Nova 93 slučaja zaraze koronavirusom u Srbiji. Preminula jedna osoba…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata otkrivena su 93 nova slučaja koronavirusa u Srbiji. Jedna osoba je preminula.

Testirano je 6.729 osoba, a virus je registrovan kod njih 93.

Na respiratorima je trenutno 18 pacijenata.

Od početka epidemije u Srbiji je od COVID-19 preminulo je 259 ljudi.

Dr Janković: Porast broja zaraženih jeste razlog za zabrinutost

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da porast broja zaraženih virusom korona u našoj zemlji u protekla dva dana jeste razlog za zabrinutost, ali da je situacija i dalje pod kontrolom, te napomenuo da je sada važno da poštujemo preporuke o nošenju maski i držanju distance kako se taj broj ne bi dalje povećavao.

Janković je za TV Prva naglasio da je sada cilj smanjiti broj novozaraženih, jer među njima, kako kaže, uvek ima pacijenata koji mogu da razviju tešku kliničku sliku i završe na respiratoru.

“Skok broja zaraženih sigurno da jeste razlog za određenu zabrinutost, jer se epidemija nije završila. Ne bih ovo nazvao novim talasom, pošto se još ni prvi talas nije priveo kraju, pre bih rekao da je to rep prvog talasa epidemije”, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, potencijal da se virus korona u zemlji “razbukti” postoji, te napominje da je sada važnije nego ikada se se sprovode preporuke pre svega nošenje maske i fizička distanca.

U suprotnom, dodaje Janković, ako se građani ne budu pridržavali mera, može se očekivati da će se restriktivne mere, poput zabrane okupljanja, ponovo vratiti.

Ističe i da same brojke pokazuju da virus korona još nije prošao, ukazujući da će, i kada u Srbiji ne bude bilo novih slučajeva, pandemija još trajati u svetu.

Govoreći o starosnoj strukturi novozaraženih, Janković kaže da se više zaražvaju mladi jer su više izloženi.

Kada je reč o razvijanju teške kliničke slike i smrtnosti, tu su, kaže, osetljivije starije osobe, ali i mladi sa pridruženim bolestima.

Dr Kisić Tepavčević: Virus nije isti kao u martu ili aprilu

Zamenica direktora “Batuta” i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da koronavirus više od tri i po meseca cirkuliše u Srbiji. Međutim, sada po karakteristikama nije isti kao u martu ili aprilu.

“Po karakteristikama nije isti kao kada je detektovan u martu i aprilu, izaziva mnogo blaže forme bolesti, ali se prenosi na isti način. Ako mu dozvolimo, on će to iskoristiti”, navela je Kisić Tepavčevićeva.

Ukazuje da su faktor rizika sve manifestacije na kojima smo u kontaktu duži period. Manja je opasnost kada je manifestacija na otvorenom, kao što je slučaj sa nekim sportskim događajima.

“Da, možemo da kažemo da je bilo osoba sa pozitivnom anamnezom, da su prisustvovale tim sportskim događajima”, rekla je Kisić Tepavčević

Prema njenim rečima. u odnosu na broj prisutnih i obolelih, ne smatra da su to bili skupovi velikog rizika.

Najvažnije je poštovati preporuke epidemiologa, kao što, kako ističe Kisić Tepavčevićeva, to čine penzioneri.

“Mi iznova ponavljamo isto: primenjivati mere fizičke distance, nošenje maske i pranje ruku spasavaju živote. Da se ugledamo na najstarije koji, iako su u najvećem riziku po strukturi obolelih, ne obolevaju, u zavtorenim prostorima oni nose maske”, rekla je zamenica direktora “Batuta”.

Zaraženih ima među studentima, a dr Kisić Tepavčević navodi da ih je oko 20.

“Oni imaju asimptomatske, ili blaže manifestacije. Ali i među njima ima hroničnih bolesnika i kod njih je povećan oprez”, rekla je ona.

Na pitanje da li ima dovoljno mesta u bolnicama, doktorka navodi da zasad ima i da kapaciteti u okviru infektivnih klinika zadovoljavaju potrebe.

“Prethodnih meseci smo pojačali kapacitete, tako da kada nam je trebalo stavili smo u funkciju bolnice, povećali broj respiratora, a onda jednu po jednu isključivali. Nadamo se da nam više nikada neće biti potrebno da rade u punom kacapitetu, ali zasad kapaciteti infektivnih klinika zadovoljavaju potrebe”, navela je Kisić Tepavčevićeva.

Kada je reč o trudnicama, ginekološko-akušerske klinike imaju izolacione jedinice za sumnjive ili pozitivne slučajeve.