O čemu ćete danas pričati: Odlazak Branka Cvejića, ko se sve u BiH “prebrojava”, EU produžila sankcije Rusiji

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tog 26. jula 2022. godine Branko Cvejić je otišao u legendu, iako je kao legenda srpskog glumišta i simbol jednog grada i jednog načina života i živeo.

Odlazak Baneta Bumbara – uloga po kojoj ćemo ga, između ostalih, zauvek pamtiti – tačka je na jedno vreme koje je zauvek prošlo.

Nažalost, na neke druge tačke ćemo morati još da pričekamo. Tako u Bosni i Hercegovini traju “nacionalna prebrojavanja” i sabiranja ko bi sve mogao “da se digne na oružje”, Brisel je Moskvi produžio sankcije a Moskva Briselu pretnje, Donald Tramp ne odustaje od namere da se vrati u Belu kuću, Viktor Orban ne odustaje od “čistog nacizma”…

I u “Grlom u jagode” često su spominjali tu reč – svet. A Banetov san, da neka “dva kulova, Francuza”, jednom kažu – “treba otići u Beograd, to je prava stvar”, nažalost, nije ostvaren.

KO SE SVE “PREBROJAVA” U BOSNI I HERCEGOVINI?

Sve je počelo izjavom Bakira Izetbegovića.

„Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo i koliko mladih ljudi i koliko imamo instruktora na dronovima i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate“, rekao je Izetbegović, govoreći šta bi se desilo u slučaju „najgoreg scenarija“.

On je još kazao da „Hrvati i HDZ neće dobiti ekskluzivitet, već pravična rešenja, onoliko koliko im pripada“.

A onda se oglasio i Dodik.

“Bakir Izetbegović kaže da su se muslimani prebrojali, učesnici protesta, takođe muslimani, prebrojali su Hrvate i kažu ima ih za dva vagona. Nas Srbe niko neće prebrojavati, pa ni muslimani, ali treba da znaju da nas je dovoljno”, napisao je Dodik na Tviteru.

Na Izetbegovićevu izjavu reagovao je i potpredsednik Partije demokratskog progresa (PD) Igor Crnadak.

„Ovakve izjave i politika SDA odgovaraju SNSD-u, jer su i oni najavljivali opkoljavanje kasarni i nasilno proterivanje Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA), danas se nalazimo u šizofrenoj politickoj situaciji, gdje su svi u BiH taoci trojke SNSD-HDZ-SDA“, naglasio je Crnadak.

EU PRODUŽILA SANKCIJE RUSIJI DO 31. JANUARA

Sto pedeset četvrti dan rata u Ukrajini. Ruske snage preuzele su najveću termoelektranu u Ukrajini u Svetlodarsku. Velika Britanija tvrdi da ukrajinski brod i projektili “harpun” nisu bili u Odesi pre ruskog napada. Moskva upozorava Кijev da obustavi provokacije kod nuklearne elektrane “Zaporožje”. Najavljuje povlačenje sa Međunarodne svemirske stanice.

Savet EU odlučio je da do 31. januara 2023. produži restriktivne mere usmerene na određene sektore privrede Ruske Federacije.

Кremlj očekuje od generalnog sekretara UN Antonio Guteresa da obezbedi ukidanje svih zapadnih sankcija na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, dok je u Istanbulu počeo da radi Zajednički koordinacioni centar za žitarice iz Ukrajine.

Očekuje se da danas, na osnovu dogovora iz Istanbula, isplovi prvi brod sa ukrajinskim žitom, iz Černomorska.

Turska i UN traže od Кijeva i Moskve da se pridržavaju obaveza.

ODLAZAK BRANKA CVEJIĆA, SIMBOLA JEDNOG VREMENA

U Beogradu je preminuo glumac Branko Cvejić, dugogodišnji član i bivši direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Branko Cvejić je rođen je u Beogradu 25. avgusta 1946. Maturirao je u Petoj beogradskoj gimnaziji 1965. i iste godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Zajedno sa celom novom generacijom glumaca na poziv Bojana Stupice postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u maju 1967. U matičnoj kući odigrao je preko pedeset uloga od kojih su najznačajnije: Lord Graham (Lepeza ledi Vindermir), Frank (Zanat gospođe Vorn), Petrunjela (Dundo Maroje), Stanković (Pučina), Nikola (Nahod Simeon), Pera pisar (Gospođa ministarka), Simeonov-Piščik (Višnjik).

Najviše je sarađivao sa rediteljem Dejanom Mijačem, kao glumac, a kasnije i kao producent brojnih predstava. Gostovao je i na drugim pozorišnim scenama, između ostalog i u Zvezdara teatru – pozorištu u čijem je osnivanju i sam učestvovao.

Igrao je u više od 40 celovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama.

„Branko Cvejić pripada generaciji srpskih i jugoslovenskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca koja je, krajem šezdesetih godina prošlog veka, osvojila, potpuno preuzela i radikalno izmenila izgled ovdašnjeg glumišta, napravivši dovršen stilski preokret kojim je najavljeni dah modernosti iz prethodne decenije konačno postao dominantnim scenskim izrazom u skladu sa duhom epohe i kretanjima u scenskim umetnostima u svetu. Doprinos Branka Cvejića ovoj glumačkoj revoluciji kulminirao je u televizijskoj seriji, kao i kasnijem filmskom nastavku, „Grlom u jagode“, autora Srđana Karanovića, u kojoj je ovaj stilski prevrat, najavljen brojnim ranijim ulogama u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212, kao i na filmu i televiziji, „ozvaničen“ i ustoličen. Ova uloga učinila je Branka Cvejića jednim od vodećih dramskih umetnika svoje generacije i ondašnje Jugoslavije“, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

OSTALE VESTI

Tramp ne odustaje

Bivši američki predsednik Donald Tramp u utorak je nagovestio da bi po treći put mogao da uđe u trku za predsednika, rekavši na skupu koji su organizovali bivši članovi njegove administracije da su pokušaj njegovog opoziva i istraga napada na Kapitol 6. januara 2021. smišljeni kako bi ga u tome sprečili.

„Žele da vam naude, ali zapravo žele da naude meni kako ne bih ponovno radio za vas…mislim da u tome neće uspeti“, rekao je Tramp svojim pristalicama koji su na to povikali: „Još četiri godine“.

Tramp je to rekao na skupu Instituta America First Policy u Vašingtonu, prvi put došavši u glavni grad otkako je sišao s dužnosti u januaru 2021. Prema medijima, bivši predsednik bi u septembru mogao da objavi da ulazi u treću predsedničku kampanju.

Iako to nije zvanično najavio, iz govora je bilo moguće naslutiti da ne planira da ode u političku anonimnost.

Umesto toga, istakao je da oseća da se mora angažovati uprkos onome što je nazvao „progonom“ predsednice Kongresa Nensi Pelosi, demokrata i povereništva koje istražuje upad na Kapitol.

„Da sam se zatvorio u kuću i samo mirno posmatrao, progon Donalda Trampa bi stao istog trena“, rekao je. „Ali neću to da učinim…Moram da spasem našu zemlju“.

Tokom govora, Tramp je članove povereništva nazvao „razbojnicima“ i ponovio ničim dokazane tvrnje da je pobedio na predsedničkim izborima 2020.

„Uvek kažem da sam se kandidovao prvi put i pobedio. A onda sam se kandidovao drugi put i prošao još bolje. Kakva je to sramota bila! Ali možda ćemo morati to da učinimo ponovno“, istakao je Tramp.

Orbana napustila najbliža saradnica zbog “čistog nacizma”

Bliska saradnica mađarskog premijera Viktora Orbana, Žuža Hegeduš podnela je ostavku nakon Orbanovog protivljenja mešanju rasa.

Ona je Orbanova saradnica duže od 20 godina, a Orbanov govor u kom se protivio nacijama “pomešanih rasa” nazvala je “čisto nacističkim”, preneli su mađarski mediji.

Međunarodni odbor Aušvica nazvao je govor “glupim i opasnim”.

Orbanov portparol je izjavio da su mediji pogrešno predstavili govor, prenosi BBC.

Orban je u subotu na skupu u Rumuniji rekao da je migracija podelila Evropu i Zapad na dva dela i dodao da zemlje u kojima se mešaju Evropljani i neevropljani “više nisu nacije”, već “ništa više od konglomerata naroda”, navodi briselski portal Politiko.

Prekinuta debata Tras – Sunak jer se voditeljka onesvestila

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras, koja je favorit u kladionicama za pobedu na izborima za čelnika Кonzervativne stranke, i bivši ministar finansija Rišu Sunak oko 30 minuta su debatovali oko svojih političkih planova kada se u studiju začuo glasan tresak.

Dok je kamera bila na Trasovoj, voditeljka Кejt Mek Кen se onesvestila, potom je ministarka spoljnih poslova stavila ruke na lice i uzviknula “o, moj Bože”, nakon čega je prekinuto emitovanje uz poruku iz studija da se voditeljka onesvestila.

“Iako je Кejt dobro, lekarski savet je mišljenja da ne bi trebalo da nastavimo sa debatom. Izvinjavamo se našim gledaocima i slušaocima”, objavila je Talk TV na svom Tviter nalogu.

Tras i Sunak su kasnije poslali lične poruke voditeljki i poželeli joj brz oporavak.

“Sa olakšanjem čujem da je Кejt Mek Кen bolje. Zaista mi je žao što je tako dobra debata morala da se završi”, rekla je Liz Tras.

Pre kraja debate Liz Tras i Riši Sunak su se ponovo sukobili oko svoje poreske politike, planova potrošnje i onoga što nameravaju da učine a prekinu krizu izazvani porastom troškova života, a njihovo nadmetanje za položaj premijera postaje sve neprijateljskije.

Odobren plan za smanjenje potrošnje gasa

Zemlje članice EU odobrile su danas koordinisan plan smanjenja potrošnje gasa da bi smanjili zavisnost od Moskve, posle novog drastičnog smanjenja ruskih isporuka, saopštilo je češko predsedništvo Evropskog saveta.

“To nije bila nemoguća misija. Ministri (energetike evropske dvadesetsedmorice okupljeni u Briselu) postigli su politički sporazum o smanjenju potražnje gasa u pripremi za narednu zimu”, objavilo je na Tviter nalogu češko predsedništvo.

EU je navela u saopštenju da su, u nastojanju da se poveća bezbednost Unije u snabdevanju energentima, zemlje članice danas postigle sporazum o dobrovoljnom smanjenju potražnje gasom za 15 odsto ove zime.

Nova regulativa takođe predviđa mogućnost aktiviranja “uzbune EU” o bezbednosti snabdevanja u kom slučaju će smanjenje potrošnje postati obavezujuće.

Dogovoreno je da se smanji potražnja za gasom za 15 odsto u odnosu na prosečnu potrošnju u proteklih pet godina između 1. avgusta 2022. i 31. marta 2023, merama koje će svaka zemlja donositi po sopstvenom izboru.

Savet EU je takođe naveo da će biti prihvaćena neka izuzeća i mogućnosti odlaganja od obaveznog cilja smanjenje da bi se uzela u obzir posebna situacija zemalja članica.

Cilj smanjenja tražnje za gasom je da se uštedi uoči zime i pripremi za moguće poremećaje snabdevanja gasa iz Rusije, koja bez prestanka koristi snabdevanje energentima kao oružje, navela je Unija.

“EU je ujedinjena i solidarna. Današnja odluka jasno pokazuje da će zemlje članice stati protiv bilo kog ruskog pokušaja da podeli Uniju upotrebom energetskog snabdevanja kao oružja. Usvajanje predloga za smanjenje gasa u rekordnom roku nedvosmisleno je ojačalo našu zajedničku energetsku bezbednost. Štednja gasa sada će popraviti našu pripremljenost. Zima će biti mnogo jefitinija i lakša za građane i industriju EU”, naveo je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, u saopštenju.

Tekst prihvaćen danas će biti formalno usvojen pisanom procedurom koja će biti završena narednih dana posle tehničke revizije dokumenta.

ŠTA PIŠU DNEVNE NOVINE

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za sredu, 27. jul 2022. godine pišu o budućem sazivu Vlade Srbije, novom talasu korona virusa, visokim temperaturama, posledicama inflacije u Srbiji i drugim društvenim i političkim temama.

ALO – Ekskluzivno sanaje “Dve trećine ministara leti iz vlade”.

BLIC – U tekstu pod naslovom “Biohazard”, doktori za list navode da bi nove bolesti u budućnosti mogle da budu sve češće, ali da stare neće otići. “Lucifer konačno odlazi iz Srbije, uskoro ispod 30”, o visokim temperaturama.

VEČERNJE NOVOSTI – “U Srbiji otkrivene 23 vrste omikrona”, navode iz Instituta za molekularnu genetiku za list. “Veće rate za stanove” o poskupljenju stambenih kredita.

DANAS – U tekstu “Druga Srbija je nestala”, list piše o tome zašto na političkoj sceni nema više stranaka gradjanske opcije”. “Jedina nepoznanica Nebojša Stefanović” o sastavu nove vlade.

INFORMER – Prenosi tvrdnju inspektora Žarka Popovića “Policajac prikrivao ubicu Jelene Marjanović”.

KURIR- Pod naslovom “Hrvatska bruka” list piše da predsednik Hrvatske Milanović vredja predsednika Srbije koji dobija i pretnje na mrežama. List otkriva zašto je povučen predlog dresa fudbalera za Katar- “Ludilo! Puma predlagala da reprezentacija Srbije na rukavu ima šahovnicu”.

NOVA – U intervjuu za list, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov kaže “Vučić ima pravo da poseti Jasenovac”. O navodima da strane ambasade i službe biraju Srpske ministre, list piše da je “Vlada poligon za nadmetanje Istoka i Zapada”.

POLITIKA – List prenosi izjavu bivše državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović, koja tvrdi da je “Jovanjica upakovana da diskredituje Vučića i njegovu porodicu”. “Novi talas virusa korona napuniće bolnice u Srbiji”, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović u izjavi za list.

SRPSKI TELEGRAF – O formiranju Vlade, kažu da aktuelna ministarka Mihajlović radi sve da zadrži fotelju “Zorana plaća promo tekstove”.

PREPORUKA ZA ČITANJE 1

PREPORUKA ZA ČITANJE 2