Dosije Petnica, od najlepše do najružnije priče Srbije: Ko je izneverio žrtve i može li – i treba li – Istraživačka stanica da nastavi sa radom?

Pišu Ana Mitić i Uroš Jovičić

0
Foto: Igor Pavićević

Izlazak iz biblioteke posle prvih, napornih sati istraživanja, zvezdane noći, gitare i snovi o budućnosti. Tako je izgledao početak za većinu devojčica koje su zakoračile u Istraživačku stanicu Petnica. Poput američkih kampusa, poput pripreme za svet odraslih u koji će tek zakoračiti, kada nauče sve “životne lekcije”.

Tako su oni koji su vodili Petnicu godinama govorili o njenom uticaju na razvoj učenika koji pohađaju programe u Istraživačkoj stanici, posebno ističući da “klincima prija što ih svi tretiraju kao odrasle”.

Deleći navodne “životne lekcije”, neko je u tom tretiranju devojčica kao odraslih prešao granicu. Bukvalno. I brutalno. Na tom mestu, mnogi su nastavili da je prelaze – ćutanjem, pasivnošću, nesposobnošću, ili iz loše namere – zauvek promenivši sliku o mestu koje su mnogi smatrali “magičnom školom” svog odrastanja.

Kada je priča dospela u javnost, klupko dugogodišnjeg ćutanja je počelo da se odmotava i moglo bi da formira mrežu u koju će se uhvatiti svi odgovorni.

Tako je umesto zajedničkih snova o svetloj budućnosti i lepih uspomena, u živote mnogih Petničara došao mrak. On se prvi put spustio između četiri zida neugledne sobe u kojoj je živeo S. a zatim je odatle nastavio da se širi, podmuklo, neprimetno. Žrtve su nastavile da žive u mraku, izneverene i odbačene od onih od kojih su tražile pomoć, dok su ostali živeli u zabludi.

Novi Nedeljnik će pokušati da secira anatomiju jednog mraka – kroz ispovesti nekih od žrtava seksualnog zlostavljanja u Petnici, razgovore sa bivšim Petničarima, ljudima koji i dalje imaju važne obrazovne uloge u Istraživačkoj stanici, ali i kroz psihološke i pravne analize slučaja koji će zauvek promeniti Srbiju.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 1. jula

Svi čitaoci na poklon dobijaju novu knjigu iz edicije “Velike biografije” – “Borislav Pekić: Pisac i prorok”

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs