Naslednik Mekdonaldsa u Rusiji suočen sa problemom: Do jeseni nema pomfrita

0
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Pojedini restorani novootvorenog lanca brze hrane “Ukusno i tačka”, koji je u Rusiji zamijenio Mekdonalds, već su ostali bez krompira pa će prestati da služe ​​krompiriće do jeseni, prenosi N1.

Nedostatak prave sorte krompira znači da će posetioci morati da odaberu drugi prilog za svoje hamburgere. Kompanija očekuje povratak krompirića na jelovnik do jeseni.

Mekdonalds se povukao iz Rusije u znak protesta zbog invazije na Ukrajinu. Američki gigant brze hrane prodao je svoje restorane, a u junu je nekoliko njegovih lokala ponovno otvoreno pod nazivom „Ukusno i tačka“.

Međutim, mesec dana nakon otvaranja, jedan od ključnih artikala na jelovniku nedostaje. „Rustični krompir“ – deblje rezana verzija tradicionalnih prženim krompirića – mogla bi takođe da bude nedostupna.

Kompanija je za rusku novinsku agenciju TASS objasnila da je 2021. žetva sorte krompira potrebne za proizvodnju krompirića bila u Rusiji loša.

Kompanija je pokušavala da nabavi krompir od ruskih proizvođača, a postalo je nemoguće uvoziti krompire s tržišta koja bi mogla ponuditi privremenu zamenu za domaće useve.

Rusko ministarstvo poljoprivrede pokušalo je da umanji svaku zabrinutost zbog nestašice krompira porukom na Telegramu: „Ima krompira – i točka“.

„Rusko tržište je u potpunosti opskrbljeno krompirom, uključujući i prerađeni. Osim toga, usevi iz nove žetve već pristižu, što isključuje mogućnost nestašice“, rekli su u ministarstvu.