“Nisam te unajmio da izgledaš ružno!”: Kako je Salmu Hajek maltretirao Vajnstin

0

Glumica Salma Hajek ispričala je o Harviju Vajnstinu, koji je 2020. osuđen na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog napastvovanja, da ga je stalno odbijala iako je osećala strah i tresla se pošto bi je uznemiravao. Sa njim je sarađivala na filmu “Frida”, koji je on producirao.

Hajek je 2017. za Njujork tajms napisala članak, u kojem je detaljno opisala kako ju je godinama seksualno uznemiravao i kako je stalno govorila ne: “Ne, da se tuširam s njim. Ne da mu dopustim da me gleda kako se tuširam. Ne da me masira. Ne da dopustim njegovom golom prijatelju da me masira. Ne da mi pruži oralni seks. Ne da budem sa drugom golom ženom. Ne ne ne ne ne… I sa svakim odbijanjem dolazio je Harvijev makijavelistički bes.”

Ona je rekla da ako stvarno pogledate taj članak, videćete da se stvarno usredsredila na maltretiranje (a ne na seksualno uznemiravanje), i da misli da su žene dobile još gore od njega.

“Vajnstin nije jedini muškarac samouveren saznanje da može da uništi žene”, kaže ona.

“Kad bi me nazvao (tokom snimanja Fride) i urlao: ‘Zašto imaš (spojene obrve) i brkove? Nisam te unajmio da izgledaš ružno! ‘Bila sam u fazonu ‘Ali da li si ikada pogledao sliku Fride Kalo?’ Da je muškarac glumio Sirana de Beržeraka, ne bi rekao: ‘Što ti je s nosom?”, piše Gardijan.

U vezi sa tvrdnjom u članku da misli da je razlog zašto je Vajnstin nikada nije napao to što je bila prijateljica s Robertom Rodrigezom, Kventinom Tarantinom i Džordžom Klunijem, ali kaže: “Takođe, bila sam jako jaka”.

Ovo zvuči pomalo kao da sugeriše da bi se neke od Vajnstinovih žrtava mogle smatrati slabima, što se čini malo verovatnim za ženu koja je učinila toliko aktivizma u ime žena.

“Nisam samo rekla ne. Ja sam sila koju treba prepoznati”, naglašava. “Nikad me nije video slabu. Nije da se ne bojim, ali to nećeš videti. Mogu biti gotovo zastrašujući u svojoj mirnoj snazi, znaš?”, rekla je glumica.