Nemačka suspendovala odobrenje Severnog toka 2: Kritičar trenutak za Evropu

0
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

(Beta) – Nemački energetski regulator privremeno je suspendovao odobrenje za gasovod Severni tok 2 u kritičnom trenutku za evropsko snabdevanje gasom kada se strahuje da Evropa neće imati dovoljno goriva za grejanje i proizvodnju struje u zimskim mesecima.

Svetski mediji pišu da je odluka doneta u vreme povećanih tenzija između Moskve i Evropske unije, ponovo  povećala inače visoke cene gasa, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Suspenzija procesa odobravanja kontroverznog gasovoda Severni tok 2, koji bi udvostručio  oslanjanje na ruski gas, usledila je posle sve jačeg geopolitičkog pritiska da se odustane od tog projekta, ističe Gardijan.

Na energetskim tržištima širom Evrope porasle su cene pošto je nemački energetski regulator obustavio proces sertifikacije, što, kako ocenjuje britanski list, predstavlja veliko nazadovanje u planovima Gazproma da proširi dominaciju ruskog gasa novim gasovodom preko Baltičkog mora.

Zapadni lideri pozivali su da se odustane od Severnog tok 2, koji zaobilazi gasovode kroz najbliže susede Rusije – Ukrajinu i Belorusiju, uz upozorenje da bi mogao da destabilizuje region.

Kritičari projekta strahuju da će Rusija koristiti gasovod kao geopolitičko oružje u Evropi usred globalne gasne krize, istovremeno slabeći Ukrajinu koja se u velikoj meri oslanja na prihode od isporuke ruskog gasa u Evropu preko svoje tranzitne mreže, ukazuje Gardijan i ističe da Moskva to negira.

Cene gasa dostigle su rekordne vrednosti poslednjih meseci, usled porasta potražnje nakon ekonomskog usporavanja zbog kovid-19 prošle godine, ali i kako, navodi Gardijan, nevoljnosti Rusije da uprkos rastu cena pošalje dodatne isporuke u Evropu.

Nemački energetski regulator saopštio je da je “privremeno suspendovao” sertifikaciju gasovoda Severni tok 2, jer su njegovi vlasnici odlučili da otvore nemačku filijalu koja nije postavljena u skladu s nemačkim zakonom, navodi Fajnenšel tajms, uz ocenu da suspenzija dolazi u kritičnom trenutku za evropsko snabdevanje gasom.

Projekat Severni tok 2 sa sedištem u Švajcarskoj osnovao je nemačku podružnicu koja će biti vlasnik nemačke deonice gasovoda kao odgovor na propise Evropske unije koji zahtevaju da kompanije koje proizvode, transportuju i distribuiraju gas unutar bloka budu zasebna pravna lica. Nemački sudovi su u avgustu odbili zahtev Severnog toka 2 da bude izuzet od pravila.

Nemački regulatori su naveli da će sertifikacija biti suspendovana dok sva relevantna imovina i zaposleni ne budu prebačeni u filijalu, posle čega bi mogao da se nastavi četvoromesečni proces sertifikacije. Međutim, briselski zvaničnici kažu da bi, kada nemačke vlasti završe procesa sertifikacije, on mogao biti podnet Evropskoj komisiji koja ima dva meseca da proceni sertifikat.

Viši saradnik u istraživačkom centru Atlantskog saveta Alan Rajli kaže da je pokušaj da se napravi teritorijalna podružnica za deo gasovoda od 33 kilometra u Nemačkoj zapravo pokušaj da se pronađe rupa u pravilima. On kaže da čak i kada bi Evropska komisija prihvatila plan, članice Unije poput Poljske koja se protivi Severnom toku 2, mogu da podnesu tužbu uz tvrdnju da Severni tok 2 predstavlja pretnju evropskoj energetskoj bezbednosti.

Odluka nemačkog regulatora dolazi u vreme politički navođenog skoka cena energenata u Evropi, kao i porasta tenzija između Moskve i Evrope zbog izbegličke krize u Belorusiji i povećanja ruskih trupa blizu granice s Ukrajinom, ukazuje Njujork tajms.

Do suspenzije je došlo i kada je Nemačka u političkom limbu. Kancelarka Angela Merkel, koja čvrsto podržava Severni tok 2, sada je vršiteljka dužnosti šefice vlade, dok lideri Socijaldemokratske partije, Zelenih i partije Slobodne demokrate raspravljaju o sastavu nove vlade, koja bi mogla biti manje naklonjena tom energetskom projektu nego prethodna.

Protivnici Severnog toka 2 u Nemačkoj, uključujući poslanike Zelenih koja će biti deo sledeće vlade, pozdravili su odlaganje odobrenja projekta.

Ruski predsednik Vladimir Putin tražio je od nemačkih regulatora da odobre gasovod kako bi se ublažila gasna kriza u Evropi, rekavši na energetskoj konferenciji u oktobru da će Moskva “povećati isporuke” Severnim tokom 2 kada dobije odobrenje regulatora, ukazuje Njujork tajms, dodajući da mnogi u Evropi sumnjaju da Putin namerno zadržava gas kako bi stvorio pritisak da se odobri novi gasovod.

Suspenzija odobrenja kontroverznog gasovoda iz Rusije povećala je zabrinutost da će Evropi ove zime ponestati gasa koji se koristi za grejanje većine domova i proizvodnju dela električne energije u Evropi, ističe Volstrit džurnal.

Odluka nemačkog regulatora povećala je cene gasa u Evropi za skoro 10 odsto, naglašavajući nesigurnu prirodu energetskih tržišta u regionu pred zimu.

Neki zapadni zvaničnici i trgovci energijom rekli su da ruski državni energetski gigant Gazprom zadržava isporuke gasa kako bi podigao cene i naterao evropske regulatore da daju zeleno svetlo Severnom toku 2, što negiraju ruski zvaničnici i Gazprom.

Trgovci su se nadali da će dolazak gasa preko Severnog toka 2 popuniti zalihe i smiriti cene, koje su na istorijski visokom nivou, ali su, podvlači američki list, šanse za dodatne isporuke smanjene odlukom nemačkog regulatora.

Hladno vreme u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i drugde već je podiglo cene poslednjih dana, dok su mirni vetrovi smanjili proizvodnju energije vetra i povećali potražnju za gasom. Cene su dodatno podignute u ponedeljak, 15. novembra, kada je Gazprom za decembar rezervisao manji kapacitet gasovoda nego što se očekivalo na ključnim ulaznim tačkama na poljsko-nemačkoj i ukrajinsko-slovačkoj granici.