“Naši dečaci”: Serija o ubistvu palestinskog dečaka koja je potresla Izrael

Piše Izabel Keršner

0
(Ran Mendelson/HBO)

JERUSALIM – Zbog hladnokrvnosti je ovo ubistvo pronašlo svoje mesto na filmu: palestinskog dečaka na ulicama Jerusalima uhvatili su ortodoksni Jevreji, pretukli ga, zadavili, a potom u zoru spalili u šumi.

Ali “Our Boys”, ili “Naši dečaci”, desetodelna serija koja se od avgusta prikazuje na HBO-u, u Izraelu se našla na meti žestokih kritika zbog tog singulariteta usred ideološki i emocionalno nabijene borbe za politiku žalosti i žrtava.

Neki koji seriju kritikuju optužuju njene tvorce da iskrivljuju stvarnost i ignorišu činjenicu da je palestinski terorizam nad Izraelcima mnogo učestaliji, a da se ovako izjednačuju i da to prlja sliku o Izraelu.

“Serija čitavom svetu govori kako su Izraelci i Jevreji svirepe, hladnokrvne ubice, a da Palestinci trpe strahote i nepravdu”, napisao je na Tviteru Jair Netanjahu, sin izraelskog premijera.

Husein Abu Kdeir, otac Muhameda Abua Kdeira, ubijenog palestinskog dečaka, kaže da su on i njegova supruga Suha pogledali nekoliko epizoda. “Mnogo smo plakali”, kaže Husein.

Serija u koprodukciji HBO-a i izraelskog Keshet Studios, govori o dečakovom ubistvu 2014. i potrazi za počiniocima.

Izraelske vlasti su ovo ubistvo objasnile kao osvetu za kidnapovanje i ubistvo troje izraelskih tinejdžera. Palestinski vojnici su ih oteli, a njihova tela pronađena su svega dva dana pre nego što je Muhamed ubijen.

Ova dva slučaja čitavo leto 2014. godine u Izraelu preplavljivala su medije; tenzija je neprekidno rasla i nasilje je konačno kulminiralo 50-dnevnim ratom sa Gazom.

Serija se, međutim, otmicom i ubistvom izraelskih tinejdžera bavi nakratko u prvoj epizodi, a potom se prebacuje na ubistvo palestinskog dečaka i istragu izraelske bezbednosne agencije. Agenti prodiru u zatvoreni svet ješiva u Jerusalimu kako bi pronašli ubice – ortodoksnog Jevrejina i dvojicu njegovih sestrića.

Negativne reakcije počele su pošto su emitovane prve dve epizode sredinom avgusta kada je 120 porodica izraelskih vojnika i civila koje su ubili Palestinci HBO-u uputili peticiju u kojoj se zahteva da se u seriji jasno naznači da je palestinski terorizam statistički značajniji od jevrejskog. HBO nije odgovorio na žalbe, a kritike su se intenzivirale.

Režiseri – Hagai Livaj (“The Affair” i “In Treatment”), Džozef Sedar, njujorški reditelj poreklom iz Izraela (“Norman” i “Footnote”) i palestinski reditelj Tavfik Abu Vael koji je odrastao u arapskom gradu u Izraelu (“Last Days in Jerusalem”) – u defanzivnoj su poziciji. Kažu da su očekivali da budu kritikovani zbog fokusiranja na palestinsku žrtvu, ali da se nisu pripremili za zlobu.

Iako žalbe i kritike mahom dolaze sa desnice, režiseri navode da ih ni levica ne štedi s obrazloženjem da se serija samo površno dotiče izraelske okupacije palestinske teritorije.

Serija je snimljena na hebrejskom i arapskom, a istražuje svet počinilaca jednako kao i žrtve.

Boaz Kukija, otac Rona Kukije, vojnika koji je kao 19-godišnjak 2017. na autobuskoj stanici na jugu Izraela izboden nasmrt, takođe je potpisao peticiju upućenu HBO-u. Problem je, smatra Boaz, u tome što će svet terorizam usmeren protiv Jevreja tretirati kao da je to “sudbina, običan kriminal ili saobraćajna nesreća”.

Robi Damelin čijeg je sina Davida 2002. ubio palestinski snajperista, ipak staje u odbranu serije.

“Ne vidimo tuđu patnju”, kaže Damelin.

Livaj ističe da je čitav proces nastanka serije i suočavanja sa kritikama agonija. Na pitanje da li bi sada nešto učinio drugačije, on kaže: “Bolje pitanje je da li bih uopšte išta radio.”

© 2019 The New York Times