Novi lekovi AstraZeneke doprineli više od polovini prihoda kompanije u prvom kvartalu ove godine

0
DRAGO PRVULOVIC / AFP / Profimedia

AstraZeneka saopštila je da se njena dobit u prvom kvartalu popela na 1,56 milijardi dolara ili 1,18 dolara po akciji sa 780 miliona dolara ili 0,59 dolara po akciji u istom kvartalu prošle godine.

Ukupan prihod od prodaje pandemijske COVID-19 vakcine obuhvatio je 275 miliona. Svaka prodaja od vakcine inače mora da se beleži i to je prodaja bez profita.

Rezultati koje je kompanija ostvarila dolaze tačno nakon godinu dana, od kako je napravljen dogovor sa Univerzitetom Oksford da zajedno prave vakcionu protiv koronavirusa koja je u ovo vreme prošle godine bila prva i jedina vakcina u razvoju.

Paskal Sorio, izvršni direktor kompanije, komentarišući rezultate, rekao je: „Postigli smo solidan napredak u prvom kvartalu 2021. godine i nastavili da unapređujemo naš portfolio lekova koji menjaju život. Onkologija je porasla za 16%, a nova CVRM (kardiovaskularni, bubrežni i metabolički) za 15%. Novi lekovi su doprineli preko polovine prihoda, a svi regioni su ostvarili podsticajni rast. Ovaj učinak je obezbedio još jednu četvrtinu snažnog napredovanja prihoda i zarade, kontinuiranu profitabilnost i stvaranje novčanog toka, uprkos stalnom negativnom uticaju pandemije na dijagnozu i lečenje mnogih stanja. S obzirom na učinak u prvom kvartalu, u skladu sa našim očekivanjima, ponavljamo naše celogodišnje smernice. Očekujemo da će uticaj COVID-a smanjiti i predvideti ubrzanje performansi u drugoj polovini 2021. godine”.

Rezultat u poslednjem kvartalu kompanija AstraZeneka duguje nižoj poreskoj stopi kao rezultatu neoporezive dobiti od prodaje udela AstraZeneke u kompaniji Viela Bio.

Dobit pre oporezivanja iznosila je 1,61 milijardi dolara, u odnosu na 935 miliona dolara prethodne godine. Osnovna zarada po akciji porasla je za 55% ili 53% na CER na 1,63 USD.

Ukupan prihod, koji se sastoji od prodaje proizvoda i prihoda od saradnje, povećan je za 15% na 7,32 milijarde dolara u odnosu na prošlu godinu. Ukupan prihod porastao je za 11% po stalnom deviznom kursu.

Ukupan prihod obuhvatio je 275 miliona dolara od prodaje pandemijske COVID-19 vakcine.

Izuzimajući doprinos od pandemijske COVID-19 vakcine, prihod je povećan za 11% ili 7% na CER-u na 7,05 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Prodaja proizvoda porasla je za 15% ili 11% na CER-u na 7,26 milijardi američkih dolara u odnosu na prethodnu godinu, prvenstveno zahvaljujući performansama novih lekova u onkologiji i BioPharmaceuticals, uključujući lekove Tagrisso i Farxiga.