Nesrećni slučaj Aleka Boldvina: Kako pištolj koji ispaljuje “ćorke” može da usmrti?

6

Američki glumac Alek Boldvin je, prema prvim informacijama svetskih medija, iz nehata usmrtio Halinu Hašins, 42-godišnju direktorku fotografije na njegovom novom filmu “Rust”, vesternu koji producira i u kom glumi. Prvi izveštaji ukazuju da je tom prilikom ranjen i režiser filma Džoel Souza, a žrtve su stradale kada su lažni meci ispaljeni iz rekvizitnog pištolja koji je koristio Boldvin za potrebe snimanja scena u filmu.

Incident se dogodio na setu u američkoj saveznoj državi Nju Meksiko, u saopštenjima policije je navedeno da je istraga otvorena i aktivna, kao i da, za sada, nisu preduzete pravne radnje povodom ovog incidenta.

Boldvin je, kako su preneli mediji, svojevoljno razgovarao sa inspektorima koji rade na slučaju, a prve fotografije američkog glumca posle nesreće sugerišu da je glumac prilično potresen zbog događaja u kom je Hačinsova izgubila život.

Kako mediji navode, rekvizitni pištolj, ispunjen ćorcima, pokvario se dok je bio u Boldvinovim rukama, a istraga je i dalje u preliminarnoj fazi.

Kao što je to često slučaj nakon takvih događaja, postoji velika konfuzija oko toga šta se tačno dogodilo. Ako je pištolj bio ispunjen ćorcima, kako bi, zapravo, neko mogao da bude ubijen? Kako takozvani ćorci mogu da budu smrtonosni? Naposletku, da li postoji mogućnost da se sve podvede pod zločin?

I šta u ovom kontekstu znači izraz „rekvizitni pištolj“? Ljudi su skloni pretpostavci da se to odnosi na nefunkcionalno oružje koje se koristi u pozorišnim predstavama, ili igračke pištolje koje ispaljuju metkiće koji proizvode efekat dima. Tačno!

Međutim, termin se takođe odnosi na prave puške koje se koriste kao rekviziti, prenosi Vrap.

Rrazlog za upotrebu pravog oružja prilikom snimanja scena čini se jednostavnim. Kako je instruktor vatrenog oružja Dejv Braun napisao za časopis “American Cinematographer” 2019. godine, pravo vatreno oružje daje posebnu autentičnost u krupnim kadrovima. Svako ko je ikada držao pištolj može potvrditi da pravi pištolj izgleda drugačije od replika, i uživo i na ekranu, i da se drži drugačije od inertnog rekvizita.

Ipak, kako je primetio Braun, njihova upotreba zahteva da stručnjaci za rukovanje takvim oružjem budu na snimanju, kao deo filmske ekipe, kako bi bili sigurni da se oružjem pravilno rukuje u svakom trenutku. To je zato što je pištolj i dalje pištolj, bez obzira šta je u njemu.

Kako onda ćorci mogu da usmrte?

Izraz „prazan“ je skraćena verzija “prazan kartridž” (čaura, patron). U pitanju je jedinica municije koja se ubacuje u cev pištolja koja se sastoji od nekoliko delova: čaure, pogonskog materijala (barut) unutrašnjosti kartridža, prajmera na dnu kartridža i projektila koji se nalazi na samom vrhu kartridža (metak, sačma).

Kada se povuče okidač, udarna igla udara u prajmer, pali barut, izazivajući eksploziju supervrućih gasova koji izbacuje metak iz cevi. Zatim se čaura izbacuje iz pištolja dok se novi kartridž ubacuje u komoru.

“Slepa kutija” je patorn koji ima sve prethodno navedeno, osim projektila na vrhu. Umesto toga, vrh je savijen, ili na neki drugi način zapečaćen papirnom vatom ili voskom kako bi se barut sačuvao. Teoretski, to znači da se prilikom povlačenja okidača dobija prasak, trzaj, blic i gas pokrenut kinetičkom energijom, a da pritom smrtonosni supersonični metak ne završi unutar onog u kog ste uperili pištolj.

Međutim, ako bilo šta od pomenutih gasova ostane blizu kraja cevi, to istovremeno postaje opasnost. Realističan primer prikazan je u filmu „El Camino: A Breaking Bad Movie“ iz 2019. godine. Glumac ispaljuje iz pištolja koji se nalazi u džepu kaputa, što je prouzrokavalo da mu se kaput zapali.

Takođe, vata koja se koristi za držanje baruta na mestu se izbacuje kada se povuče obarač. Iako je to samo papir ili vosak, ako ste mu dovoljno blizu, može da napravi ozbiljnu štetu, kao što što se dogodilo u slučaju smrti glumca Džon-Erik Neksuma 1984. godine.

Naime, Neksum je bio na setu CBS-ove TV emisije “Cover Up” i bilo mu je dosadno tokom pauza na snimanju. Hteo je da se našali, napunio je revolver praznim patronima, zavrteo cilindar kao da igra ruski rulet i prislonio pištolj na glavu. Povukao je okidač. Nije bilo dovoljno snažno da prodre u njegovo telo, ali mu je od siline udarca slomnjena lobanja, a fragmenti kostiju su završili u mozgu. Preminuo je 6 dana kasnije.

Tragedija se može desiti i ako je pištolj nepropisno napunjen, što se desilo Brendonu Liju, sinu Brusa Lija, 1993. godine, na snimanju svog filma „The Crow“. Uložak sa vrhom projektila se zaglavio, a kada je u njega ubačen i ispaljen prazan patron, ispaljeni metak je gurnut napolje, što je usmrtilo Brendona. Preminuo je nekoliko sati kasnije, u 28. godini.

6 KOMENTARA

  1. Овде је очигледно са се тај врх чауре није распао, односно разлетео, већ је као пројектил излетео и усмртио жену. Да ли је то због вишка воска, лепка, … или било чега другог, утврдиће истрага. Ћорак сам по себи не би смео да убије, јер само словађа гасове и звук. Међутим, са било каквим зрнима, нечистоћама, у чаури, или чак и у цеви, испред чауре, опасност је озбиљна.

  2. Corak ne moze da ubije. Ubija pravi metak koji neko namerno ili slucajno stavio u pistolj.

  3. E , šta smo mi u vojsci jedan u drugoga ispalili manevarskih metaka na vježbama i obuci pa niko nikog ubio nije! U jednog velikog guštera smo iz puškomitraleza M-53 sručili čitav redenik sa udaljenosti od nekoliko cm i ništa mu bilo nije , osim što je počadio.

  4. koliko sam pročitao ubijena ima prostrelnu ranu. nijedan ćorak to ne može da uradi na takvoj daljini.

Comments are closed.