Napad pirata: Ubili jednog, oteli 15 članova posade…

0

(Beta-AP) – U napadu pirata na turski teretni brod u blizini zapadnoafričke obale, ubijen je jedan a 15 članova posade je oteto, saopštili su danas zvaničnici.

Turska pomorska uprava navela je da se posada prethodno zaključala u sigurnom području, ali da su pirati posle šest sati provalili. Tokom sukoba, jedan član posade na brodu M/V Mocart je stradao.

Turski mediji su naveli da je poginuo inženjer Farman Ismajilov iz Azerbejdžana, jedini član posade koji nije turski državljanin.

Nakon što su juče oteli većinu posade, pirati su brod ostavili u Gvinejskom zalivu sa tri člana, prenela je državna novinska agencija Anadolija.

Brod trenutno plovi rema gabonskom Port-Žentilu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dva puta je razgovarao sa višim oficirom koji je ostao na brodu, objavila je kancelarija predsednika na Tviteru.

Vlasnici broda koji je otet u Gvinejskom zalivu, sa žaljenjem su potvrdili da je jedan član posade ubijen, a ostali oteti.

Brod Mocart je plovio pod liberijskom zastavom iz Lagosa u Nigeriji do Kejptauna u Južnoj Africi kada je napadnut juče ujutru na 185 kilometara severozapadno od ostrvske države Sao Tome i Prinsipe.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izrazio je saučešće azerbejdžanskom kolegi i rekao da će telo ubijenog člana posade biti prebačeno kada Mocart stigne u luku.