Nastavak povlačenja trupa, čišćenje mina, neograničen pristup Crenom krstu…: Šta je dogovoreno na sastanku Normandijske četvorke?

0
Foto: Tanjug/AP

Prvi susret ruskog i ukrajinskog lidera, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, trajao je 80 minuta, bio je “prijatan, poslovni”, lideri su ga ocenili kao uspešan, a Gardijan piše da su efekti tog susreta skromni.

Zelenski je u aprilu došao na mesto premijera, okončao je rat što je bilo jedno od njegovih izbornih obećanja, a nakon toga pokazao je inicijativu da do jučerašnjeg sastanka dođe, kako bi se smirila situacija na istoku Ukrajine.

Nakon zvaničnog sastanka lideri su bili na radnoj večeri, a sa njima su sve vreme bili i Angela Merkel i Emanuel Makron.

U zajedničkom saopštenju objavljenom posle razgovora obe strane su se obavezala na “sprovođenje trenutnih mera za stabilizaciju stanja na konfliktnom području”, što uključuje napore u čišćenju mina, prošireni monitoring misija u okviru Organizacije za bezbednost i saradnju, Crvenom krstu će biti omogućen pristup zatvorenicima, a povlačenje trupa će se nastaviti.

“Činjenica da smo danas sedeli jedni pored drugih je…pa, napredak”, rekao je Makron.

Novi sastanak biće održan u Berlinu za četiri meseca.