Niko ko je dobio Fajzerov lek nije umro: Lek protiv kovida štiti od hospitalizacije i smrtnog ishoda za 89%

1
Beta/(Pfizer via AP, File)

Kompanija Fajzer saopštila je danas da je konačna analiza pokazala da je antikovid lek efikasan gotovo 90 odsto u sprečavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda kod visokorizičnih pacijenata, a najnoviji laboratorijski podaci pokazuju da je lek održao takvu efikasnost i protiv soja omikron.

Američki proizvođač lekova rekao je prošlog meseca da je lek efikasan oko 89 odsto u sprečavanju hospitalizacija ili smrtnih ishoda, na osnovu uzorka od 1.200 ljudi, dok su današnji podaci izvučeni na osnovu dodatnih 1.000 ljudi, preneo je Rojters.

Niko tokom kliničkog testiranja ko je dobio Fajzerov lek nije umro, u poređenju sa 12 smrtnih slučajeva kod osoba koje su dobile placebo.

Fajzerov lek se uzima na svakih 12 sati, pet dana nakon prvih simptoma, a ukoliko se odobri, prodavaće se pod imenom Pakslovid.

Njujorška kompanija je takođe pokazala preliminarne podatke drugog kliničkog testa, koji ukazuju da je lečenje smanjilo hospitalizaciju za oko 70 odsto kod 600 odraslih osoba.

Američka vlada je već obezbedila 10 miliona doza Fajzerovog leka, za 5,29 milijardi dolara.

Pakslovid nije jedina antivirusna pilula u pripremi za odobrenje FDA. Merkov lek, molnupiravir, je takođe preporučen.

Remdesivir, koji se prodaje pod brendom Vekluri, jedini je antivirusni lek koji je FDA odobrila za lečenje kovida-19. Daje se intravenozno, a ne kao pilula koja se može uzimati kod kuće.

1 KOMENTAR

Comments are closed.