Preminuo Biz Marki, jedan od pionira hip-hopa: “Sin Harlema koji je okrenuo industriju naopačke”

0

Marsel Teo Hel, poznatiji pod umetničkim imenom Biz Marki – njujorški reper, bitbokser i producent – preminuo je u 57. godini, prenosi Gardijan.

Služba za odnose sa javnošću repera je saopštila da je Marki preminuo u petak uveče, pored supruge. Uzrok smrti nije objavljen.

„Zahvalni smo na mnogim pozivima i molitvama podrške koje smo dobili tokom ovog teškog dana“, saopštili su.

“Biz je u zaoštavstinu ostavio umetnost koju će zauvek slaviti njegovi vršnjaci iz branše i njegovi verni obožavaoci čiji je život uspeo da dotakne kroz muziku, u karijeri koja je trajala više od 35 godina. Iza sebe ostavlja ženu, mnogo članova porodice i bliske prijatelje kojima će nedostajati njegova ličnost, puna života i smisla za humor“, dodali su.

Biz Marki se na sceni pojavio sredinom osamdesetih godina dvadesetog veka, kao jedan od pionira hip-hop scene u Sjedinjenim Državama.

Svoj najveći hit, numeru “Just a Friend”, plasirao je 1989. godine. Singl je svojevremeno na američkoj top-listi dostigao 9. mesto.

„Izgubili smo još jednu repersku legendu“, tvitovao je muzičar Butsi Kollins, dok je basista Red Hot Čili Pepersa Majkl Balzea Fli napisao da šalje “svu svoju ljubav za jednog jedinog koji je donosio ljubav i radost , velikom Biz Markiju”.

Hel je rođen 1964. godine. Postao je jedan od začetnika hip-hop scene Njujorka, prepoznat po svom talentu za fristajl i bitboks.

DJ producent Marli Marl unajmio ga je za beatboks semplove na pesmama koje je pravio za pojedine izvođače, uključujući i Roksane Šante. Umeće u bitboksu pokazao je i na svojoj debi numeri “Make The Music With Yout Mouth, Biz”.

Pesma je uvrštena na debitantski album “Goin ’Off” iz 1988. godine, zajedno sa numerama kao što su “Pickin’ Boogers” i “Vapors”, pesmu koju je kasnije obradio američki reper Snup Dog.

Sledeće godine objavio je drugi album “The Biz Never Sleeps”, podstknut popularnim singlom “Just a Friend”. Ovaj album, uz singl “Justa a Friend”, predstavlja najveći uspeh u karijeri američkog repera .

Nastavak “I Need a Haircut” bio je manje uspešan i nije dospeo na top lista u SAD-u.

Potom je objavio još samo dva studijska albuma, poslednji 2003. godine, ali je i nakon toga nastavio sa turnejama i nastupima. Imao je i nekoliko manjih uloga na filmu, a zabeležena su i brojna gostovanja na televiziji, kao gost brojnih američkih tok-šou emisija.

Američka glumica Keri Vašington, kao i mnoge druge zvezde, izrazila je saučešće i istakla kakav je uticaj na njujoršku muzičku scenu ostavio Biz.

„Kada sam bila tinejdžerka, iskradali smo se ponedeljkom uveče kako bismo išli na njegove nastupe. Bio je genije”, napisala je Vašington u objavi na društvenim mrežama.

Oglasio se i guverner Njujorka Bil de Blasio.

“Biz je okrenuo hip-hop naopačke i preneo taj njujorški smisao za humor publici širom sveta. Oplakujemo pravog sina Harlema”, napiso je De Blasio.