Već pre same premijere bila je jasna jedna stvar – da je to poslednja uloga Danijela Krejga i da je na birou filmskog odeljenja MI6 raspisan konkurs za novog 007. I odmah su krenule licitacije koje su se u prognozama držale trenda političke korektnosti. Ali pre tih licitacija, da kažem nešto sasvim lično. Za mene je Danijel Krejg najbolji Bond. I kao najnevažniji prilog tome navodim da je samo on mogao da dođe u onom, stručnjaci ga nazvaše „pink velvet“ sakou. Iako s jedne strane je sloboda imidža totalno brit, to nije bio nikakav kemp već dokaz da to može samo Krejg a da se mačo-look ne okrnji ni za malo.

A sad o projekcijama i licitacijama za novog Bonda. Mali spojl, pošto se tamnoputa Lašana Linč već u ovom poslednjem nastavku Bond franšize titulira kao „007“, pomislili su svi da je audicija gotova. I sve je tu: rodna ravnopravnost, boja kože… ipak stvari nisu sasvim proste jer fanovi Bonda su fanovi Bonda, dakle muškarca.

Ipak, novi Bond je već uštrojen, pa Danijel Krejg u poslednjem nastavku samo jednom ode u krevet sa lepoticom koja mu je zapravo devojka, pa više liči na nekog agenta koji naručuje prostamol nego što lupa recke.

Razvrat je ostao daleko iza i mačizam je zaboravljen. Bond danas deluje kao junak izvučen iz fundusa prošlih vremena. Danas je nezamislivo da on opali šamarčinu devojci što je znao u toliko ranijih nastavaka. Takođe, „aston martin“ je oslobođen prtljaga – frižidera u kojem se hladi piće. Danijel Krejg pije bezalkoholno pivo, makar na reklami, ali i to je pio kao Bond a ne kao građanin Krejg.

Ceo tekst čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 14. oktobra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom, sa skoro pedeset najboljih tekstova iz najvećih novina sveta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.