Nova studija: Lekovi protiv artritisa mogu pomoći u lečenju pacijenata obolelih od kovid-19

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

Rezultati jednog ispitivanja u Velikoj Britaniji ukazuju da bi lekovi koji se koriste u terapiji protiv artritisa – tocilizumab i sarilumab – mogli da pomognu u lečenju pacijenata obolelih od kovid-19, odnosno, da smanje rizik od smrti za čak 24 odsto kod pacijenata sa teškom kliničkom slikom koji se nalaze u jedinicima intezivne nege, prenosi Gardijan.

Naučnici koji su radili na istraživanju su otkrili dva leka koji se koriste u terapiji kod reumatidnog artritisa, a rezultati analize sugerišu da u proseku život jednog od dvanaest pacijenata koji su oboleli od koronavirusa može biti spašen.

Nacionalna zdravstvena služba Engleske (NHS) će od sutra početi da koristi tocilizumab za lečenje pacijenata obolelih od koronavirusa, saopštili su zdravstveni službenici nakon što su stigle potvrde rezultata ispitivanja sprovedenog na nekoliko hiljada pacijenata koji ukazuju da lek ima pozitivan efekat u borbi protiv koronavirusa.

Čini da iste rezultate ima i drugi lek u lečenju artritisa – sarilumab – koji ne samo da spašava živote, već smanjuje vreme koje pacijenti provode na intezivnoj nezi.

Rani rezultati međunarodnog ispitivanja su i ranije ukazivali da bi tocilizumab mogao da pomogne životno ugorženim kovid pacijentima. Međutim, kasnije su usledila i druga istraživanja koja su ponudila različite rezultate.

Oba leka deluju tako štu umanjuju efekat proteina, što može da izazove prekomernu reakciju imunog sistema.

Novi rezultati još uvek nisu podvrgnuti stručnoj proceni, ali su sprovedeni u okviru istraživanja koje je uključivalo 3.900 pacijenata obolelih od koronavirusa u petnaest zemalja sveta.

U najnovijoj studiji, nasumično su odabrani pacijenti oboleli od koronavirusa i data im je terapija. Istraživači su u naredne tri nedelje pratili kako pacijenti reaguju na lek.

Rezultati ispitivanja koji su sprovedeni na 792 pacijenta iz šest zemalja su otkrili da su oba leka smanjila rizik od smrti.

Dok je stopa smrtnosti u bolnicama, kod pacijenata kojima je pružena standardna nega, iznosila 35,8 odsto, u slučaju terapije pomenutim lekovima, stopa smrtnosti je bila manja – 28 odsto (tocilizumab) i 22,2 odsto (sarilumab).

Kombinovano, stopa smrntosti kod pacijenata koji su primili neki od ova dva leka iznosi 27,3 odsto, što je pad od 8,5 odsto u odnosu na pacijente kojima je pružena standaradna nega.

“Lečite dvanaest pacijenata i sigurno spasite jedan život”, rekao je profesor Entoni Gordon sa “Imperial College London”, jedan od autora studije.

“To je dobar efekat”, dodao je on.

Tim naučnika je takođe otkrio da su se pacijenti koji su lečeni jednim od ova dva leka oporavljali sedam do deset dana brže u odnosu na pacijente kojima je pružena standardna nega.

Profesor Piter Horbi sa Univerziteta u Oksfordu je rekao da su ovi rezultati dobra vest, naglašavajući da je do sada utvrđeno da samo steroidi deksametazon i hidrokortizon pomažu u spašavanju života teško obolelih kovid pacijenata. Takvi lekovi takođe deluju i na suzbijanje upale.

Budući da je oko 80 odsto ispitanika u istraživanju takođe dobilo deksametazon ili drugi steroid, Horbi je rekao kako se čini da tocilizumab i sarilumab pružaju dodatnu zaštitu.

Zamenik glavnog medicinskog službenika za Englsku Džonatan Van-Tam je rekao kako je ovo “značajan korak napred u lečenju teško obolelih kovid pacijenata”.

“Podaci pokazuju da oba leka ubrzavaju oporavak kod teško obolelih pacijenata, što je presudno za naš plan rasterećenja jedinica intezivne nege, ali i spašavanja života”, rekao je Van-Tam.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!