Novi škakljivi slučaj korupcije za Viktora Orbana: Afera “Pegaz” i “unosna praksa”

0
(Beta/Johanna Geron, Pool Photo via AP)

Parlament u Budimpešti oduzeo je imunitet Palu Velneru, bivšem državnom sekretaru i zameniku ministra pravosuđa. On je jedna od ključnih osoba u tzv. „Pegaz-skandalu“ koji potresa Mađarsku, prenosi Dojče vele.

U Mađarskoj premijera Viktora Orbana, gotovo niko nikada iz krugova bliskih premijeru ne upada u nevolje zbog korupcije. Ali sada se dogodilo upravo to.

Početkom nedelje, mađarski parlament oduzeo je imunitet poslaniku Palu Velneru. Nepunih nedelju dana pre toga, taj državni sekretar i zamenik ministra pravosuđa iz redova vladajuće stranke Fides, podneo je ostavku – i to nakon što je državno tužilaštvo objavilo da je protiv tog političara pokrenulo postupak zbog sumnje u korupciju.

Novac za atraktivna radna mesta

Sumnja se da je Velner na svom položaju, na kojem je odlučivao i o imenovanju novih sudskih izvršitelja, za posredovanje pri izboru redovno primao iznose od 5.500 i 13.800 evra. U procesu je učestvovao i predsednik odeljenja za sudska izvršenja Đerđ Šadl koji je Velneru slao novac i imena onih koji treba da budu izabrani. Ta praksa je bila veoma unosna: Velner je tokom godina na taj način zaradio oko 230.000 evra, a Šadl više od 2,2 miliona. Mito je plaćan i za ostala atraktivna radna mesta, a Velner i Šadl su se, kao u nekakvom trileru, nalazili u restoranima i garažama gde su jednom mesečno vršene isplate.

Funkcija sudskih izvršitelja reformisana je 2015, nakon brojnih pritužbi na njihov rad. Od tada je uslov za dobijanje tog atraktivnog položaja u javnoj službi – završen pravni fakultet.

Šadl i njegova supruga su još početkom novembra uhapšeni na budimpeštanskom aerodromu, neposredno pre leta za Dubai. On se otada, zajedno sa još pet ostalih optuženih u aferi, nalazi u istražnom zatvoru. Jedan od njih je, kako prenose mađarski mediji, već svedočio protiv Velnera.

Ono što je posebno škakljivo za vladajuću garnituru, jeste to da 59-godišnji Velner ne samo da je bio jedan od ključnih zvaničnika u pravosuđu, već je bio i jedan od važnijih stratega u Fidesu, stranci premijera Viktora Orbana. Kao predstavnik te partije za region Komarom-Estergom na severu zemlje, taj pravnik je bio važna karika u Orbanovm lancu političke moći u Mađarskoj. Orban i on se znaju još sa studija prava u Budimpešti.

Afera Pegaz

Nakon pada komunističke diktature krajem osamdesetih, Velner je dugo radio kao pravnik, a u Fides je stupio tek 2004. Njegov politički uspon počinje Orbanovom pobedom 2010. kada postaje poslanik i državni sekretar u Ministarstvu za nacionalni razvoj. Na tom mestu vodio je relativno povučen politički život, bez preteranog isticanja u stranačkoj nomenklaturi.

To je išlo tako sve dok njegovo ime nije počelo da se spominje u vezi sa skandalom oko „Pegaza“, računarskog programa za špijuniranje pametnih telefona. Program koji je zamišljan za praćenje terorističkih i kriminalnih aktivnosti, u Mađarskoj je korišćen za prisluškivanje nepoćudnih novinara i političkih protivnika, i to posebno onih koji su upadali u oči zbog njihovih istraga u vezi s korupcijom u redovima vlade.

Može li Orban da spasi stvar?

„Slučaj Velner veoma je neugodan za Orbanovu vladu“, ukazuje Andraš Biro-Nađ, direktor budimpeštanskog trusta mozgova „Policy Solutions“. Najvažnija tema glavnog Orbanovog protivnika, opozicionog kandidata Petera Marki-Zaja je, kako za DW kaže Biro-Nađ – borba protiv korupcije. Velnerov slučaj potvrđuje tvrdnje opozicije da je Fides izgradio visokorazvijenu koruptivnu mrežu koja danas čvrsto u rukama drži sve pore javnog života u Mađarskoj.

Orban, naprotiv, želi da dokaže da je Velner radio na svoju ruku i da čitav slučaj nema veze s Fidesom. Pritom se i to što je istraga uopšte pokrenuta za mnoge posmatrače u Mađarskoj graniči se s čudom. Državno tužilaštvo do sada u mnogim slučajevima kada su novinari otkrivali korumpirane političare nije pronalazilo razloga za pokretanje istrage.

Makron želi da pokrene mehanizam vladavine prava

Trenutno se mnogi pitaju kako je uopšte moguće da se u Mađarskoj, gde se mnogi mehanizmi ne pokreću bez Orbanovog znanja, uopšte pokrene ta istraga, i to nekoliko meseci uoči parlamentarnih izbora. Đerđeli Đulasbetont, šef Orbanovog kabineta, istragu u slučaju Velner navodi kao dokaz da u Mađarskoj funkcioniše pravna država. Analitičar Biro-Nađ smatra takođe da bi Orban ovaj slučaj čak mogao i da iskoristi u sukobu sa Evropskom komisijom koja ocenjuje da je u Mađarskoj ugrožena vladavina prava.

Pitanje je koliko će ovaj slučaj koristiti Mađarskoj. Francuski predsednik Emanuel Makron je u svakom slučaju, prilikom svoje nedavne posete Mađarskoj, rekao da će za vreme predsedavanja Evropskoj uniji u prvoj polovini sledeće godine, Pariz pokrenuti postupak mehanizma vladavine prava. On predviđa da se zemlja-članica, u ovom slučaju Mađarska, i kažnjava zbog nepridržavanja pravnih normi Evropske unije.