Novi soj se širi Evropom: Dva slučaja omikron varijante korone identifikovana u Velikoj Britaniji

0
(Beta/Bodo Schackow/dpa via AP)

Velika Britanija je prijavila prve slučajeve nove varijante koronavirusa “B.1.1.529”, koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nazvala “omikron”, prenosi Gardijan.

“Dve osobe za koje je utvrđeno da su zaražene varijantom omikron su u samoizolaciji”, rekao je ministar zdravlja Velike Britanije.

Varijanta, koju je glavni medicinski savetnik britanske zdravstvene bezbednosne agencije opisao kao „najzabrinjavajuću koju smo videli“, prvi put je identifikovana u južnoj Africi.

U četvrtak su Engleska i Vels najavili zabranu letova iz šest zemalja Južne Afrike kako bi sprečili da virus prodre na njihove granice. Prvi slučaj u Evropi bio je u Belgiji. Potom je ministar u nemačkoj državi Hesen izjavio je da je omikron, nedavno otkrivena varijanta koronavirusa vrlo verovatno stigla i u Nemačku.

“Sinoć je pronađeno nekoliko mutacija tipičnih za omikron kod putnika koji se vratio iz Južne Afrike”, napisao je na Tviteru Kai Klose, ministar za socijalna pitanja u zapadnonemačkoj državi.

Klose je dodao da je u toku sekvenciranje te varijante koronavirusa.

Laboratorije u Češkoj su otkrile prvi slučaj infekcije novim sojem koronavirusa – omikronom.

To su potvrdila dva uzorka uzeta od Čehinje koja je bila u Namibiji.

Da podsetimo, države Evropske unije (EU) u petak su se složile da privremeno obustave sve letove iz sedam južnoafričkih zemalja.