“Nasilnik sretne žrtvu na ulici, prebije je, čeka da se osvesti, malo je umije, stavi šminku da se ne vide masnice…” Boban Stojanović za Nedeljnik o Prajdu

0
BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Prajd se dešava i kad ga država zabrani sad i ovde, ili kad se desi ono što se desilo u Rusiji sa 100 godina zabrane, ili kad LGBT zajednica ne može ni da zamisli Prajd, kao što malo verovatno može u više od 60 zemalja gde je homoseksualnost kriminalizovana. U tom smislu, Evroprajd 2022. u Beogradu se desio, ali je država preuzela potpunu kontrolu nad njim, kaže za Nedeljnik Boban Stojanović, aktivista za ljudska prava koji je u Srbiji bio izložen napadima i pretnjama zbog svoje orijentacije i LGBT aktivizma i pre šest godina dobio azil u Kanadi.

Prajd je nakon zabrane prve rute pokušao da ide drugom rutom, ali je i ona promenjena odlukom vlasti. “Da objasnim to ovako: nasilnik sretne žrtvu na ulici, prebije je, čeka da se osvesti, malo je umije, stavi šminku da se ne vide masnice, odvede je na žurku i nakon toga kaže da mu je veče propalo, jer žrtva koju je predstavio kao partnerku kojoj želi dobro, nije bila dovoljno vesela, čak je nezahvalna”, objašnjava Stojanović šta se desilo u subotu.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 22. septembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime