Ne, Tramp nije rekao da su republikanci najgluplji birači u SAD

Društvene mreže preplavila je sličica sa citatom predsednika SAD iz intervjua magazinu "People" 1998. godine u kome kaže da su republikanci najgluplja grupa birača u SAD

0

“Ako bih se kandidovao, kandidovao bih se kao republikanac. Oni su najgluplja grupa birača u zemlji. Veruju u sve što kaže Foks njuz. Mogao bih da lažem, a da oni u sve poveruju. Kladim se da će moj rezultat biti sjajan”, navodni je citat Donalda Trampa iz intervjua koji je dao magazinu “People” 1998. godine, koji ovih dana kruži društvenim mrežama uz njegovu prigodnu sličicu iz mlađih dana.

Ali je lažan.

Prvo, ovakve sličice na kojima se sporni, uvredljivi, ili pak duhoviti – ali, svejedno lažni – citati ili reči pripisuju nekoj ličnosti toliko su učestali na društvenim mrežama da odmah izazivaju sumnju.

Drugo, u obimnoj onlajn arhivi magazina “People” ne može se naći nikakav intervju ili profil Donalda Trampa iz 1998. godine (ili bilo koji drugi put) u kome se može naći tačno taj ili makar sličan citat koji je nalik spornom. Ipak, Tramp se donekle redovno pojavljivao na stranicama ovog časopisa koji se, u tim slučajevima, usredsređivao isključivo na njegove brakove i razvode od Ivane Tramp i Marl Mepls.

I treće, kanal FOX News koji je razapinjao sopstvenu mrežu vesti preko američkog medijskog tržišta između 1996. i 2000. godine, nije bio naročito uticajan sve do izbora Džordža Buša 2000, terorističkog napada na “kule bliznakinje” 11. septembra 2001. godine, i početka rata u Iraku 2003. godine. Pre toga, iako je većina Amerikanaca imala mogućnost da prati FOX News, ovaj kanal nije bio dovoljno prepoznatljiv 1998. godine.