O čemu ćete pričati danas: Kritike Srbiji na Savetu bezbednosti zbog “nesaradnje” sa Hagom, reakcije na doživotnu presudu Ratku Mladiću i Jokić je MVP

0
(Beta/AP Photo/Peter Dejong, Pool)

Dobro jutro,

Nikola Jokić je heroj današnjeg dana. I ona svetla tačka jer je vest da je MVP stigla sinoć, nekoliko sati pošto je Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora i sednice Saveta bezbednosti na kojoj je Srbija kritikovana zbog “nesaradnje” sa sudom u Hagu i izručenja Vjerice Radete i Petra Jojića.

Pogledajte i druge najvažnije vesti za danas.

KORONAVIRUS

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 214 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 10.788 građana.

Potvrđeno je da je preminulo šest osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 24 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broju testiranih, iznosi 1,98 odsto.

Podnet zahtev za Fajzer vakcinu za decu u Srbiji

Zahtev za dozvolu vakcine Pfizer-BioNtech za decu od 12 do 15 godina u Srbiji podnet je juče Agenciji za lekove i medicinska sredstva, saznaje Nedeljnik.

Na pitanje kada bi ALIMS mogla da odobri vakcinu Pfizer i BioNTech protiv koronavirusa za decu od 12 do 15 godina, kažu da kao i u slučaju svih dosada podnetih zahteva za medicinska sredstva, lekove i vakcine koji se koriste u borbi protiv SARS-CoV-2 virusa, Agencija je i ovom predmetu dala apsolutni prioritet i uzela ga pod hitno razmatranje.

Dato ukupno 4.856.450 doza vakcina

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, dato ukupno 4.856.450 doza vakcina protiv koronavirusa.

Ukupan broj graana koji su primili prvu dozu je 2.624.989, a obe doze vakcine primilo je 2.231.416 osoba.

Seničić: Deca do šest godina mogu u Grčku bez PCR testa

“Grčka je odlučila da pomeri starosnu granicu za decu kojoj je dozvoljen ulazak u zemlju bez PCR testa, ali za jednu godinu, tako da to sada važi za mališane do šest godina starosti”, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić, a prenosi RTS.

Dodaje da se ulazak u druge zemlje uglavnom traži potvrda o vakcinaciji ili negativnan PCR test ne stariji od 72 sata.

OSTALE VESTI

Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je presudu Ratku Mladiću.

Žalbeno veće odbacilo sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

Takođe je odbijena žalba tužilaštva da bude osuđen za “genocid u šest opština u BiH”.

Na pitanje predsedavajuće Žalbenog veća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Priske Matimbe Nijambe da li može da prati postupak na jeziku koji razume, Mladić je odgovorio da može.

Odbijajući devet osnova žalbe odbrane, sud je generala Mladića pravosnažno proglasio krivim kao glavnog aktera četiri udružena zločinačka poduhvata – genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Mladić je, po 10 tačaka optužnice, osuđen za genocid u Srebrenici i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje.

Sud je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Bramerc upozorio SBUN na negiranje genocida i slavljenje zločinaca u Srbiji, Crnoj Gori i RS

Glavni tužilac medjunarodnog suda u Hagu Serž Bramerc izrazio je, pred Savetom bezbednosti UN, zadovoljstvo što je ” zadovoljena pravda” time što je general Ratko Mladić osudjen na “najtežu kaznu”.

Podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti, Bramerc je, medjutim, upozorio na “negiranje genocida i slavljenje osudjenih ratnih zločinaca u bivšoj Jugoslaviji”.

“Sigurno je da će reakcije na današnju presudu Mladiću uključivati i negiranje genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i etničkog čišćenja koje je on pokrenuo”, naglasio je Bramerc.

Kako je rekao, “neki će tvrditi da je Mladić heroj, a posteri i murali s njegovim likom će biti postavljeni”.

“To je postalo uobičajeno očekivati. U Crnoj Gori, ministar pravde je nedavno negirao genocid u Srebrenici, pošto je prethodna vlada zauzela čvrst stav u podršci presudi Tribunala. U Srbiji, osudjenim ratnim zločincima redovno se daje platforma da negiraju svoje zločine”, podvukao je Bramerc.

U Republici Srpskoj je negiranje genocida i slavljenje zločinaca, po Bramercu, postalo toliko uobičajeno da često prolazi bez primedbi.

Negiranje genocida i slavljenje počinilaca “nisu razlika u mišljenju”, nego “konačna faza genocida” i “politički alat koji se koristi u političke svrhe”, podvukao je glavni tužilac, pozivajući na “hitnu akciju”.

Bramerc je kazao da presudom Mladiću još nije okončan posao za tužioce i sudove, naročito na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Vučić: “Prirodno je da Srbija bude zainteresovana da Radeta i Jojić služe kaznu u Srbiji”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) optužio za primenu dvostrukih aršina članice tog tela koje su kritikovale Beograd zbog nesaradnje sa medjunarodnim sudom u Hagu.

“Mnoge države članice SB UN su zatražile od Srbije da poštuje Rezoluciju 1966. Te reči dolaze od onih koji su brutalno kršili Rezoluciju 1244 SB UN, koja se odnosi na teritorijalni integritet SR Jugoslavije, tako što su počeli da priznaju nezavisnost Kosova. To je nešto što pokazuje dvostruke aršine”, kazao je Vučić u drugom obraćanju najvišem telu UN.

Vučić je, tokom svog obraćanja Savetu bezbednosti, naveo da je Srbija nekoliko pokretala mogućnost da osuđeni državljani Srbije služe kaznu u našoj zemlji.

“Većina osoba koja služi svoje presude su državljani Republike Srbije i prirodno je da Srbija bude zainteresovana da oni odsluže svoje kazne u Srbiji”, naveo je Vučić. 

On ističe da postoji poseban problem na teritoriji Kosova i Metohija, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

“Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsednik Mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da Beograd ozbiljno shvata svoju saradnju sa Mehanizmom, i da je Visoki sud u Beogradu doneo odluku da “njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom”.

Ađijus: “Iskoristio bih priliku da saopštim kako Srbija ne sarađuje sa Hagom”

“Mehanizam je napravio još jedan korak ka konačnoj finalizaciji rada”, rekao je Ađijus.

Kako je rekao, konačna presuda Mladiću šalje snažnu poruku žrtvama da će izvršioci užasnih zločina na kraju biti dovedeni do pravde, nevezano za njihovu poziciju.

Ađijus je rekao da želi da informiše SB UN da Srbija nije bila uspešna u poštovanju obaveza da uhapsi Petra Jojića i Vjericu Radetu i da ih preda Mehanizmu, prenosi RTS.

“Iskoristio bih mogućnost da obavestim SB UN da Srbija ne sarađuje s mehanizmom”, naveo je Ađijus i dodao da je Srbija treći put prijavljena Savetu bezbednosti.

SAD pozvale Srbiju da bez odlaganja uhapsi i izruči Jojića i Radetu

Predstavnik SAD pri UN pozvao je Srbiju pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da bez odlaganja uhapsi i izruči medjunarodnom sudu u Hagu dvoje bivših poslanika Srpske radikalne stranke.

Na sednici na kojoj su izveštaj podneli predsednik i glavni tužilac Medjunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove, Karmel Adjijus i Serž Bramerc, predstavnik SAD je rekao da je Vašington “veoma razočaran” što Srbija nije ispunila obavezu da uhapsi Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja svedoka.

“Srbija je članica UN i ima važne medjunarodne i regionalne obaveze, uključujući obaveze koje ima na putu pristupanja EU. Zbog toga je u obavezi da saradjuje sa Mehanizmom u Hagu. Nesaradnja sa Mehanizmom ometa sprovodjenje medjunarodnog prava”, naveo je američki diplomata.

https://www.nedeljnik.rs/predstavnik-rusije-u-un-presuda-protiv-mladica-kriminalizacija-da-li-je-iko-pozvan-na-odgovornost-zbog-nato-bombardovanja-1999-godine/

Zapadne sile pozvale Srbiju da u potpunosti saradjuje sa sudom u Hagu

Predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije su u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvali Srbiju da u potpunosti saradjuje s naslednikom Haškog tribunala, dok je predstavnik Rusije kritikovao sud u Hagu da je pristrasan.

VESTI IZ SVETA

Fajzer testira vakcinu za decu mladju od 12 godina

Kompanija Fajzer je počela testiranje svoje vakcine protiv korona virusa na deci mladjoj od 12 godina.

Nakon prve studije kojom je bio obuhvaćen manji broj dece, Fajzer je saopštio da će u novo testiranje biti uključeno oko 4.500 dece dobrovoljaca u više od 90 gradova u SAD, Španiji, Poljskoj i Finskoj.

Vakcina koju su razvili Fajzer i Biontek je sada u SAD i EU odobrena za osobe koje imaju preko 12 godina.

Deca od pet do 11 godina će primiti dve doze od po 10 mikrograma, trećinu doze za starije tinejdžere i odrasle.

SPORT

Nikola Jokić dočekao je MVP

Nikola Jokić je proglašen za MVP-ja reguralnog dela NBA lige, odnosno najkorisnijeg igrača sezone, a tu vest Nikola Jokić i njegovi Denver nagetsi čuli su tokom timskog sastanka u koji se uključio komesar Adam Silver i saopštio dugo očekivanu vest.

Nagetsi su trenutno u Finiksu, gde ih očekuje druga utakmica polufinala Zapadne konferencije NBA lige.

VREMENSKA PROGNOZA

U većem delu pretežno sunčano i toplo. Na istoku i jugoistoku promenljivo oblačno, od sredine dana ponegde sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab i umeren, severni i severoistočni. Najniža temperatura od 11 do 16, a najviša od 26 do 29 stepeni. Upozorenje: Lokalna pojava grmljavina, verovatnoća  80%.

ŠTA PIŠU NOVINE

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za sredu, 9. jun, uglavnom pišu o presudi u Hagu Ratku Mladiću uz kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

BLIC – O presudi pod naslovom “Mladiću potvrdjena doživotna robija”. List navodi da je “FBI pratio sve poruke naših kriminalaca”.

VEČERNJE NOVOSTI – O presudi Ratku Mladiću “Doživotna” uz podnaslov “Žalbe nisu ni pročitali”. 

DANAS – Intervju sa predsednikom Crne Gore Milom Djukanovićem “Rusija koristi Srbiju za neprijateljstvo prema Crnoj Gori”. List donosi dosad neobjavljene pesme kantautora Djordja Balaševića, pod naslovom “Rodiću se ja opet”.

POLITIKA – List prenosi izjavu “Tartalja: Kucnuo je čas za tužbe protiv NATO-a”.

NA DANAŠNJI DAN

68 – Rimski car Neron izvršio je samoubistvo pošto ga je Senat proglasio neprijateljem naroda i osudio na smrt.

1972 – Američki bombarderi su napali Hanoj i Hajfong. To je bilo najžešće bombardovanje Severnog Vijetnama od početka Vijetnamskog rata.

1999 – Predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova. Time je okončan vazduhoplovni napad NATO na SRJ, a na Kosovu su, na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, raspoređene međunarodne snage, među kojima je najveći broj vojnika iz zemalja članica NATO-a. Sa povlačenjem vojske i policije, sa Kosova su počeli masovno da odlaze Srbi i Crnogorci.

PREPORUKA ZA ČITANJE     

*U ovom izveštaju su korišćene vesti agencije Beta