NASA i Roskosmos ponovo blisko sarađuju

0
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Letovi na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS ) kreću od septembra sa mešovitim posadama – u ruskim i američkim kapsulama.

Dogovor je u interesu obe zemlje i produbiće saradnju u oblasti ISS, saopštio je Roskosmos. Na ovaj način se može garantovati da će u slučaju odloženih ili otkazanih lansiranja raketa na ISS uvek biti najmanje jedan član Roskosmosa i jedan član NASA.

NASA je saopštila da je odluka doneta iz bezbednosnih razloga i da bi se osiguralo „prisustvo SAD u svemiru.”

Neuobičajen tajming?

Sporazum je objavljen ubrzo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin smenio šefa Roskosmosa (15.07.). Prethodni šef agencije Dmitrij Rogozin zauzeo je konfrontacijski stav prema Zapadu od početka rata u Ukrajini. Zapretio je povlačenjem sa ISS-a i opisao saradnju sa Zapadom kao „nemoguću”.

U septembru je planirano da astronaut Frenk Rubio poleti u ruskoj kapsuli sa kosmodroma Bajkonur zajedno sa Sergejem Prokopjevim i Dimitrijem Petelinom. Kasnije će ruska kosmonautkinja Ana Kikina poleteti sa Floride sa astronautima iz SAD (2) i jednim iz Japana. Ona će biti prva osoba iz Rusije koja će poleteti u svemir raketom SpaceX.

Američki astronauti su do 2020. u svemir leteli ruskim raketama sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Nakon toga, letovi sa ljudskom posadom ponovo su krenuli sa američkog tla.

Roskosmos dobija novog šefa

Zamenik premijera Jurij Borisov, koji je ranije bio zadužen za industriju naoružanja, postaće novi generalni direktor ruske svemirske organizacije Roskosmos.

Borisov je odlučio o merama koje će kompanije učiniti spremnijim za rat: na primer, kompanije mogu biti obavezne da ispunjavaju zadtake koje im postavi država, a njihovi zaposleni mogu biti primorani da rade prekovremeno i da se odreknu godišnjeg odmora.

Borisov je bio na funkciji četiri godine i nedavno je morao da prizna propuste. Industrija naoružanja je trebalo brže da razvija i proizvodi dronove, rekao je on na državnoj televiziji.

I Kao šef Roskosmosa, Borisov će i dalje biti odgovoran za naoružanje. Roskosmos ne kontroliše samo svemirski program, već i fabrike raketa, kosmodrome i razne druge objekte. Mnoge zapadne kompanije su zbog sankcija prestale da sarađuju sa Roskosmosom.

Šta će biti sa Rogozinom?

O budućim zadacima dosadašnjeg šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozina nema zvaničnih informacija. Bivši šef jedne nacionalističke partije smatra se „jastrebom”:

Više puta je zauzimao oštre stavove o migracionoj politici. Neko vrme je bio ambasador svoje zemlje u NATO i privlačio je pažnju svojom antizapadnom retorikom.

Ministar industrije Denis Manturov preuzima dosadšanje funkcije Jurija Borisova – kao potpredsednik Vlade i šef Državne komisije za naoružanje. Ovaj 53-godišnjak se smatra bliskim Putinovim saradnikom. Od 2012. obavlja važne državne funkcije i često prati predsednika na putovanjima u inostranstvu.