Uzbuđenjima nikad kraja u srpskoj politici, ali ne i na ovim izborima. Nije da je nešto posebno danas nedostajalo, bilo je tu i onog bugarskog – toliko se kod nas koristi, da je čudo da još nije postao srpski!? – voza, bilo je i verbalnih napada, izveštaja o brojnim nepravilnostima i onih tumačenja da “nije bilo značajnijih nepravilnosti”… OVDE pogledajte kako je protekao izborni dan. A šta se dešavalo kada su birališta zatvorena?

***

00:05 Ovako stoje stvari na osnovu projekcije Ipsosa i Cesida nakon što je obrađeno 93,6 odsto uzorka:

SNS: 62,6 odsto

SPS-JS: 10,9 odsto

SPAS: 4,2 odsto

POKS: 2,7 odsto

Suverenisti: 2,6 odsto

Metla: 2,4 odsto

SRS: 2,0 odsto

SVM: 2,3 odsto

PSG: 1,8 odsto

Zavetnici: 1,6 odsto

UDS: 1 odsto.

Zdravo da pobedi: 0,9 odsto

Ako bi se ovi rezultati pretočili u mandate, to bi izgledalo ovako: SNS 189, SPS-JS 32, SPAS 12, SVM 9, Lista Muamera Zukorlića 3, SDA Sandžaka 2 i Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina 3 mandata.

Izlaznost na ovim izborima će, prema projekcijama posmatrača biti između 47 i 49 odsto.

00:04 Predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) Žika Gojković izjavio je noćas da je Koalicija za kraljevinu Srbiju zadovoljna rezultatom na nedeljnim izborima, iako je očekivala još veću podršku građana.

“Ovo su nam bili prvi republički izbori na kojima smo učestvovali i možemo biti zadovoljni rezultatom, iako smo očekivali još veću podršku gradjana. Uočili smo nepravilnosti na više od 20 biračkih mesta i podnećemo prigovore. Komentarisaćemo izborne rezultate kada se završi izborni proces. Za nas on još nije gotov. Kako god se završi izborni proces, bilo nas u parlamentu ili ne, mi nastavljamo da se borimo za obnovu Kraljevine Srbije, njene snage i slave”, rekao je Gojković.

Prema preliminarnim rezultatima ta koalicija je imala nešto manje od tri odsto i nije prešla cenzus.

Ta koalicija je ostvarila četvrti najbolji rezultat od 21 izborne liste, a na pokrajinskim izborima je osvojila pet mandata.

Kako se navodi u saopštenju, Koalicija za kraljevinu Srbiju će imati odbornike u više od 20 gradova.


11.45 Prema podacima liste Srce grada koja je učestvovala na izborima za opštinu Stari grad, izlaznost na toj opštini je oko 26 odsto, a ta lista osvojila je 8,9 odsto glasova birača, prenosi N1.

Podaci sa do sada obrađenih mesta koje ima ta lista pokazuju da je SNS osvojila 46 odsto, lista “Čuvamo Stari grad – Ujedinjena opozicija” osvojila je 16 odsto, SPS 10 odsto, lista “Aleksandar Šapić – Pobeda za stari grad” 9,8 odsto, METLA 8,5, a lista Srce grada dobila je 8,9 odsto podrške birača.


11.50 Prvi na listi Ujedinjene demokratske Srbije Marko Đurišić rekao je da njihova lista na ovim izborima nije uspela da ostvari dobar rezultat i poručio da će nastaviti da se zalažu za one vrednosti koje su promovisali, a to je moderna evropska građanska Srbija.

Dodao je da su hteli u toku kampanje da pokažu da može da se komunicira na drugačiji način, pristojnim rečnikom i pozitivnom kampanjom bez lidera ali, prema njegovim rečima, to nije dalo rezultat.

Funkcioner Lige Socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš zahvalio je svima koji su glasali za UDS.

“LSV postoji 30 godina i borimo se za iste vrednosti i od toga nećemo odustati. Siguran sam da će na nekim narednim izborima građani to prepoznati”, rekao je Kostreš.


11.36 Miloš Jovanović je ispred liste “Metla” rekao da “postoji neka vrsta nesaglasja između rezultata koje mi dobijamo i onih koji se saopštavaju na TV”.

“Prilično razočaravajući rezultat, ali sve ovo kad gledam, politička scena Srbije je počišćena”, kazao je Jovanović.

On je rekao i da ne veruje da parlament u kojem su dve vladajuće stranke i jedna mlada opoziciona stranka, može dugo da traje.


11.32 Kako je N1 nezvanično javio, SNS je izgleda pobedila u Šapcu. Nije izvesno da li su socijalisti prešli cenzus. Brojanje glasova ide sporo, ali iz prigradskih naselja dolaze rezultati koji kažu da je SNS ubedljivo pobedio.

List Danas je objavio da je na lokalne izbore u ovom gradu izašlo 65 odsto od ukupno 102.000 birača.


11.17 A Karl Bilt, kopredsedavajući Saveta Evrope za spoljnu politiku na Tviteru se osvrnuo na izborne rezultate.

“Ja sam 2009. godine pozdravio kandidaturu Srbije u EU. Od tada su samo 2 od 35 poglavlja zatvorena”, rekao je. Bilt je napisao da je to razočaravajuće zbog usporavanja reformi i urušavanja vladavine prava.

“Voleo bih da je drugačije, ali plašim se da će današnji izbori promeniti malo toga”, naveo je Bilt.


11.16 Obratio se i Aleksandar Šapić kao jedan od pobednika na ovim izborima. Čestitao je svojim saradnicima ulazak u parlament.

“U jednom momentu, kada sam video kako u Beogradu stoji izlaznost, ali svi znaju da je nama baza Beograd i da smo samo u Beogradu postojali i malo sam se uplašio. Ali, izgleda da smo uspeli da se predstavimo Srbiji”, rekao je Šapić.

“Izuzetno mi je drago, iako mnogi to neće hteti da priznaju, i ponosan sam na to što je način ponašanja, komunikacije, političkog obraćanja koji smo mi promovisali već nekoliko godina, polako počeo da se primećuje, jer Srbija samo tako može da ide napred”, rekao je Šapić.


11.14 A šta o izborima kaže “patkica”, iliti Inicijativa Ne davimo Beograd?

NDMBGD je večeras saopštila da su današnji izbori u Srbiji bili “namešteni”, da “ne odslikavaju izbornu volju građana i građanki”, ali da izlaznost, za koju procenjuju da je manja od 50 odsto, znači da većina građana ne pristaje na “lažirane izbore”.


11.13 Stvari za POKS, međutim, ne deluju izgledno. Srđan Bogosavljević iz Ipsosa je rekao da će do kraja brojanja teško POKS preći 3 odsto, pošto su “pali” na 2,7 odsto.


11.12 Opozicioni Savez za Srbiju (SzS) ocenio je večeras da iako su birališta u zemlji zatvorena “Vučićevi izbori i dalje traju”.


“Višesatno Vučićevo ćutanje je posledica pokušaja da u parlament ugura POKS i pokret Metla, na isti način na koji je 2016. godine pokušao da četiri liste spusti ispod izbornog cenzusa”, naveo je taj savez koji je bojkotovao izbore.


11.10 Bojan Klačar iz Cesida je na RTS-u izneo procene o izlaznosti i rekao da je za sada na 47,7 odsto. Nepoznanica su glasovi iz dijaspora, sa KiM, kao i glasovi iz zatvorskih jedinica, tako da izlaznost može da bude i veća.


11.02 Ivica Dačić, izgleda, ipak neće podneti ostavku, pošto će SPS verovatno imati više mandata nego u ranijem sazivu.

“Želim da istaknem da su izbori protekli u fer atmosferi. Bojkot je propao, pokazao je da nije imao smisla. Srbija je zadržala političku stabilnost. Zadovoljni smo rezultatom. Postavio saam kao cilj to da li su građani zadovoljni nama, osvojili smo veći broj mandata. Po na našim procenama imaćemo više od 11 odsto glasova. U nekim normalnim uslovima teško da bih rekao da smo zadovoljni sa 11 odsto, ali, imajući u vidu da su sve druge nestale, propale…”, rekao je Dačić.


Dačić je rekao da su, kada je reč o državnoj politici, ponosni šta su uradili do sada.

“Spremni smo za nastavak saradnje sa SNS, jer smo u situaciji da je važna politička stabilnost. Nama nije u interesu stranački interes”, rekao je Dačić.

On je rekao da je apsolutni pobednik ovih izbora SNS i Aleksandar Vučić.

“Ali mi igramo Ligu šampiona, za razliku od nekih kojima nije bilo dovoljno da se spusti cenzus na 3 odsto”, rekao je Dačić.


10.52 Nezvanične informacije iz štava POKS-a govore da još ne znaju da li će proći cenzus, ali izgleda da imaju šanse da uđu u Skupštinu Vojvodine sa 3,18 odsto glasova.


10.42 Evo i malo rezultata sa lokala:

Na osnovu 60 odsto obrađenih glasova, prema podacima izbornog štaba te stranke, lista “Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” osvojila je 52,8 odsto glasova i moći će sama da formira vlast.

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu ocenio je da je bojkot definitivno uspeo, jer je u Kragujevcu na izbore izašlo oko 10 odsto manje birača nego 2016. godine.Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Boris Herman je novinarima rekao da je bojkot dobio formalnu pobedu u vidu brojke koja je manja od 50 odsto.

Lista Zdrave Srbije, Demokratske stranke Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) osvojila je 5.231 glas ili 61 odsto na lokalnim izborima u Čajetini, saopštio je večeras izborni štab Zdrave Srbije pozivajući se na nezvanične rezultate.


10.39 Demokratska stranka je danas imala veće problema od izbora na kojima ne učestvuju, ali večeras su poručili da čestitaju građanima Srbije “koji danas nisu izašli na lažne izbore jer tako nisu dali legitimitet ni budućoj skupštini ni vladi koju nelegitimna skupština izabere”.

U saopštenju DS posle današnjih poslaničkih, pokrajinskih i lokalnih izbora, konstatuje se da su ti izbori “najbesmisleniji od ponovnog uvođenja višestranačja 1990. godine do danas”.

“Bojkot je uspeo još danom predaje lista. Konačnom predajom lista mi smo videli ko će predstavljati posle 21. juna kredibilnu opoziciju, ko će predstavljati građane koji ne žele više da žive u ovakvoj Srbiji i već tada se moglo reći da je bojkot uspeo. Mislim da pitanje izlaznosti nije ključno pitanje – mogli su danas da proglase i 80 odsto – to nema nikakve veze sa činjenicom da nemamo demokratski poredak i o tome već svi pričaju”, izjavio je predsednik stranke Zoran Lutovac.


10.23 Oko lidera SNS su bili njegovi najbliži saradnici, Marko Selaković, Vladimir Đukanović, Ana Brnabić… Ali, mnogima je upalo u oči da u kadru nije bilo ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je je na ranijim izborima bio “prvi do Vučića”.

Vučić je na pitanje o Stefanoviću poručio “ne sekirajte se, Nebojša ima obaveze u gradskom odboru” i da će doći kasnije.


10.19 Predsednik Srbije i SNS-a se obratio javnosti dok su okupljeni u štabu stranke uzvikivali “pobeda, pobeda”.

Vučić je rekao da je ovo “istorijski trenutak” i da je SNS na “nešto manje od 3.300.000 glasova” osvojila “više od 2 miliona”.

“U politici sam dugo, ali nikada nisam doživeo ovakav trenutak. Dobili smo veliko poverenje naroda, da moramo da budemo odgovorniji, marljiviji i da napravimo najbolje moguće rezultate. Nekoliko tehničkih stvari koje govore o istorijskom trenutku večeras. Mi smo dobili više od dva miliona glasova, pobedili i svuda gde smo gubili. U Republici Srpskoj smo dobili 90 odsto glasova… Čikago, Bern, Beč, Soči… U Moskvi smo dobili 57 odsto, dobili smo u Sočiju 95 odsto”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da su sovojili 63,4 odsto izašlih, što je neverovatno na više od sedam odsto nevažećih i da se to nikada neće ponoviti.

Vučić je rekao da su obećali konkretne stvari i rekli da će do 2025. godine plate biti 900 evra, a penzije 430-440 evra.

“Sada imamo novi cilj, da dodatno izgradimo Srbiju i da je zaposlimo. Neću reći ni reč o političkim protivnicima, tajna uspeha je u planu i programu”, rekao je Vučić i dodao da će u vlast uzimati ljude i sa lista koje nisu prešli cenzus.

“Nemojte da pokušavate da forimirate vlast pre nego što se vratim sa ovih važnih putovanja, hoću da razgovaramo sa svima i da ne pokazujemo aroganciju, bahatost i okolost”, rekao je Vučić.


10.13 SNS će osvojiti 180-190 mandata, a to su u svom štabu rešil ida proslave uz trubače. A igra se i kolo…


10.10 Zamalo da zaboravimo. Oglasio se i RIK. Evo koje podatke su, inače dosta različite, ne i odlučujuće, u odnosu na Ipsos i Cesid, oni objavili:

SNS 63,34

SPS 10,57

SRS 1,5

SVM 0,83

Šapić 2,17

POKs 2,57

UDS 0,32

PSG 0,76

Da bude jasnije, reč je o samo 0,8 odsto uzorka.


10.08 Inače, Užičani će reći da u Čačku ni prase ne valja, ali ima i Čačana koji misle da u Čačku izbori ne valjaju. Ispred zgrade Gradske uprave večeras se okupilo oko 100 građana koji zvižducima dočekuju predstavnike biračkih odbora koji u zgradu unose kutije sa biračkih mesta. Među okupljenim građanima su i predstavnici Dveri, Narodne stranke, Pokreta slobodnih građana…


10.01 Lider PSG Sergej Trifunović se posle imitiacije Miloševića i puštanja muzike “uozbiljio”.

Prvi rezultati govore da je PSG ispod dva odsto osvojenih glasova.

“Ova kampanja će se izučavati kako ne treba. Devedeset odsto pokreta PSG su ljudi koji nikad nisu bili u politici. Da smo dobili 8 odsto ja bih vam rekao da nemamo šta da slavimo, kao i sad.

Ovaj pokret će nastaviti da se bori za ono u šta veruje. Ovo društvo je bolesno i PSG će se boriti da ga ozdravi. Na izbore je izašlo 47 odsto ljudi. U Beogradu je Beograd uradio svoje i bilo je 4,2 odsto nevažećih listića. Mi ćemo se botiti do kraja”, rekao je Trifunović.

Trifunović je rekao da će ponuditi ostavku.


21.53 Da li Dačić odlazi iz politike?

Prema podacima Ipsosa u parlament ulaze samo tri stranke. SNS će imati apsolutnu većinu, više od 180 poslanika, dok će SPS imati samo 30 poslanika, a Šapić 11.

To postavlja pitanje da li će Ivica Dačić podneti postavku pošto je najavio da odlazi sa tog mesta ukoliko dobije manje nego što je dobio na izborima 2016. godine. Podsetimo, Ivica Dačič je tada osvojio 413.770 glasova, odnosno 10,95 odsto.

Mrkonjić je pre toga za N1 rekao da ako SPS osvoji manje od 20 odsto celo rukovodstvo treba da podnese ostavku.


21.51 Da li ste se pitali šta se dešava u Kukulovcima? E pa, tamo je, javljaju Južne vesti, glasalo 70 odsto.


21.49 A glavni urednik Danasa i kolumnista Nedeljnika Draža Petrović večeras je rekao da je bugarski voz, najbolji voz u Srbiji.

“To se dešava na svim izborima, ti sitni incidenti, da uhvatite neke ljude koji slikaju listiće, prave bugarski voz, to je trenutno najbolji voz u Srbiji… Izbori su često neka vrsta moralne prostitucije birača, koje SNS plati ili ucenjuje ili birači imaju neke koristi. To je jedna papazjanija svega i svačega što ne pokazuje da je ovde demokratija na visokom nivou”, kazao je Petrović.


21.40 Oglasio se i neko ko zna kako je to pobeđivati na izborima, ali i gubiti. Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, sada lider SDS kaže:

Ovi rezultati svedoče da je Vučić je uništio političko tkivo u Srbiji.

On predlaže novinarima da drže za reč Ivicu Dačić da podnese ostavku jer je dobio manje glasova nego na prošlim izborima.

Tadić još upozorava:

“Ali postoji mogućnost da masa stranaka propadne jer bez lokalne infrastrukture ne možete da kontrolišete izbore. I to je najveći problem bojkota”, rekao je Tadić.


21.33 Na uzorku od 59 odsto, monarhisti skaču na 2,9, a Suverenisti na 2,6.

Da li će biti iznenađenja?


21.32 Predsedavajući Saveza za Srbiju Dragan Đilas izjavio je večeras da, prema poslednjim podacima i projekcijama kojim oni raspolažu, izlaznost birača u Srbiji nije premašio 42 odsto, a u Beogradu je 36 odsto.

Đilas je na konferenciji za štampu rekao da je bojkot uspeo i da vlast koja će biti formirana neće imati legitimitet.

Rekao je da su podaci koje je izneo dobijeni od posmatrača koji su vodili evidenciju broja izašlih birača, da su podatke za Beograd vodili „iz sata u sat“.

„Bojkot je time ispunio smisao. Mi smo dobijali informacije o pretnjama, ‘bugarskom vozu’, pojedincima koji su glasali više puta… Sve to je zvanično zabeleženo na više od pet odsto birališta. U poslednja tri sata nastupila je otimačina, kada je režim upao u paniku, pa je beležen rast od pet odsto na sat, uz potpuno prazna biračka mesta“, rekao je Đilas.


21.27 Sada kažu da će se Vučić obratiti u 22.15.

21.25 Imamo novi presek, na uzorku od 53 odsto.

SNS 62,7

SPS 10,6

ŠAPIĆ 4,1

POKS 2,8

SUVERENISTI 2,5

METLA 2,5

SRS 2,2

SVM 2,1

PSG 1,8

ZAVETNICI 1,6

UDS 1


21.23 Zoran Panović, pošto je čuo prve rezultate kaže da su i bojkot partije na neki način dobitnik izbora, jer će ovakav parlament imati problem sa određenom vrstom legitimiteta. U studiju RTS se polemiše o tome da li je ovo “kraj političke karijere Sergeja Trifunovića”.

I Ivica Dačić je, beše, pominjao ostavku ako SPS bude lošiji nego na prošlim izborima. Biće uzbudljivo…

Na prošlim izborima SPS je imao 413.770 glasova, što je bilo 10,95 odsto.


21.13 Na skoro polovinu uzorka (49,5 odsto), Srđan Bogosavljević iz IPSOS-a je na RTS izneo prve rezultate. Decimale se menjaju iz minuta u minut. Monarhisti su, interesantno, na 2,9 odsto.

SNS 63,7

SPS 10,6

SPAS 4,0

SRS 2,2

Monarhisti 2,9

PSG 1,7

1 od 5 miliona 0,6

Zavetnici 1,7

Suverenisti 2,5

Metla 2,4


21.08 Preliminarnih rezultata još uvek nema…

Ups, evo prvih.

Direktor Agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor Plus, Vadimir Pejić, izjavio je večeras da očekuje da će SNS imati najviše glasova, između 59 i 60 odsto.

Sledi SPS sa dvocifrenim rezultatom do 13 odsto, kaže Pejić i prognozira da ulasku u parlament mogu da se nadaju i Pokret slobodnih građana i Šapićeva koalicija SPAS.


21.07 A pogledajte i malo atmosferu iz štana SNS,


21.02 Još nema prvih rezultata. Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić je naveo da će uz listu Aleksandra Vučića dvocifren procenat glasova imati još samo koaliciona lista predvođena SPS.


20.59 Agencija Beta javlja: Stanovnici više gradova Srbije požalili su se da su ih tokom dana pozivali aktivisti jedne stranke na vlasti i vršili pritisak da glasaju za njihovu izbornu listu. Više o tome OVDE.


20.57 A za to vreme u štabu Sergeja Trifunovića, kažu, vesela atmosfera.

Blic javlja da je “lider PSG umesto tonske probe izveo imitaciju Slobodana Miloševića”.

A malo je i zapevao (nije ona o Simi i Deroku)…


20.55 A analitičar Cvijetin Milivojević kaže da je ovo “apsolutno najmanja izlaznost, iako se doračuna da je izašlo 50 odsto”.

“Dva sata pre zatvaranja izbora je bilo 40,8. Ni u najluđim snovima ne može da se dođe do 50 odsto”, rekao je on na N1.


20.51 Malo fudbalskih metafora dolazi od kolege Zorana Panovića koji se nalazi u studiju RTS-a:

Nije lako skupiti broj glasova za prelazak cenzusa. To je napuniti staru Marakanu

Neko bi rekao da ovu “novu” nije teško napuniti ni usred korone.

20.49 Sumnju da nešto ne “štima” u porastu izlaznosti u poslednjim satima izneo je i politički analitičar i poslanik Đorđe Vukadinović (za N1):

SNS je izveo do 11 ujutru sve što je mogao da izvede, tako da je ovo jako sumnjivo. Imali su pad od nekoliko proceneta i tada, tako da je apsolutno nemoguće da su izveli toliko ljudi u poslednjim satima.


20.46 Još vesti o nemilim scenama na izborima…


20.40 Inače, predsednik Srbije Vučić je danas na glasanju rekao da bi voleo da njegova stranka (SNS) na današnjim izborima osvoji 1,7 ili 1,8 miliona glasova.

Koliko li je to u procentima “na ovu izlaznost”?


20.39 Jedan od uticajnih tviteraša se malo našalio oko situacije sa koronom. Možda je uhvatio poentu…


20.34 Pogledajmo još malo izlaznost. Ovaj put po regionima, do 19h.

Ukupna izlaznost Srbija: 44,9 odsto

Vojvodina: 47,6 odsto (52,3 odsto 2016. godine)

Beograd: 35,2 odsto (51,7 odsto 2016. godine)

Centralna Srbija: 47,5 odsto (49,3 odsto 2016.)

Sandžak: 44 odsto odsto (45,8 odsto 2016.)

Preševo i Bujanovac: 48,9 odsto (9,1 odsto)

Izvor: Ipsos


20.30. A upravo sada, reporterka RTS-a iz štaba SNS-a, kaže da podaci ove stranke govore o izlaznosti koja je veća od 50 odsto. Inače, kažu da će se Vučić obratiti već u 21h.


20.28 A kada smo kod “bojkot opozicije”, da čujemo šta kaže Dragan Đilas (za N1):

Vlast sa ovim izborima ispod 50 odsto nema legitimitet. U velikim gradovima građani su pokazali šta misle o ovoj vlasti.

Đilas je, kako prenosi N1, izrazio sumnju da je u poslednjim satima izlazilo po 5 odsto građana na izborima u Srbiji pošto tada po pravilu izlaze opozicioni glasači.

Prema njegovim procenam izlaznost je oko 42 odsto.

Videćemo šta će da kaže RIK…


20.26 Marinika Tepić na Tviteru imala je nešto da kaže na ovu temu:

20.25 Na početku smo rekli da su zatvorena birališta. Okej, nije to izgleda savim tačno. Danas piše u 20.11 da “nisu zatvorena sva biračka mesta zbog gužve u Novom Pazaru”. Izlaznost se procenjuje na preko 50 odsto.


20.20 A da vidimo šta jedna strana agencija kaže o našim izborima.

Srbi danas glasaju na parlamentarnim izborima na kojima se očekuje pobeda vladajuće stranke predsednika države Aleksandra Vučića, koji je iz krize koronavirusa izašao “još jači” naspram podeljene opozicije čiji deo bojkotuje glasanje, ocenila je agencija Frans pres.

To su prvi nacionalni izbori u Evropi od karantina uvedenog zbog pandemije koronavirusa, a održavaju su senci predsednika. Vučić nije konkretno kandidat na tim izborima ali je njegovo ime na glasačkim listićima, kao lider Srpske napredne stranke (SNS) koja je na vlasti osam godina.


20.17 Još malo gledamo RTS. Kolega Zoran Panović kaže da je demokratija nazadovala u poslednje četiri godine i da nema ni elemntarne kontrole izbora.

“Naprednjaci su se najviše posvetili infrastrukturi, a osim SPS i eventualno DS niko ne može da pokrije sva izborna mesta”, rekao je on između ostalog. A onda poentira: “Vrhunac ovve kampanje bile su šerpe i baklje.”

Profesor Slaviša Orlović kaže: “Ovo su izbori za rekonstrukciju vlade. Izlaznost je otvoreno pitanje zbog činjenice bojkota, zbog činjenice kovida, kiše… Ispostaviće se da je i smanjeni prag teška prepreka za mnoge. Da je ostao na 5 odsto, u parlament bi ušli samo SNS i SPS.”

Da je cenzus ostao na pet odsto i ovaj “live” bi već bio gotov.

20.14 Dok čekamo prve rezultate, jedan zanimljiv podatak. Ove godine je u birački spisak bilo upisano 6.583.665 glasača. Na izborima 2016. godine 6.739.441 glasača.


20.12 Srđan Bogosavljević osnivač Ipsos – Stratedžik marketinga, rekao je na RTS-u da se prvi rezultati očekuju u 20.40 časova.

Biće to brzo brojanje…


20.10 Na 0,3 procenta biračkih mesta imamo potvrđenu korucpiju, odnosno “potkup birača”, rekao je Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.


20.00 Zatvorena su birališta. Pre nego što stignu prve vesti. Pogledajte kako se kretala izlaznost na izborima od početka višestranačja.


5 KOMENTARA

 1. Они који би краљевину Србију да врате поставили би човека кога Србија и народ Србије није интересовала све док није видео да можда би могао да искористи прилику када су хтели да је раскомадају. Паразит остаје паразит не доприноси ничему само би да се храни.

 2. Сви они који негативно пишу причају и мисле о онима који желе бољитак држави за бољу будућност нека напусте ову земљу да бар усреће оне изван и то би им било најбоље, у супротном их сматрам паразитима који не допруносе ништа и никоме.

  • Sve zavisi od ugla posmatranja. Ko odljucuje sta je, a sta nije za boljitak Srbije?
   Najpre je skinut cenzus na 3% da bi ljubimci usli u vlast. Za sve sa manje od 3% glasova, narod je rekao “ne”.

   Zasto se onda odrzavaju izzbori, ako je Vučić najavio u vlasti uvodi i ljude sa lista koje nisu prešle cenzus?
   Sledeći korak bi mogao biti da Vučić izbaci iz vlade one koji su prešli cenzus.
   Moje subjektivno mišljenje:
   Bilo bi jeftinije da Vučić sastvi vladu po zelji, bez održavanja izbora.

Comments are closed.