Nije Bregzit, ali jesu zategnuti odnosi Brisela i Londona: Evropska komisija pokrenula postupak protiv Velike Britanije jer nije imenovala kandidata za komesara

0
Foto: Profimedia

Evropska komisija je pokrenula prekršajnu proceduru protiv Velike Britanije jer nije imenovala kandidata za komesara u narednom sazivu Komisije, što je njena obaveza jer je odložen datum za Bregzit.

Komisija je navela da očekuje odgovor od Londona najkasnije do 22. novembra, što je kratak rok jer bi trebalo da stupi na dužnost što je pre moguće, navodi se u pismu upućenom Velikoj Britaniji, prenosi N1.

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen podsetila je ranije Veliku Britaniju da je odlaganjem Bregzita kako je odlučeno 29. oktobra, u obavezi da imenuje kandidata za komesara, pošto će Velika Britanija još uvek biti članica Unije kad počne rad nove Komisije.

Međutim, britanska vlada je pre nekoliko dana poslala odgovor Evropskoj Komisiji kojim je potvrdila da neće imenovati kandidata jer su za manje od mesec dana opšti izbori.

Kako su objasnili u pismu, u Velikoj Britaniji su u toku predizborne aktivnosti i taj proces podrazumeva da ta država u toj fazi ne može da predlaže kandidate za bilo koju međunaordnu instituciju, što uključuje i Evropsku uniju.

U njemu su istakli i stav da ne žele da potkopavaju rad Evropske komisije.

Ipak, izgleda da u Briselu za to nemaju razumevanja, a nakon pokretanja prekršajnog postupka protiv Londona, Brisel bi mogao da ode još dalje i uvede finansijske sankcije Velikoj Britaniji.