Svakako da je ljubiteljima mačaka prijalo da čuju da oni koji u ih imaju za ljubimce ne obolevaju od Covid-19 i slične naslove koji su prethodnih dana veličali njihovu ulogu u borbi protiv virusa.

U nekim od tih tekstova navodi se da nema nijednog obolelog čoveka koji drži u stanu domaću mačku i iznosi teza da su mačke možda imune na koronavirus.

Međutim, nijedna studija to nije istraživala niti dokazala.

Sa tezom da je je moguće mačke stvaraju imunitet na koronavirus izašla je prva, kako prenose mediji, Dr Sabina Olek-Kondo koja radi na odeljenju za hitne slučajeve u bolnici u Madridu. Ona je „otkrila“ je da njene kolege koje imaju mačke uopšte nisu obolele od korona virusa i o tome je govorila za Głos Wielkopolski u aprilu.

“Poznato je da mačke imaju mačji oblik koronavirusa koji ne može preći na ljude. Stoga je moguće da ljudi koji imaju svakodnevni bliski kontakt sa mačkom koja je nosilac tog virusa, mogu imati antitiela na mačiji virus. A ova antitiela takođe mogu uništiti ljudski virus”, rekla je doktorka.

Ona je tada i dodala da je važnost kontakta sa životinjama za ljudski imunitet već je izučena i ta činjenica je dokazana. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja na ovu temu, napomenula je.

Upravo tako – potrebna su istraživanja koja bi potvrdila ili odbacila tu tezu.

A evo šta zaista kažu neka od poslednjih istraživanja o mačkama koja su objavljena u naučnim magazinima.

Mačke i psi imaju jednake šanse da se zaraze i virusom SARS-CoV-2 kao i ljudi, prema istraživanju na severu Italije koje je do sada najveće istraživanje koronavirusa kod kućnih ljubimaca, preneo je Nature.

Najnovija studija, prenosi Science Daily pokazuje da se mačke bore protiv virusa prirodno razvijenim antitelima – ali bi mogle biti u opasnosti od ponovne infekcije. Novoobjavljena studija koja se bavi mačkama u Vuhanu, gde je prvo izbio COVID-19, pokazuje da više mačaka oboleva od ove bolesti nego što se u početku verovalo.

Istraživači sa Poljoprivrednog fakultetat univerziteta Huazhong uzeli su uzorke krvi od 102 mačke između januara i marta 2020. godine, kao i briseve. O svojim nalazima u časopisu Emerging Microbes & Infections, oni su pokazali da su antitela na COVID-19 prisutna u 15 uzoraka krvi uzetih od mačaka. Od toga je 11 mačaka imalo neutrališuća antitela – proteine koji se uspešno vezuju za virus da blokiraju infekciju.

Komentarišući nalaze, vodeći autor Mejilin Jin navodi da, iako trenutno nema dokaza za prenos sa mačke na čoveka, treba razmotriti mere predostrožnosti. „Iako se infekcija mačaka lutalica ne može u potpunosti razumeti, razumno je nagađati da su ove infekcije verovatno posledica kontakta sa zagađenom okolinom SARS-CoV-2 ili pacijentima sa COVID-19 koji su hranili mačke. „Zbog toga treba razmotriti mere kako bi se održala odgovarajuća udaljenost između pacijenata sa COVID-19 i ljubimaca poput mačaka i pasa, a takođe bi trebalo uspostaviti mere higijene i karantina za one rizične životinje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.