Premijera predstave „Lorencačo“, po tekstu Alfreda de Misea i u režiji Borisa Liješevića, biće održana sutra u 20 časova na Sceni „Ljuba Tadić“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

„Lorencačo“ je priča o mladom studentu koga patriotizam i gordost navedu na opsesivnu ideju da postane savremeni Brut, da ubije tiranina svoje zemlje, ali na putu ostvarenja svog cilja izgubi samog sebe u ulozi koju igra da bi zadobio poverenje vojvode Aleksandra di Medičija, reči su dramaturga predstave Fedora Šilija.

Reditelj predstave „Lorencačo“ Boris Liješević naveo je da je ovo priča o dečaku koji je želeo da dobije svoje mesto u istoriji, a izgubio je sve.

„Put u istoriju popločan je porocima, grehom i nepočinstvima. Ne treba raditi za čovečanstvo i za opštu dobrobit jer se posle ne mogu oprati ruke“, rekao je Liješević.

Protagonisti komada, navodi dramaturg Šili, sukobljavaju se oko republike, revolucije, patriotizma, vlasti, časti.

Naslovnu ulogu, prvu posle smrti oca Miše Janketića, igra glumac Marko Janketić.

Njegovo pojavljivanje pred novinarima u JDP bilo je emotivno, a Janketić je kratko prokomentarisao ulogu koju će igrati u ovoj predstavi rečima da je ovaj značajan komad, za sva vremena i da govori o ljudima i ljudskoj prirodi.

„A najviše, komad govori o onome što nam nedostaje, o veri u ljude“, rekao je on.

Podsetimo, Marko Janketić je istog dana pošto je preminuo Miša Janketić igrao u predstavi „Mesec dana na selu“ u JDP-u. Posle izvođenja predstave, glumac Svetozar Cvetković se pred publikom i ansamblom predstave oprostio od jednog od najvećih jugoslovenskih i srpskih glumaca.

Komentar(1)

  1. Luka
    28. мај 2019. 09:05

    “A najviše, komad govori o onome što nam nedostaje, o veri u ljude”, rekao je Marko Janketic Eto ja sam ceni i postovao Misu Janketica, verovao sam mu a onda ga vidim kako uz Mila Djukanovica agituje u Milovoj izbornoj kampanji a znamo koliko je zla Milo ucinio i cini srpskom narodu bez imalo empatije. Tako da Marko ti tvom ocu mozes da verujes i da ga cenis i postuje ali moje misljenje je da se njemu nije trebalo verovati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.