sekunde zaostatka), dok je četvrto mesto pripalo vozaču Ferarija Šarlu Lekleru (0,694). Do desetog mesta plasirani su još vozači, Red Bula Serhio Peres, Meklarena Lando Noris i Danijel Rikardo, Vilijamsa Džordž Rasel, Ferarija Karlos Sainc, i Aston Martina Sebastijan Fetel.

O ČEMU PIŠU NOVINE

BLIC – U tekstu “Četvrti talas će biti talas nevakcinisanih” o tome kako će izgledati situacija s koronavirusom na jesen. U tekstu  “Idem u Tokio da obradujem naciju”, o učešću tenisera Novaka Đokovića na Olimpijskim igrama u Japanu.

VEČERNJE NOVOSTI – U tesktu “Turci u BIH nabavljaju oružje za Albance” o saznanjima tog lista o toj temi. U tekstu “Sve je tonulo, mislili smo da zgrada pada”, o urušavanju zgrade na Vračaru.

DANAS – U tekstu “Brojali smo obolele, sad brojimo mrtve” o situaciji s koronavirsom. U testu “Vučićeva vlast je od građana napravila huligane i teroriste”, nekadašnja aktivistkinja Otpora a sada docent na Filozofskom fakultetu Jelena Kleut.

POLITIKA – U teskstu “I Đoković igra za Srbiju u Tokiju” o odluci tenisera Novaka Đokovića da nastupi na Olimpijskim igrama u Japanu. U tekstu “Više od 120 žrtava poplava” o nezapamćenom nevremenu u Zapadnoj Evropi.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Novi broj Nedeljnika je na kioscima širom Srbije, kao i na NStore-u, u elektronskoj verziji. Svi čitaoci uz novi broj na poklon dobijaju i knjigu o Isidori Sekulić… 

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1453. – U bici kod Kastijona Francuzi su postigli odlučujuću pobedu nad Englezima koja je dovela do okončanja Stogodišnjeg rata.

1946. – U Beogradu je pogubljen Dragoljub Draža Mihailović, general kraljevske jugoslovenske vojske i vođa četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu.

1998. – Na konferenciji UN u Rimu, predstavnici 120 zemalja usvojili su statut kojim je uspostavljan prvi stalni Međunarodni krivični sud za ratne zločine. SAD su odbile da se priključe tom sudu. Do marta 2003. sporazum je ratifikovalo 89 zemalja.

VREMENSKA PROGNOZA

Republički hidrometeorološki zavod Srbije je izdao upozorenje na nepogode do ponedeljka – kišu, pljuskove i grmljavinu, a ponegde se očekuje velika količina padavina, grad i olujni vetar. U Srbiji će danas biti oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a od popodneva su mogući jaki pljuskovi s gradom i olujnim vetrom.Najniža temperatura od 16 do 20, a najviša od 27 do 33 stepena.

U Beogradu će danas vreme biti promenljivo, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, uglavnom popodne i uveče. Najniža temperatura biće 19, a najviša 29 stepeni. Očekivane biometeorološke prilike povolјno će uticati na hronične bolesnike i meteoropate, ali se oprez savetuje osobama sa srčanim tegobama i astmatičarima. Kod meteoropata su mogući nervoza, pospanost i glavobolјa.

* U ovom izveštaju su korišćene vesti agencije Beta.