Dr Kisić Tepavčević: Da, bilo je osoba sa pozitivnom anamnezom, a prisustvovale su tim sportskim događajima…

3
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirus potvrđen kod još 93 osobe od 6.729 testiranih. Preminuo je još jedan oboleli od COVID-19. U bolnicama je na lečenju trenutno 628 pacijenata, a na respiratoru 18.

Zamenica direktora “Batuta” i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je za RTS da koronavirus više od tri i po meseca cirkuliše u Srbiji. Međutim, sada po karakteristikama nije isti kao u martu ili aprilu.

“Po karakteristikama nije isti kao kada je detektovan u martu i aprilu, izaziva mnogo blaže forme bolesti, ali se prenosi na isti način. Ako mu dozvolimo, on će to iskoristiti”, navela je Kisić Tepavčevićeva.

Ukazuje da su faktor rizika sve manifestacije na kojima smo u kontaktu duži period. Manja je opasnost kada je manifestacija na otvorenom, kao što je slučaj sa nekim sportskim događajima.

“Da, možemo da kažemo da je bilo osoba sa pozitivnom anamnezom, da su prisustvovale tim sportskim događajima”, rekla je Kisić Tepavčević

Prema njenim rečima. u odnosu na broj prisutnih i obolelih, ne smatra da su to bili skupovi velikog rizika.

Najvažnije je poštovati preporuke epidemiologa, kao što, kako ističe Kisić Tepavčevićeva, to čine penzioneri.

“Mi iznova ponavljamo isto: primenjivati mere fizičke distance, nošenje maske i pranje ruku spasavaju živote. Da se ugledamo na najstarije koji, iako su u najvećem riziku po strukturi obolelih, ne obolevaju, u zavtorenim prostorima oni nose maske”, rekla je zamenica direktora “Batuta”.

Zaraženih ima među studentima, a dr Kisić Tepavčević navodi da ih je oko 20.

“Oni imaju asimptomatske, ili blaže manifestacije. Ali i među njima ima hroničnih bolesnika i kod njih je povećan oprez”, rekla je ona.

Na pitanje da li ima dovoljno mesta u bolnicama, doktorka navodi da zasad ima i da kapaciteti u okviru infektivnih klinika zadovoljavaju potrebe.

“Prethodnih meseci smo pojačali kapacitete, tako da kada nam je trebalo stavili smo u funkciju bolnice, povećali broj respiratora, a onda jednu po jednu isključivali. Nadamo se da nam više nikada neće biti potrebno da rade u punom kacapitetu, ali zasad kapaciteti infektivnih klinika zadovoljavaju potrebe”, navela je Kisić Tepavčevićeva.

Kada je reč o trudnicama, ginekološko-akušerske klinike imaju izolacione jedinice za sumnjive ili pozitivne slučajeve.

3 KOMENTARA

  1. I da je bilo ne može okupljanje vi bi rekli kako ne može. Do sad kukate kako ste zatvoreni i slično a sada evo kako to okupljaju se ljudi. Cirkus kompletan

  2. Struka cuti jer mora. Nista nije bitno kao to da huligani i vlast budu namireni. Nekima baklje i derbi a nekima izbori. Svima dobro , saradnja odlicna, nacija bolesna..

  3. A da se izjasnite da nije pametno da se odrzavaju manifestacije na stadionima, i mas okupljanja na glasanju?
    To vam je sve ok?
    Sta se to desilo sa strukom, kad je zacutala pred politikom toliko da je obican narod sramota umesto vas?

Comments are closed.