Dr Janković: Zabrana okupljanja može biti vraćena…

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da porast broja zaraženih virusom korona u našoj zemlji u protekla dva dana jeste razlog za zabrinutost, ali da je situacija i dalje pod kontrolom, te napomenuo da je sada važno da poštujemo preporuke o nošenju maski i držanju distance kako se taj broj ne bi dalje povećavao.

Janković je za TV Prva naglasio da je sada cilj smanjiti broj novozaraženih, jer među njima, kako kaže, uvek ima pacijenata koji mogu da razviju tešku kliničku sliku i završe na respiratoru.

“Skok broja zaraženih sigurno da jeste razlog za određenu zabrinutost, jer se epidemija nije završila. Ne bih ovo nazvao novim talasom, pošto se još ni prvi talas nije priveo kraju, pre bih rekao da je to rep prvog talasa epidemije”, rekao je Janković, a prenela Nova.rs.

Prema njegovim rečima, potencijal da se virus korona u zemlji “razbukti” postoji, te napominje da je sada važnije nego ikada se se sprovode preporuke pre svega nošenje maske i fizička distanca.

U suprotnom, dodaje Janković, ako se građani ne budu pridržavali mera, može se očekivati da će se restriktivne mere, poput zabrane okupljanja, ponovo vratiti.

Ističe i da same brojke pokazuju da virus korona još nije prošao, ukazujući da će, i kada u Srbiji ne bude bilo novih slučajeva, pandemija još trajati u svetu.

Govoreći o starosnoj strukturi novozaraženih, Janković kaže da se više zaražvaju mladi jer su više izloženi.

Kada je reč o razvijanju teške kliničke slike i smrtnosti, tu su, kaže, osetljivije starije osobe, ali i mladi sa pridruženim bolestima.

Upitan za drugi talas, koji se, kako se procenjuje, očekuje na jesen, Janković smatra da se virus može svesti i na više sitnih talasa, koje će biti lakše kontorlisati, kroz brzo otkrivanje i izolaciju zaraženih, kao i selektivnim uvođenjem restrikivih mera.

Smatra da neće biti potrebe za “zaključavanjem”, cele zemlje, iako je ta strategija, kako kaže, odrigrala važnu ulogu i spasila veliki broj života u prvom talasu.

2 KOMENTARA

  1. Dosta vise the price i ogranicenja! Mora da se radi, inace cemo svi da poumiremo, of gladi!

  2. Dr Jankovic je bio najoprezniji medju clanovima zdravstvenog staba i pokazalo se da je bio u pravu. Na zalost, dr Kon, dr Kisic i drugi podlegli su uticaju “politike” i dali saglasnost da se prerano prestane sa merama zastite. Vlast je bila jaca, jer je sve svoje snage ulozila u u p r e r a n o odrzavanje izbora. . A sada ne samo da se povecava broj zarazenih i umrlih, vec je Srbija u svojevrsnom karantinu u odnosu na susedne zemlje. Stvarno, nedozvoljivo i treba sa bude O bilo kome da je rec.

Comments are closed.