Nastavak hit-edicije Nedeljnika: Knjiga o Dušku Popovu na poklon; Kako nam se desio srpski korona-scenario; Ko bi Vučiću mogao da izađe na crtu – Izašao je novi Nedeljnik

Na kioscima je novi broj Nedeljnika, a sve čitaoce očekuje veliki poklon: prva knjiga u nastavku edicije "Velike biografije". Pogledajte šta vas čeka između korica

0
Fotografije: Beta; Profimedia

KORONA USIJANJE – Da li je država i iz kojih sve razloga ugrozila zdravlje svojih građana i ko će da plati za one koji su već platili životima? Sad je kasno da se ispravi prošlost i neke odluke promene, šta bi trebalo učiniti da bi se izbeglo najgore? Veliko istraživanje o “srpskom scenariju” u novom Nedeljniku.

SRPSKI SCENARIO – “Zašto je baš u Srbiji moralo da se desi da imamo prvu utakmicu od izbijanja pandemije? Pa prvi turnir. Prve izbore…”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

POKLON KNJIGA – Knjiga “Duško Popov: Avanture pravog Džejmsa Bonda” Duške Jovanić, koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik od četvrtka 2. jula, priča je o odvažnom fantasti, velikom avanturisti, šarmantnom bonvivanu i špijunu savršenih manira, koji je umeo da se zabavlja, ali i da stane na crtu nacističkoj Nemačkoj. U naredne dve nedelje čitaoce očekuju i velike biografije Stevice Markovića i Dragog Jovanovića.

DR DELIĆ – Proslava izborne pobede bila je izrazito negativna poruka, posebno za mlade, kojima je Krizni štab uporno ponavljao da sloboda kretanja i okupljanja implicira ličnu odgovornost, kaže u intervjuu za Nedeljnik redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i redovni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva.

EU I VUČIĆ – Neotvaranje poglavlja nije reakcija na politiku predsednika Aleksandra Vučića, već posledica njegove negativne selekcije, nepotizma i preferiranja pokornih i poslušnih u državnim institucijama, otkriva izvor Nedeljnika uključen u proces pregovaranja Evropske unije sa Srbijom. Velika analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

2022 – Postoji nekoliko scenarija koji bi mogli da iznedre kandidata sposobnog da predsedničke izbore 2022. godine učini iole neizvesnim, samim tim i demokratičnijim, ali priča se uvek nekako završi na Vojislavu Koštunici. Ne, to ne znači da bi Koštunica mogao da se vrati u politiku, već da nas svako dublje promišljanje o izboru kandidata neizostavno vodi u 2000. i model izbora zajedničkog opozicionog kandidata čije “autorstvo” se pripisuje Zoranu Đinđiću. Da li je bilo šta od toga primenjivo danas? Velika politička analiza u novom Nedeljniku.

VAŠINGTON KAO ZLIKOVAC – Najveće izglede da u novembru postane predsednik SAD ima čovek koji je u Hašimu Tačiju otkrio Džordža Vašingtona, utemeljitelja nove mlade nacije, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

KOSOVO – Umesto otkazanih “vašingtonskih vidovdanskih susreta”, najavljen je samit u Parizu na kojem bi glavnu reč trebalo da vodi predsednik Emanuel Makron, uz učešće Angele Merkel. Pominje se i nastavak pregovora u Briselu sa Miroslavom Lajčakom. Tako se o jednom problemu razgovara na tri mesta, i to sa potpuno različitih pozicija. Ali, kada sagledamo sve one prošle pregovore i dogovore i njihove rezultate, to i ne iznenađuje… Velika analiza četvrt veka “dijaloga” o Kosovu u novom Nedeljniku.

SRBI I ALBANCI – Ko, u stvari, želi rešenje “kosovskog čvora”? Niko. Traganje za rešenjem se svodi na improvizaciju. Kosovo ostaje mesto gde nikada niko nije pobedio. Spiskovi nestalih, ubijenih, ranjenih, sistematski zastrašivanih… spaljene kuće, poharani domovi, oteta imanja, uništena groblja… najbolje svedoče o porazu obeju strana. Za novi Nedeljnik ovako piše Mlađan Đorđević, jedan od osnivača Saveza za Srbiju i bivši savetnik predsednika Borisa Tadića za Srbe u regionu.

ENGEL – Politički skalp Eliota Engela je samo jedan od mnogih koji će pasti u demokratskoj verziji Čajanke, koja je pre desetak godina pogodila republikance. Zašto je ovo bitno nama u Srbiji i zašto bi to zanimalo naše ljude, za novi Nedeljnik piše Borko Stefanović, bivši zamenik ambasadora u Vašingtonu.

OL(B)RAJT – Pre sedamnaest godina, memoarska knjiga Medlin Olbrajt o osam godina službovanja u Klintonovoj administraciji “Gospođa Sekretar” bila je američki i globalni publicistički hit. Četrnaestog aprila ove godine, objavljen je svojevrstan nastavak te knjige, s karakterističnim podnaslovom: “Memoari iz dvadeset i prvog veka”. Iz srpske perspektive, najveća razlika između ove dve knjige je upravo tretman Srbije. Ceo tekst Muharema Bazdulja u novom Nedeljniku.

ČASNI CENZUS – “Ispada da će Aleksandar Šapić, najbolji srpski vaterpolo strelac svih vremena, biti upamćen kao čovek koji je malo koketirao sa fatalnim Vučićem, malo sa fatalnim novobeogradskim penzosima, ali niko i dalje ne zna – šta će mu sve to u životu?”, piše Dragoljub Draža Petrović u kolumni “Zakopčavanje mita” u novom Nedeljniku.

ŠANGAJ – Od ukupno 54 naučne oblasti Beogradski univerzitet je visoko ocenjen u 12, na osnovu pokazatelja vezanih za radove svojih nastavnika i istraživača na Šangajskoj listi u međunarodnom istraživanju akademske izvrsnosti koju sprovodi Univerzitet Đao Tong iz Šangaja. Ali, to je samo polovina priče, otkriva Nedeljnik u novom broju.

DŽONI – Umjesto da kao malograđanski buntovnik iz nekog bezličnog holandskog gradića sipa žuč na svakog ko ga na bilo koji način spomene i žandariše nad svojim opusom, mogao je jednostavno stvarati. Naposljetku, od svih nas će ostati samo dobra muzika, ispričao je za novi Nedeljnik Boris Leiner, bubnjar Azre i autor autobiografije “Sve bio je ritam” koja je zapalila bivšu Jugoslaviju… ali i jedan grad u Holandiji

PETKO – O tome kakav je Ilija Petković bio igrač sudila je gorda beogradska publika. Bio je pred njenim očima 16 sezona i 417 utakmica. Dovoljno za poštenu porotu sa fišekom u rukama i šeširom na glavi. Nedovoljno za gladne, dečje oči željne fudbala. Tekst o poslednjem selektoru Srbije i Crne Gore u novom Nedeljniku.

KRALJICA – Britanska ambasada u Beogradu odlučila je da, usled zdravstvenih preporuka, ove godine ne organizuje tradicionalni godišnji prijem. Upriličen je svečani koncert koji je mogao da se prati putem Fejsbuka. Nedeljnik je bio jedini štampani medij koji je svedočio ovom događaju.

KAMBERI – Sa 12 godina je završio u Domu za decu bez roditeljskog staranja. Tu je počeo da uči, da čita i piše i za šest godina je toliko savladao gradivo da mu je u martu ove godine izašla knjiga “Grad bola” i prvi tiraž od hiljadu primeraka je planuo. Ovom pričom koja boli, Meti Kamberi načeo je i po šavovima pocepao socijalni sistem, takozvane hranitelje, takozvane vaspitače i takozvane socijalne radnike.

FRIC, DOBRILA, IZBORI – Kako se Fric i Dobrila provode u drugom talasu korone, čitajte u nastavku hit kolumne Srđana Valjarevića u novom Nedeljniku.

NOVAK – Lice nedelje po izboru našeg čuvenog fotografa Nebojše Babića je Novak Đoković.

BB – Mislim da postoji nešto jedinstveno u tome kako naša izdavačka kuća radi sa umetnicima, i veoma malo njih nas je napustilo a da su postali uspešni, kaže za novi Nedeljnik Martin Mils, osnivač i direktor muzičke etikete Beggars Banquet.