Netanjahu napustio rezidenciju, posle ponoći…

0

 (Beta) – Doskorašnji lider Izraela Benjamin Netanjahu i njegova porodica napustili su premijersku rezidenciju, gotovo mesec dana nakon okončanja njegove dugogodišnje vladavine.

Portparol porodice Netanjahu potvrdio je napuštanje rezidencije u Jerusalimu nedugo posle ponoći, kako je i dogovoreno sa novim premijerom Naftalijem Benetom, preneo je Asošiejted pres.

Posle uzastupno 12 godina na mestu premijera a ukupno 15 godina na toj funciji, Netanjahu je smenjen 13. juna, kada je izraelski parlament Kneset izglasao poverenje novoj raznolikoj koaliciji predvodjenoj Benetom.

Vlada je tada saopštila da je dogovoreno da Netanjahu, sada lider opozicije, napusti premijersku rezidecniju do 10. jula i da u njoj više neće imati zvanične sastanke.

Netanjahu je nastavio da u rezidenciji prima zvaničnike, medju kojima je i bivša ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli, navodi Frans pres.

Bivši premijer je izašao iz rezidencije posle ponoći, nedugo posle isteka roka, navodi Frans pres.

Demonstranti koji su mesecima subotom protestovali ispred njegove rezidencije ovaj put su ga ismevali na društvenim mrežama, ocenom da su “optuženi i njegova porodica pobegli noću kao lopovi”.

Protiv Netanjahua, optuženog za korupciju, u toku su tri sudska procesa.

On je optužen da je primao skupe poklone od bogatih pristalica i da se dogovarao sa vlasnikom tiražnog lista da povoljno o njemu izveštava, a uz to je činio usluge telokomunikacijskom mogulu iz sličnih razloga.

Netanjahu, političar sa najdužim stažom izraelskog premijera, negira da je počinio bilo kakvo krivično delo i dugo je odbijao da sidje s vlasti, uprkos višemesečnim demonstracijama protiv njega.

Benet još nije najavio kada će se useliti u rezidenciju. Izraelski mediji su ranije pisali da on želi da ostane u svojoj kući u Ranani, kraj Tel Aviva.