“Ne samoća. Ne usamljenost. Ovo je stanje bez tebe. Jednostavno, ‘beztobost’…”: Vanja Ejdus o godišnjici smrti Predraga Ejdusa

1
Foto: Medija centar Beograd, Nedeljnik

Danas prolazi godinu dana od smrti jednog od najboljih glumaca jugoslovenskog i srpskog teatra Predraga Ejdusa.

Njegova kćerka, takođe glumica, Vanja Ejdus objavila je na Fejsbuku, povodom godišnjice njegovog odlaska, kratku poruku o tome koliko joj nedostaje.

“U turskom jeziku postoji jedna predivna reč, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čoveka ili jedne žene. Stanje “bez tebe”. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost”, napisala je Vanja Ejdus.

28.09.2018- 28.09.2019U turskom jeziku postoji jedna predivna reč, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku….

Posted by Vanja Ejdus on Петак, 27. септембар 2019.

Predrag Ejdus bio je decenijama prisutan na javnoj sceni, a izvanrednim ulogama ostavio je upečatljiv trag na polju umetnosti.

Svojevremeno je rekao da ga želja za glumom nikada nije napuštala, čak ni u najtežim trenucima.

Ejdus je rođen 24. jula 1947. godine u Beogradu. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a diplomirao glumu 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića.

Bio je član amaterskog pozorišta “Dadov” od 1962. do 1968. godine, a član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja 1972. i tu je ostao do 1993. kada je sa Svetlanom Bojković i Predragom Mikijem Manojlovićem otišao iz pozorišta u znak protesta zbog dolaska Aleksandra Berčeka na mesto upravnika Narodnog pozorišta. Pre toga bio je vršilac dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta.

U Jugoslovensko dramsko pozorište prešao je 1993. Izabran je 2006. u zvanje redovnog profesora na Akademiji umetnosti. Bio je predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1985. do 1989. godine.

Preminuo je na današnji dan, 28. septembar, prošle godine, u 71. godini života.

1 KOMENTAR

Comments are closed.