Društvo multiple skleroze Srbije završilo je snimanje kratkog filma „Nova stranica – priča o životu sa multiplom sklerozom“ dirljivom svedočenju pacijenata obolelih od MS o tome na koji način je ta bolest promenila njihove živote. Priča mladog Beograđanina koji je nakon 20 godina borbe sa multiplom sklerozom odlučio da napusti grad u kojem je odrastao i život nastavi u Leskovcu sa svojom verenicom takodje obolelom od MS, slikovito pokazuje koliko je snage i volje, ali i podrške zajednice neophodno da bi osobe sa multiplom sklerozom mogli da nastave život.

Film „Nova stranica – priča o životu sa multiplom sklerozom“ moguće je pogledati na Youtube kanalu i internet stranici Društva multiple skleroze Srbije.

Jedan od glavnih aktera filma Zoran Milićević u filmu svedoči o tome kako je primio vest da je oboleo od MS, kako su na to reagovali njegova porodica, prijatelji i kolege i koju je strategiju koristio kako bi nastavio da živi što normalnije uprkos napretku bolesti. Milićević priča i o tome koliko je pacijentima sa MS važan pristup najefikasnijim vidovima lečenja i kako one utiču na njihov svakodnevni život, kao i o decenijskim nadanjima da će biti pronadjena terapija koja može da preokrene tok bolesti i tome da su sada na pragu tog velikog sna.

Zoranova verenica Jelena Polić govori o tome kako izgleda zajednica dve osobe obolele od MS, na koje prepreke nailaze, a zbog čega im je lakše i lepše nego drugim parovima.

Vesna Savić iz Društva multiple skleroze Srbije objašnjava da danas pacijenti oboleli od MS u Srbiji imaju isti kvalitet lečenja kao i u najrazvijenijim zemljama, ali i da je važno da se u 2020. godini značajno povećao broj osoba kojima su  dostupne najefikasije terapije. Ona navodi da bi važna pobeda za pacijente bila i da ove godine pacijentima u Srbiji postane dostupna i terapija za takozvanu sekundarnu progresivnu multiplu sklerozu, koja u velikoj meri poboljšava kvalitet života obolelih.

Multipla skleroza je potencijalno onesposobljavajuća bolest koja zahvata mozak i kičmenu moždinu. Smatra se da u svetu od ove bolesti boluje oko 2,8 miliona ljudi, dok u Srbiji taj broj iznosi oko 9 000 ljudi. Pretpostavlja se da je taj broj viši od navedenih podataka.

Iako ne znamo precizno kako nastaje, znamo da je bolest autoimunog porekla, a njen uzrok multifaktorijalan – nastaje zbog različitih uticaja spoljašne sredine ali i genetskih faktora. Kod multiple skleroze imuni sistem napada omotač (mijelin) koji pokriva nervna vlakna i tako pravi problem u komunikaciji između mozga i ostatka tela. Simptomi koji se javljaju su različiti i zavise od broja zahvaćenih vlakana kao i od toga koja nervna vlakna su zahvaćena. Kod nekih pacijenata će se javiti problemi koji otežavaju hod, dok kod drugih mogu postojati mirni periodi  bez novih simptoma.

Najčešće dijagnoza se uspostavlja između 25 i 45 godine života, zbog čega multipla skleroza predstavlja najčešće netraumatsko onesposobljavajuće neurološko oboljenje mladih odraslih osoba.

Kod većine bolesnika, posle 6 do22 godine trajanja, bolest poprima sporo, ali nezaustavljivo, progresivan tok, koji se karakteriše progresivnom akumulacijom neurološkog deficita. Ovakva forma bolesti se naziva sekundarno progresivna forma multiple skleroze (SPMS). U Srbiji u ovom trenutku oko 2100 osoba ima ovu formu bolesti i smatra se da je ovo najteža forma multiple skleroze.

Iako za multiplu sklerozu ne postoji lek, postoje terapije koje mogu da kontrolišu aktivnost kao i progresiju ove bolesti. Danas znamo da je rana dijagnoza, a i potom intervencija presudna u nastojanju da se kontroliše tok multiple skleroze i uticaja koji ona može da ima na život pacijenta.

Film možete pogledati na Youtube kanalu Društva multiple skleroze Srbije:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.