Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ (NDMBGD) je večeras saopštila da su današnji izbori u Srbiji bili „namešteni“, da „ne odslikavaju izbornu volju građana i građanki“, ali da izlaznost, za koju procenjuju da je manja od 50 odsto, znači da većina građana ne pristaje na „lažirane izbore“.

NDMBGD smatra da mala izlaznost u glavnom gradu Srbije predstavlja „jasnu poruku da naš grad ne pristaje na diktaturu naprednjačkog režima (SNS)“.

Mali odziv birača u Beogradu ta politička opcija smatra znakom da je opoziciona kampanja bojkota naišla na razumevanje i podršku građana, te NDMBGD najavljuje da će odmah posle izbora „nastaviti rad na stvaranju kritične mase koja će moći da se suprotstavi režimu“.

„Činjenica da nijedna opoziciona izborna lista nije ostvarila rezultat veći od prethodno spuštenog cenzusa od tri odsto, koji je bio pokušaj pravljenja privida pluralizma u Skupštini, govori da smo na pragu uvođenja jednopartijskog sistema. Manipulacija sa satelitskim listama, prikupljanje potpisa i direktna pomoć koju je veliki broj listi imao od strane Srpske napredne stranke je samo potvrdila besmisao izborne farse“, piše u saopštenju.

„Ne da(vi)mo Beograd“ ocenjuje da su tokom izbornog procesa mogle da se vide neregularnosti zbog kojih su pozivali na bojkot izbora.

„Videli smo kontrolu i zloupotrebu medija, ucene i pritiske na birače, zloupotrebu javnih resursa za potrebe vladajuće partije, kao i nepravilnosti na sam dan izbora koje su, prema organizaciji CRTA, utrostručene u odnosu na 2016. godinu. Takođe, niko od učesnika izbora nije se osvrtao na upozorenja stručnjaka na rizik od pandemije COVID-19, a posledice ovoga ćemo tek osetiti“, upozorava NDMBGD u saopštenju.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.