Netfliks i nostalgija: Kako je serija “Stranger Things” oživela zaboravljeni napitak Coca-Cole

Piše DŽON KOBLIN

0
Netfliks

“New coke“, piće koje se našlo na meti kritika u SAD i Kanadi kada se pojavilo 1985. godine, sada se vraća. A za ovaj povratak najpoznatijeg flankera Coca-Cole zaslužan je – ili kriv – Netfliks.

Ograničene količine ovog vintidž napitka dostupne su na internetu i u odabranim gradovima u Americi u okviru promotivne kampanje za novu sezonu serije “Stranger Things”, natprirodnog trilera smeštenog u osamdesete godine. “New coke“ će se takođe pojaviti u nekoliko epizoda popularne serije.

Netfliks potpisuje nova partnerstva u pokušaju da regrutuje nove korisnike, a ta striming platforma trenutno broji 149 miliona pretplatnika širom sveta.

Netfliks je saopštio da je potpisao ugovore sa oko 75 brendova kako bi promovisao jedan od svojih najvećih hitova. H&M i drugi lanci prodavnica odeće nudiće garderobu nalik onoj koju u seriji nose glavni junaci, a Baskin-Robbins će služiti nove ukuse sladoleda.

Met i Ros Dafer, tvorci ove serije, naveli su da je ideja o “novoj koli” došla spontano, pošto su događaji u trećoj sezoni smešteni u leto 1985. godine. Tada je kompanija Coca-Cola pokušala da se odbrani od neočekivano negativnih reakcija na slađu, pitkiju verziju svog popularnog napitka. Kompaniju su bojkotovali, vodile su se čitave kampanje, a centrala je primila hiljade telefonskih poziva.

“To je bila jedna od prvih ideja kada smo osmišljali treću sezonu”, kažu braća Dafer. “Kada govorimo o popkulturnim trenucima koji su obeležili leto ’85, “new coke“ je bila zaista velika stvar. Bilo bi bizarnije da je nismo uključili u seriju.”

Beri Smit, koji se nalazi na čelu marketinškog sektora u Netfliksu, kaže da se ideja da se ovaj napitak nađe u seriji rodila na sastanku autora serija i čelnika Netfliksa 2017. godine.

“Pitali smo šta bi zaista podiglo prašinu u ovoj kampanji”, priseća se Smit. “Oni su, smejući se, rekli: ‘Vratite new coke.’ Oni su mislili da je to samo šala, ali mi smo to ozbiljno shvatili.”

© 2019 The New York Times

Ceo tekst pročitajte u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, poklon svim čitaocima uz novi broj Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka, 13. juna.