Nošenje duple maske: Koliko je zaista efikasno

  0
  Foto: Profimedia

  Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trenutno vrše ispitivanja kako bi saznali koliko je efikasno nošenje duple maske.  Međutim, najvažnije je da maske nosi što više ljudi, rekao je dr Džon Bruks, glavni medicinski službenik CDC za kovid-19, tokom brifinga Američkog društva za infektivne bolesti, piše CNN, prenosi N1.

  Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trenutno vrše ispitivanja kako bi saznali o efikasnosti nošenja duple maske.  Međutim, najvažnije je da maske nosi što više ljudi, rekao je dr Džon Bruks, glavni medicinski službenik CDC za kovid-19, tokom brifinga Američkog društva za infektivne bolesti.

  „Stručnjaci su predložili upotrebu dve maske, tako što masku od platna stavljate preko medicinske, hirurške,  maske“, rekao je Bruks i dodao:

  „Kada se koristi na ovaj način, medicinska maska deluje kao filter, a zatim platnena maska preko nje dodaje filtraciju, ali takođe pomaže da se bolje prilagodi konturama vašeg lica i sprečava prodor patogena sa strane.“

  Bruks je rekao da bi ova specifična kombinacija mogla da blokira preko 90 odsto respiratornih kapljica, što je blizu nivoa koji se postiže nošenjem maske N95.

  „Iako je ova strategija možda izvrsno rešenje, još nismo videli podatke iz eksperimenata, dok smo testirali nošenje dve maske, jedne preko druge“, rekao je i dodao:

  „Ali naučnici CDC sprovode istraživanje kako bi procenili efikasnost nošenja dve maske na ovaj način i  rekao da će podeliti informacije čim postanu dostupne.“

  Bruks je podelio savete za ljude koji se odluče za nošenje dve maske, kao i savete za opšte nošenje maski, pre nego što je naglasio važnost da što više ljudi treba da ih nosi.

  „U javnom zdravstvu sve je stvar izbora. Što više izbora možemo da ponudimo ljudima, veća je verovatnoća da će se pronaći nešto što im odgovara i što će usvojiti “, rekao je Bruk.

  „Svaka maska je bolja od nenošenja maske. I bez obzira na to šta koristimo, presudno je da maske nosi što više nas“, dodao je doktor.