“Proces protiv Mladića ključno suđenje u novijoj istoriji Evrope”: EU o presudi suda u Hagu…

0

(Beta) – Visoki zvaničnici Evropske unije izjavili su da danas okončan proces protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića predstavlja “ključno suđenje u novijoj istoriji Evrope za ratne zločine, uključujući genocid”.

U zajedničkoj izjavi povodom pravosnažne presude međunarodnog suda u Hagu generalu Mladiću, šef evropske diplomatije Žozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji naveli su da “poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima”.

Oni su naveli da Evropska unija očekuje da svi politički akteri u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, da poštuju njihove odluke i da priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

“Današnja odluka je prilika da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir”, naveli su evropski zvaničnici.

Borel i Varheji su dodali da je to “preduslov za stabilnost Bosne i Hercegovine i osnov za njen put ka EU”.

“Međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susednim zemljama treba da nastave misiju obezbeđenja pravde za sve žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida i članovima njihovih porodica. Ne može biti nekažnjivosti”, naveli su Borel i Varheji.

Dodali su da će današnja presuda “doprineti zaceljenju rana svih koji su patili”.