Dobro, pa ko vlada svetom? Jevreji? Iluminati? Masoni? Bil Gejts? Korporacije? Zašto verujemo u teorije zavere – Za Nedeljnik piše Predrag J. Marković

0

“Šta ako vam kažu da su viđeniji masoni i konzorcijum satelitskih grupa tajni gospodari planete? Šta ako vam pokažu da ukoliko je ovo istinito da istorija zapadne civilizacije, sve do najsitnijeg detalja, postaje razvojni put iluminata, jedna neverovatno jasna, uverljiva hronologija?”

Ovako piše Li Basam u “Trećem programu”. Ako verujete u takve priče, niste sami. U istom časopisu Sanstein i Vermej potvrđuju raširenost vere u zavere. Godine 2004. obavljeno je istraživanje u kojem se pokazalo da je 49% Njujorčana verovalo da su zvaničnici američke vlade unapred znali za 11. septembar 2001. i da svesno nisu hteli da ga spreče.

Dve godine kasnije, oko 36% ispitanika označilo je odgovor da su federalne vlasti ili učestvovale u napadu na Svetski trgovinski centar ili nisu ništa preduzele da ga ometu. U muslimanskim zemljama, 78 procenata ispitanika izjavilo je da ne veruje da su napad od 11. septembra izveli Arapi. Najpopularniji pristup, u tim zemljama, jeste da je 11. septembar delo američke ili izraelske vlade. U Kini, bestseler je knjiga koja razne događaje (uspon Hitlera, azijska finansijska kriza 1997-1998, uništavanje životne sredine u razvijenom svetu) pripisuje bankarskoj dinastiji Rotšild.

Vernici zavera su obično antielitisti. Smatraju da svi pripadnici establišmenta od poslovnih ljudi, preko lekara i naučnika, do državnog aparata, sistematski obmanjuju “narod”. Neki put čitavi narodi sklapaju zaveru protiv drugih naroda. Počećemo sa najmasovnijom teorijom zavere, onom po kojoj Jevreji vladaju svetom.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 15. jula

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju knjigu o Isidori Sekulić