O čemu ćete pričati danas: Delta soj u Srbiji, Trampov finansijski direktor optužen za utaju poreza, četvrtfinale Evropskog prvenstva…

0

Dobro jutro,

U Srbiji je prethodnog dana registrovan delta soj koronavirusa, koji već čini najveći broj novozaraženih u Velikoj Britanij, a preti da to postane i u Sjedinjenim Državama, kao i u zemljama kontinetalne Evrope. Ono što se o njemu do sada zna upućuje da se širi lakše nego prethodne indetifikovane varijante kovid-19…

Bivši predsednik SAD Donald Tramp vlasnik je Tramp organizacije, čiji je finansijski direktor optužen za utaju poreza…

Dosta je odmora, vreme je za četvrtfinale Evropskog prvenstva u fudbalu. Dosadna Španija je u rolerkosteru protiv Hrvatske stigla među osam najboljih, gde će se sastati protiv najvećeg iznenađenja dosadašnjeg EURA. Derbi je ipak rezervisan, sa pravom, za fudbalere Belgije i Italije…

KORONAVIRUS U SRBIJI: DELTA SOJ U SRBIJI

Brojke

Prema poslednjim podacima, koronavirusom je zaražena 81 osoba, dok je na kovid-19 testirano ukupno 8.025 građana.

Potvrđeno je da od posledica virusa nije preminula nijedna osoba, što je prvi put posle 30. septembra 2020. godine. Ili prvi put posle devet meseci…

Prema poslednjim inofmacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 13 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 1,00 odsto.

Delta soj registrovan u Srbiji

Ministarstvo zdravlja Srbije je objavilo da je prvi put registrovana delta varijanta koronavirusa u Srbiji, kod dva državljana naše zemlje koji su se nedavno vratili iz inostranstva.

“Oba pacijenta su mlađe osobe. Trenutno su u stabilnom opštem stanju. Nisu vakcinisani”, piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Sekvenciranje je urađeno u Specijalističkom veterinarskom Institutu u Kraljevu.

Delta soj – šta do sada znamo o indijskoj varijanti korone…?

Ova varijanta koronavirusa već nekoliko meseci zabrinjava zdravstvene vlasti zemalja širom sveta, do kada se krajem jeseni pojavila u Indiji. Recimo, četiri najveća australijska grada ove nedelje su ušla u četvorodnevnu blokadu kako bi sprečili njegovo širenje. Irska je odložila planove o otvaranju države, a američki zvaničnici pozvali su Amerikance da se vakcinišu kako bi zaustavili njegovo širenje.

Do sredine juna, delta varijanta je činila 99 odsto zaraženih kornavirusom u Velikoj Britaniji, a pretpostavke su, prema proračunima Evropskog centra za prevecniju i konrtolu bolesti, da će iznad 90 odsto slučajeva u Evropi do kraja avgusta biti zaraženo ovim sojem.

Recimo, u Sjedinjenim Državama, prema proceni američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ovom varijantom je zaraženo oko 26 odsto novih slučajeva (do 19. juna). Dve nedelje ranije, broj novih slučajeva koji su inficirani ovom varijantom je iznosio oko 10 odsto.

Virus “nosi” skup mutacija, uključujući i “L452R”, koje mu pomažu da lakše zarazi ljudske ćelije. Stoga istraživanja ukazuju da se ova varijanta dosta lakše prenosi.

“Opet imamo ozbiljnu pretnju i vidimo da se širi među nevakcinisanim stanovništvom”, rekao je član Ministarstva zdravlja SAD dr Vivek Marti.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuje da je indijski soj za 40 do 60 odsto lakše prenosiv od britanske varijante kovida.

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član tima za suzbije zaraze kovid-19 u Srbiji, kaže da je prema “preeliminarnim utiscima” taj soj nešto blaži i više podseća na grip.

“Jasno je da kad tako dominira jedan virus, što se dobijaju podaci iz zemalja sveta, jasno je da će on prekriti čitav svet i to je samo pitanje trenutka. Vrlo je bitno da li će u većim grupama taj virus ući u zemlju, ili će ući pojedinačno i kakva je situacija što se tiče njegove mogućnosti širenja”, rekao je Kon.

TRAMPOVA ORGANIZACIJA i UTAJA POREZA

Kompanija Donalda Trampa i njen dugogodišnji finansijski direktor optuženi su zbog utaje poreza.

Po optužnici, Trampov direktor primio je više od neuknjiženih 1,7 miliona dolara, uključujući za plaćanje iznajmljivanja stana, isplate za kola i školarine.

To je prvi krivični slučaj proizašao iz dvogodišnje istrage njujorških vlasti u poslovanje bivšeg predsednika SAD.

Po optužnici koja je objavljena u četvrtak, od 2005. do ove godine, finanijski direktor Alen Vajselberg i Organizacija Tramp su varali državu i uskraćivali joj porez tako što nisu registrovali neke isplate visokim direktorima.

Vajselberg i advokati za Organizaciju Tramp su se izjasnili da nisu krivi.

Tužilac Keri Dan je rekao da su tu 15-ogodišnju praksu utaje vodili najviši direktori kompanije.

Tramp nije optužen u ovoj fazi istrage.

Po optužnici, Vajselberg (73) između ostalog je skrivao da je stanovnik Njujorka da bi izbegao gradski porez.

U saopštenju Organizacija Tramp je branila Vajselberga navodeći da ga okružni tužilac Menhetna Sajrus Vans – Mlađi “koristi kao piona” u pokušaju da naškodi bivšem predsedniku.

“To nije pravda, to je politika”, navela je Organizacija Tramp, uz argument da ni poreska služba, niti bilo koji drugi okružni tužilac ne bi ni pomoslili da podnese optužnicu zbog isplate doprinosa zaposlenima.

Tramp je tokom posete Teksasu u četvrtak odbio da odgovara na pitanja novinara o tom slučaju. On je ove nedelje optužio njujorške tužioce da su “neljubazni, zli i potpuno pristrasni” i rekao da je to što je radila njegova kompanija standardna praksa u poslovnom svetu i da nikako nije krivično delo.

VREME JE ZA ČETVRTFINALEEVROPSKO PRVENSTVO

Posle dva dana odmora, nastavlja se Evropsko prvenstvo.

U prvom meču četvrtfinala sastaju se Švajcarska i Španija u Sankt Peterburgu. Švajcarska se pobrinula za najveće iznenađenje na turniru, pošto je izbacila prvaka sveta i glavnog favorita – Francusku. 

Španija je, takođe, odigrala spektakularan meč u osmini finala, gde je izbacila Hrvatsku posle produžetaka. 

Meč se igra od 18 sati.

Tri sata kasnije, u Minhenu, igra se drugi meč četvrtfinala, između Belgije i Italije. Belgija se pobrinula da Evropa dobije novog prvaka, pošto je u četvrtfinalu izbacila Portugaliju. 

I DRUGE VESTI

AMSS: Povećan promet vozila posebno ka letovalištima

 Na putevima u Srbiji poslednjeg radnog dana u sedmici očekuje se veći promet, posebno na deonicama ka turističkim destinacijama i letovalištima, saopštio je Auto moto savez Srbije (AMSS).

Pojačan saobraćaj očekuje se na putevima prvog i drugog prioriteta, deonicama ka Crnoj Gori i autoputevima iz pravca Mađarske i Hrvatske ka Makedoniji i Bugarskoj, dodaje se u saopštenju.

Na graničnim prelazima trenutno nema zadržavanja, ali je povremeno moguće formiranje dužih kolona i kraće na carinsku proceduru.

Na teretnim terminalima kamioni jutros čekaju na Kelebiji na izlaz iz zemlje oko dva sata, na Horgošu tri sata, a na Batrovcima oko sat vremena, dodaje se u saopštenju.

Sto trideset zemalja podržalo globalni minimalni porez za kompanije

 U svetu je 130 država podržalo dogovor o globalnom minimalnom porezu za kompanije, za šta se zalaže predsednik SAD Džozef Bajden da bi se multinacionalne kompanije sprečile da izbegavaju poreze prebacivanjem dobiti u zemje s niskim poreskim stopama.

To je pokušaj rešavanja izazova koje stvara globalizovana i digitalizovana svetska privreda gde dobit može da se prebacuje preko granica i kompanije mogu da zarađuju onlajn na mestima gde nemaju sedište podložno oporezivanju.

Po sporazumu, traži se globalni minimalni porez od najmanje 15 odsto, ključna stvar za koju se zalagao Bajden koji pokušava da za SAD prikupi više sredstava za infrastrukturu i čistu energiju.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je ovo “istorijski dan”, ali još treba da se razrade tehnički detalji i sporazum može da stupi na snagu najranije 2023. godine.

MMF predviđa za privredu SAD najveći rast za 25 godina

Međunarodni monetarni fond (MMF) podigao je prognozu očekivanog ovogodišnjeg rasta privrede SAD i predviđa da će biti najveći za 25 godina.

Godišnjem izveštaju o SAD, objavljenom u četvrtak, MMF kaže da”privredni rast 2021. treba da bude oko sedam odsto što je najviše u jednoj generaciji”.

U aprilu je MMF predviđao privredni rast SAD od 6,4 odsto za ovu godinu.

Ta institucija sa sedištem u Vašingtonu ocenila je ekonomski oporavak SAD kao “izuzetan” posle istorijske recesije 2020. godine izazvane pandemijom kovid-19.

Vilijam i Hari otkrili spomenik princeze Dajane u Londonu

Britanski prinčevi Vilijam i Hari otkrili su spomenik posvećen njihovoj majci, princezi Dajani, na dan kada bi ona proslavila 60. rođendan.

Manja ceremonija održana je u Kensingtonskoj palati u Londonu, a kip princeze Dajane naručili su upravo njeni sinovi 2017. godine.

Prinčevi Vilijam i Hari naveli su u saopštenju da se na 60. rođendan princeze Dajane, sećaju njene ljubavi, snage i karaktera – vrlina koje su je učinile silom dobra u svetu i koje su na bolje promenile brojne živote, javio je „Skaj njuz“.

„Svakog dana želim da je i dalje sa nama i nadamo se da će se na kip uvek gledati kao na simbol njenog života i njenog zaveštanja“, poručili su sinovi pokojne princeze od Velsa.

VESTI IZ SPORTA

Ivana Španović druga na mitingu u Oslu 

Srpska atletičarka Ivana Španović zauzela je drugo mesto u skoku u dalj, na mitingu Dijamantske lige u Oslu.

Španovićeva je skakala iz kraćeg zaleta i najdalje skočila 6.66 metra.

Prvo mesto je zauzela Nemica Malaika Mihambo sa skokom od 6.83, dok je treća bila Beloruskinja Mirončuk–Ivanova sa skokom od 6.58.

O ČEMU PIŠU NOVINE

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za petak, 2. jul, pišu o pojavi nove varijante koronavirusa u Srbiji, reakcijama na presudu Haškog suda bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću i drugim temama.

BLIC – Potvrđena optužnica protiv direktora škole glume: “Aleksić optužen za četiri silovanja”. List piše i o tome “Da li sunčeve pege i UV zračenja ubijaju virus”.

VEČERNJE NOVOSTI – O pojavi novog soja koronavirusa u Srbiji: “Iz Rusije stigla indijska varijanta kovid-19 – Nevakcinisani meta delta soja”. List piše i da je “Premijer tzv. Kosova otkrio namere, Kurti hoće da udari na sever”.

DANAS – List o peticiji Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonosti protiv reizbora Zagorke Dolovac na mesto republičkog tužioca: “Građani neće Zagorku Dolovac”. Zavod za statistiku izneo isti broj preminulih od kovida kao i Ministarstvo zdravlja, piše list: “Istina u magli zloupotrebe šifara bolesti”.

POLITIKA – O Haškoj presudi Stanišiću i Simatoviću: “Još jedan pokušaj da se Srbiji pripiše kolektivna krivica”. Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom o uslovima života dece u ustanovama socijalne zaštite: “Koliko su teški uslovi za decu u ustanovama socijalne zaštite”.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Novi broj Nedeljinka je na kioscima širom Srbije, a dostupan je i u elektronskoj verziji na NStore. Uz novi broj Nedeljnika, svim čitaocima na poklon knjiga o Borislavu Pekiću…

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1877. –  Rođen je nemački pisac Herman Hese dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. (“Igra staklenih perli”, “Stepski vuk”, “Demijan”, “Sidarta”).

1900.  –  Grof Ferdinand fon Cepelin izvršio je prvi let vazdušnim brodom (dirižabl) nad Bodenskim jezerom u južnoj Nemačkoj. Kasnije je konstruisao nekoliko takvih vazduhoplova koji su po njemu dobili naziv Cepelin.

1992.  –  Preminuo je Borislav Pekić, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih književnika u drugoj polovini 20. veka. Kao član ilegalne organizacije Savezne demokratske omladine Jugoslavije, posle Drugog svetskog rata bio je nekoliko godina u zatvoru. Jedan je od osnivača Demokratske stranke 1989, prve posleratne opozicione partije u Srbiji (“Vreme čuda”, “Kako upokojiti vampira”, “Zlatno runo”).

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, ali u većem delu zemlje suvo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Ujutro u Vojvodini ponegde je moguća kratkotrajna kiša, a tokom dana u brdsko-planinskim predelima južne Srbije lokalni pljuskovi i grmljavina.

Najniža temperatura od 16 do 21 stepena, najviša dnevna od 26 do 28 stepeni Celzijusa. Vetar slab i umeren, severozapadni.

U Beogradu će danas biti promenljivo oblačno i svežije, uz slab i umeren, severozapadni vetar. Najniža temperatura oko 17 stepeni, najviša dnevna oko 26 stepeni Celzijusa.

Relativno povolјne prilike po većinu hronično obolelih, a izvestan oprez se savetuje srčanim, cerebrovaskularnim i psihičkim bolesnicima.

* U ovom izveštaju su korišćene vesti agencije Beta.