Ne odlaži – Vreme je za posao

  0

  Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv artritisa u utorak 12. oktobra Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Republike Srbije (ORS) zajedno sa  Udruženjem reumatologa Srbije (UReS) organizovaće konferenciju pod sloganom „Vreme je za posao“ posvećenu zapošljavanju pacijenata sa reumatskim i koštano – zglobnim bolestima (RMD) kao i onlajn predavanje na kome će se govoriti o nezadovoljenim i neprepoznatim potrebama pacijenata sa artritisom i podršci Evropske lige za borbu protiv reumatizma (EULAR) kroz projekat „Ne odlaži – Vreme je za posao“.

  O mogućnostima i aktivnostima koje bi doprinele stvaranju održivih uslova za angažman i zapošljavanje osoba sa RMD govoriće će predstavnici gotovo svih relevantnih ustanova:Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Ministarstva finansija, PIO fonda, Nacionalne službe za zapošljavanje, Udruženja poslodavaca, lekara reumatologa i predstavnika pacijenata.

  U popodnevnim satima biće organizovano onlajn predavanje o aktivnostima koje imaju za cilj poboljšanje položaja obolelih od reumatskih bolesti, kao i o neprepoznatim i nezadovoljenim potrebama pacijenata sa artritisima. Zainteresovani mogu pratiti uživo konferenciju onlajn u utorak 12. oktobra od 17h, ili naknadno mogu pogledati snimak na sajtu Udruženja – www.ors.rs

  – Sve ovo činimo u cilju podizanja svesti, kao i da pružimo informaciju široj javnosti, koliko je rad važan za osobe obolele od RMD, a takođe i za društvo, kao i koji su pozitivni efekti kako za pojedinca, porodicu, tako i za državu – kaže predsednica Udruženja ORS prim. dr Mirjana Lapčević.

  – Želimo da povećamo motivaciju osoba sa RMD da se prijave Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) za programe zapošljavanja. Da ih motivišemo da se se prijave u NSZ radi procene radne sposobnosti, kao i da istaknemo važnost svakodnevne komunikacije i društvenog života i kako im rad i bavljenje njime mogu pomoći u borbi protiv bolesti i povećanju njihovog ukupnog zdravstvenog stanja i kvaliteta života u vezi sa njim – kaže dr Mirjana Lapčević.