“Nije te bilo dve godine, ne zamišljaj da si isti kao drugi zaposleni”: Očevi u Japanu skupo plaćaju porodiljsko odsustvo

0
Foto Screenshot Youtube

Japan ima odlične mere za podsticaj očeva da se od rođenja uključe u odgajanje dece, ali u praksi vrlo mali broj, tek svaki šesnaesti, iskoristi zakonsko pravo na „porodiljsko” odsustvo. Najčešći razlog jeste strah da će ih poslodavac po povratku na radno mesto kazniti lošijom pozicijom u firmi i manjom platom. Dva slučaja koja su dospela do suda pokazuju da ta briga nije bez osnova.

Jedan Japanac zaposlen u poznatoj kompaniji sportske opreme „Asiks” tužio je poslodavca za nepravičan tretman posle povratka s bolovanja. Iz kancelarije su ga prebacili u magacin da radi fizički teži posao, a posle žalbi i jedne povrede vratili u kancelariju ali da prevodi uputstva na engleski iako slabo zna jezik. Preko suda traži vraćanje na staru poziciju, kao i odštetu od oko 40.000 dolara, piše Politika.

Nije hteo da mu se u medijima pominje ime, jer je već na društvenim mrežama bio izložen pogrdama. Prebacuju mu da je sebičan što je za oba sina uzeo po godinu dana odsustva. U komentarima su mu poručivali da ne može da očekuje da mu radno mesto pripada ako je dve godine bio odsutan zbog dece.

„Trebalo bi da si zahvalan što su ti dozvolili da radiš i u magacinu. Nije te bilo dve godine, ne pomišljaj da si isti kao ostali zaposleni”, jedna je od poruka koje je dobio. U firmi su premeštaj obrazložili ocenom da nije „timski igrač”, ali on veruje da su ga kaznili zbog toga što cene sistem u kom muškarci rade, a žene ostaju kod kuće.

Za sledeći mesec zakazano je prvo ročište u drugom sličnom slučaju u Japanu. Amerikanac Glen Vud koji je radio u tokijskom predstavništvu investicione banke Morgan Stenli tvrdi je da je posle porodiljskog odsustva premešten na lošije radno mesto da bi potom dobio i otkaz. Za japanske medije je rekao da se tu radi o prisiljavanju muškaraca da im firma uvek bude na prvom mestu i kažnjavanju onih koji žele da provode vreme s porodicom.

Ove za Japan krajnje neobične tužbe izazvale su polemiku o uvreženim kulturnim normama i tome šta kompanije očekuju od kog pola. Tradicija je da žene i dalje preuzimaju odgovornost za brigu o deci, dok se od muškaraca očekuje da pokažu ekstremnu lojalnost poslodavcu na štetu porodice.

Prvo ročište u slučaju anonimnog tužitelja održano je u tokijskom okružnom sudu prekjuče, samo dan pošto je novi mladi ministar za zaštitu životne sredine najavio da razmišlja da uzme porodiljsko odsustvo početkom sledeće godine. Budući da je oženjen poznatom TV voditeljkom digla se prilična medijska halabuka, a on je ocenio da snažne reakcije i podrške i osude pokazuju da je Japan rigidan i staromodan.

Prema listi Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, zakoni u Japanu i Južnoj Koreji daju očevima više vremena za negu deteta nego u bilo kojoj drugoj bogatoj zemlji, uključujući čak i skandinavske. Mogu da uzmu do godinu dana plaćenog odsustva baš kao i majke, ali samo šest odsto je iskoristilo tu mogućnost 2016, iako je to bilo duplo više nego 2013. godine. I od tako malog broja, 70 odsto uglavnom uzima manje od dve nedelje odmah po rođenju.

Budući da stopa rađanja pada i da je za ekonomiju važno da što više žena radi, nužno je da i muškarci preuzmu deo posla kod kuće. Pojedini poslanici u parlamentu su čak predložili da odsustvo za očeve posle rođenja deteta bude obavezno.

Premijer Šinzo Abe rekao je da razume da više očeva želi da koristi ovu mogućnost ali da „u društvu i samim kompanijama postoji određena atmosfera zbog koje im to teško pada”.

Kako je rekao advokat anonimnog tužitelja, u posleratnom Japanu je izgrađena kultura u kojoj se od muškarca očekuje da bude isključivi hranitelj porodice. I oni sami se neretko drže tradicionalnog uverenja da će porodica i društvo funkcionisati kako treba sve dok oni budu radili marljivo i predano. Ovom tužbom žele da promene stav da su očevi koji čuvaju decu neka čudna vrsta i da ohrabre svakog ko bi želeo da uzme odsustvo ali se ne usuđuje.

„Asiks” je naveo da su prošle godine sve žene koje su imale pravo na porodiljsko odsustvo to iskoristile, dok je isto samo 7,8 odsto muškaraca. Kompanija kaže da aktivno radi na tome da poveća postotak očeva koji odlaze na roditeljsko odsustvo na nivo koji je vlada postavila kao nacionalni cilj, a to je 13 odsto do 2020. godine, preneo je „Njujork tajms”.