Odbijala je da jede i pije, roditelji su je pustili da ode, ali nije reč o eutanaziji: Kako je stvarno umrla Noa Pothoven

1
Izbrisani Instagram post. Screenshot

Teško bolesna holandska devojčica o čijoj su smrti danas pisali svi svetski mediji, nije legalno eutanazirana, već je umrla u svom domu, piše Gardijan.

Noa Pothoven (17) lečila se od depresije i anoreksije i pokušavala je sebi da oduzme život nekoliko puta ranije. Preminula je u roditeljskom domu u Arnhemu 2. juna, navode sada lokalni mediji.

Prethodno su mnogi mediji širom sveta, uključujući i Nedeljnik i srpske sajtove, preneli da je reč o “legalnoj eutanaziji” u jednoj klinici u Holandiji.

O Noi se pričalo u celom svetu, a bila je i na naslovnim stranama italijanskih novina.

Ispostavilo se da se ne zna tačno kako je umrla. Nije zvanično saopšten uzrok smrti i nema dokaza da je posredi bila eutanazija, odnosno asistirano samoubistvo, koji su pod nekim uslovima legalni u Holandiji.

Prošle nedelje je prestala da uzima hranu i tečnost, a roditelji i lekari su odlučili da je ne hrane na silu, pošto je to protivno holandskim zakonima, prenose lokalni listovi.

Tinejdžerka iz Arnhema napisala je autobiografiju “Pobeda ili spoznaja”, u kojoj opisuje svoju borbu s psihičkim bolestima posle seksualnog uznemiravanja i silovanja koje je doživela u detinjstvu, prenose mediji.

Ona je dnevnom listu de Gelderlander u decembru rekla da je tražila od jedne klinike u Hagu da joj pomognu da umre, ali su je odbili.

“Rekli su da sam premlada da umrem”, kazala je ona. “Misle da treba da sačekam da mi mozak poraste do kraja. To traje do 21. godine. Slomilo me, jer ne mogu toliko da čekam.”

Noa je bila toliko neuhranjena da su je hranili intravenozno, sve dok to nije odbila.

List De Gelderlander navodi da je provela poslednje dane sa porodicom.

Dan pre nego što je prošle nedelje napustila ovaj svet, Noa je na društvenoj mreži Instagram objavila nameru. Taj post je sada izbrisan.

Tinejdžerka iz Arnhema napisala je autobiografiju “Pobeda ili spoznaja”, u kojoj opisuje svoju borbu s psihičkim bolestima posle seksualnog uznemiravanja i silovanja koje je doživela u detinjstvu, prenose mediji.

Prema holandskom zakonu, čak i deca koja imaju samo 12 godina mogu biti eutanazirana, ukoliko to žele, ali samo ako lekar zaključi da su njihove patnje nepodnošljive i da nema izgleda da će skoro prestati.

Godine 2017. u Holandiji je 6.585 ljudi odlučilo da na ovaj način okonča život.

Telefonski broj Nacionalne SOS linije za prevenciju samoubistva u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” je 011/7777-000 i mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihove porodice, a sa njima će razgovarati psihijatri, psiholozi i socijalni radnici.

1 KOMENTAR

  1. Evo ovo je upravo razlog zasto sam protiv eutanazije. Jer ce se raditi i za ovakve slucajeve. Znaci devojka uopste nije fizicki bolesna i da se izvrsi eutanazija jer odbija hranu zbog psihickih problema. Nemam reci. Verujem da joj je jako tesko psihicki,ali ovo je daleko od slucaja da joj nema pomoci i da ce sigurno umreti. Da je moje dete ja bi je naterala da prima infuziju pa makar bilo protivzakonito,necu valjda dozvoliti da mi dete umre zbog toga.Pa polako uz lekove i psihijatre bi se oporavila.

Comments are closed.