Brojni svetski mediji objavili su da je Noa Pothoven (17), tinejdžerka iz Holandije koja je silovana kao dete, zbog čega joj je život postao nepodnošljiv, eutanazirana u svojoj kući, uz pomoć klinike za asistirano samoubistvo, uz prisustvo porodice.

Ipak, ubrzo se ispostavilo da se ne zna tačno kako je umrla. Nije zvanično saopšten uzrok smrti i nema dokaza da je posredi bila eutanazija, odnosno asistirano samoubistvo, koji su pod nekim uslovima legalni u Holandiji, navode mediji poput Gardijana i Euronewsa.

Pročitajte šta je istina o ovom slučaju.

Ona je dnevnom listu de Gelderlander u decembru rekla da je tražila od jedne klinike u Hagu da joj pomognu da umre, ali su je odbili.

„Rekli su da sam premlada da umrem“, kazala je ona. „Misle da treba da sačekam da mi mozak poraste do kraja. To traje do 21. godine. Slomilo me, jer ne mogu toliko da čekam.“

Tinejdžerka iz Arnhema napisala je autobiografiju „Pobeda ili spoznaja“, u kojoj opisuje svoju borbu s psihičkim bolestima posle seksualnog uznemiravanja i silovanja koje je doživela u detinjstvu, prenose mediji.

Noa je patila od posttraumatskog stresnog poremećaja, depresije i anoreksije, a knjigu je napisala da bi pomogla ranjivim mladim osobama da se izbore sa životom. Ukazivala je na to da u Holandiji ne postoje specijalizovane ustanove, ni klinike, u kojima bi tinejdžeri mogli da dobiju psiho-fizičku pomoć.

Dan pre nego što je prošle nedelje napustila ovaj svet, Noa je na društvenoj mreži Instagram objavila nameru:

„Dvoumila sam se da li da ovo podelim s vama, ali sam na kraju ipak odlučila da to uradim“, napisala je.

Ona je rekla da je dugo razmišljala o toj odluci i da ona nije bila impulsivna, prenosi Skaj njuz.

„Za najviše deset dana ću umreti. Iscrple su me godine borbe. Već neko vreme ne uzimam hranu i piće i posle mnogo diskusija i analiziranja rešeno je da mi se to dozvoli zbog nepodnošljivih patnji“, napisala je Noa. Ona je objasnila da nikada nije imala osećaj da je stvarno „živa“, imala je utisak da preživljava:

„Dišem, ali nisam živa“, napisala je i zamolila prijatelje i pratioce na Instagramu da je ne odvraćaju od namere, jer je to njena konačna odluka.

„U ovom slučaju, voleti znači pustiti“, napisala je.

Prema holandskom zakonu, čak i deca koja imaju samo 12 godina mogu biti eutanazirana, ukoliko to žele, ali samo ako lekar zaključi da su njihove patnje nepodnošljive i da nema izgleda da će skoro prestati.

Godine 2017. u Holandiji je 6.585 ljudi odlučilo da na ovaj način okonča život.

Telefonski broj Nacionalne SOS linije za prevenciju samoubistva u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” je 011/7777-000 i mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihove porodice, a sa njima će razgovarati psihijatri, psiholozi i socijalni radnici.

(Ovaj tekst izmenjen je nakon što su se pojavile nove informacije o Noi.)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.