Ako se izuzmu biblijski proroci, najpoznatiji prorok u istoriji je francuski lekar i astrolog iz 16. veka Nostradamus (1503-1566). On je prorekao sve važnije svetske događaje: ratove, katastrofe, pojavu Napoleona i Hitlera, pad Spejs Šatla – jedino je u svojim proročanstvima propustio činjenicu da će posle skoro pola milenijuma od njegovog imena biti napravljena vrlo tiražna i unosna industrija.

Nostradamus je iza sebe ostavio neka dela koja se bave medicinskim pitanjima (koja, naravno, danas malo koga interesuju), kao i neka literarna dela koja su u isto vreme i proročanska.

Takozvane prognostikacije odnose se samo na događaje za jednu godinu unapred, pa ni to danas nije zanimljivo, ali je zato interesovanje za njegovih 10 centurija (ili stoleća, nazvanih tako zbog toga što svako sadrži po 100 proročanstava pisanih u po 4 stiha) zaista veliko.

Osim ove forme, koja se zove katrena, Nostradamus je za svoja proročanstva ponekad koristio i formu od 6 stihova.

Izvori iz kojih dobijamo Nostradamusova proročanstva jesu originalni spisi, tako da ovde nema retrodatiranih proročanstava; jedini problem je što skoro nigde nema preciznih vremenskih odrednica, pa je nemoguće proceniti da li su predskazanja ispunjena ili nisu.

Postoji manje od deset datiranih proročanstava i može se dati ocena da su ona uglavnom neispunjena.

Samo u dva proročanstva precizno je navedena godina u kojoj treba očekivati ispunjenje.

Jedno od njih navodi jul 1999 (uz malo „natezanja“ oko kalendara može da se shvati i kao avgust) i mnogi su ga tumačili kao najavu smaka sveta.

Baš ništa vredno pažnje nije se tada dogodilo, osim što je dobro profitirala industrija koja računa na ljudsku lakovernost. Recimo, francuski proizvođač modnog rublja „Triumph“ početkom leta te godine ostvario je neočekivano dobru prodaju specijalnog ženskog „grudnjaka za sudnji dan“.

S obzirom na popularnost ovih proročanstava, nije čudo što su ona postala pravi intelektualni izazov za veliki broj ljudi.

Neki su čak smatrali da su Nostradamusova proročanstva pisana u šifrovanoj formi, pa su pokušavali da otkriju „ključ“ za dekodovanje. Savremeni analitičar Piter Lemesirije u knjizi „Nostradamusova proročanstva – stvarnost i mit“ napisao je:

Činjenica da bi proročanstva mogla da budu kodirana ne znači i da jesu! Oni koji razvijaju specijalne šifre za čitanje Nostradamusa i onda ih primenjuju na njegova proročanstva obično na kraju otkriju u njima svoje, a ne njegove ideje.

Problem koji se postavlja pred svakog istraživača-amatera jeste u tome što se Nostradamusova dela do te mere falsifikuju i dopisuju, da je postalo ozbiljan problem odvojiti verodostojno proročanstvo od lažnog.

Očigledan dokaz za ovo je VII centurija, koje sadrži samo 42 umesto 100 katrena (iz nepoznatog razloga sam Nostradamus nije napisao katrene od 43 do 100), ali to se nije dopalo nekim izdavačima pa su se njihova izdanja pojavila sa kompletnom VII centurijom.

Ne treba ni reći da dopisana proročanstva sadrže upravo najtačnije predikcije „kasnijih“ događaja.

Osim direktnog postoji i prikriveno falsifikovanje, još pogubnije po istinu: netačan i proizvoljan prevod.

Nostradamus je pisao svoja proročanstva u ranom modernom francuskom jeziku, sadržanom od mešavine arhaičnih izraza koji uglavnom vode poreklo od latinskog i grčkog.

Takođe je koristio izraze iz lekarskog žargona toga vremena, kao i provansalski jezik koji se u to vreme koristio u nekim delovima Francuske. Tako je prevod proročanstava sa originala zapravo prilično maglovit i nedefinisan posao sa puno nejasnih mesta, pa su prevodioci često prinuđeni da se koriste intuicijom. Zato se verzije raznih izdavača uglavnom ne poklapaju, a najveći broj primedbi skeptika odnosi se upravo na tendenciozan i netačan prevod. Za jedno od poznatih Nostradamusovih proročanstava tvrdi se da je u njemu najavljena pojava Adolfa Hitlera.

Evo originalnog teksta i prevoda:

Bestes farouches de faim fleuves tranner

Plus part du champ encore Hister sera

En caige de fer le grand sera traisner

Quand rien enfant de Germain observa.

Zveri divlje od gladi pregaziće reke

Najveća bitka biće protiv Hitlera

Zbog njega veliki čovek naći će se u gvozdenom kavezu

Kad se nemački sin odmetne od zakona

Ovaj prevod, sa manjim varijacijama, mnogi svetski izdavači priznali su i smatraju ga verodostojnim, mada stručnjaci skreću pažnju na to da u njemu postoji veliki broj grešaka.

Najpre, zveri neće pregaziti reke nego će plivati niz njih, umesto odmetnuti od zakona u ispravnom prevodu bi trebalo da stoji posmatrati, a Germain (zapravo Germania) tada nije bila samo oblast severno od Dunava nego i deo tadašnje Rimske imperije na kome se danas nalazi severoistočna Francuska i deo Belgije i Holandije.

A najvažnije od svega, Histerje tada bio naziv za donji tok Dunava, pa tako ni uz puno dobre volje ne može da se prevede kao Hitler.
Uz dozvolu autora Nedeljnik.rs u formi feljtona donosi delove knjige Voje Antonića „Da li postoje stvari koje ne postoje – Vodič za kritičko razmišljanje„, objavljene 2000. godine
Komentar(1)

  1. Inženjer Makarov
    27. јун 2019. 10:15

    Jasno je da izabrani stihovi ne pominju Hitlera, nego Dunav (Hister), reku koja je često poprište germanskih ratnih dejstava. Što se tiče opservacije "Quand rien enfant de Germain observa", to apsolutno može da se prevede kao "kada germansko dete ništa ne poštovaše" ili "ni na šta se ne obaziraše". U francuskom observer nije samo posmatranje nego i "imanje u vidu", "ukazivanje pažnje". Na primer, " observer une minute de silence" znači "odati poštu minutom ćutanja". Poznati francuski rečnik Larus (larousse.fr) kao prvo značenje reči "observer" daje "se conformer à une prescription, une règle, un usage, les respecter", u previdu "povinovati se nekom pravilu ili običaju, poštovati ih". Jasno je da su Nemci kršili običaje rata, da nisu imali poštovanje prema ljudskim bićima, tako da ovaj stih zaista predviđa njihovo ponašanje, možda ne sano u II svetskom ratu. Inače, kako neko ko se aktivno bavio proricanjem, mogu da kažem da su u ona nekim manjim delom tačna, ali nepotrebna. Iluzija je da do proricanja čovek dolazi svojim moćima. Ovde se radi o energijama sa kojima proricatelj opšti, svesno ili nesvesno. Energije koje stupaju u kontakt sa čovekom radi zadovoljenja znatiželje, želje za impresioniranjem, moći i slično ne mogu da budu dobre. Proročanstva pravednih ljudi, koji izbegavaju da se ogreše o drugog i o zakone Božje, izrečena radi upozorenja i spasenja naroda, kao ona koja su opisana u Svetom pismu, su jedina na koja treba da obraćamo pažnju. Nema prečice do više mudrosti, put do nje i svake blagodati vodi samo kroz molitvu, post, uzdržanje, ljubav, milosrđe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.