Najodrživije pakovanje za pića

  0

  Aluminijumske limenke su po skoro svim merilima najodrživija ambalaža za pića. Imaju višu stopu recikliranja i više reciklirajućeg materijala u svom sastavu u odnosu na druge vrste materijala za pakovanja. Lagane su, izdržljive i jednostavne za slaganje, što proizvođačima pića omogućava da pakuju i prevoze više pića uz upotrebu manje količine materijala. Značajno je što su prilikom otkupa aluminijumske limenke vrednije od stakla ili plastike, čime se obezbeđuje finansijska održivost programa za recikliranje u lokalnim zajednicama i efikasno subvencioniše reciklaža manje vrednih materijala iz otpada.

  Najznačajnija razlika između aluminijumske limenke i plastične boce ogleda se u činjenici da upotreba boce može uticati na zdravlje ljudi i stanje životne sredine.

  Jedinstvena svojstva aluminijuma čine ga savršenim materijalom za brojne namene  pakovanja, pružajući zaštitu od ultra-ljubičastog zračenja, vodene pare, ulja i masti, kiseonika i mikroorganizama. Prilikom pakovanja osetljivih proizvoda kao što su farmaceutski proizvodi, kozmetika ili hrana, aluminijum je prvi izbor iz higijenskih razloga, jer nije toksičan, ne prenosi boju i zadržava ukus proizvoda. Aluminijumska barijera takođe pruža optimalnu zaštitu od svetlosti, čime održava sadržaj svežim, štiti ga od spoljašnjih uticaja i garantuje duži vek trajanja.

  PET boce mogu da se recikliraju do maksimalnih 25 procenata, a zbog gubitka kvaliteta tokom recikliranja, moguće ih je reciklirati najviše dva puta, dok je aluminijum moguće sto procentno reciklirati u beskonačnost. Jednom kada se aluminijum proizvede, može se nebrojeno puta reciklirati, jer ne gubi na kvalitetu i, što je još bitnije, za recikliranje se koristi samo 5% od energije potrebne za pravljenje originalnog proizvoda.  Konzerve za piće od aluminijuma su najrecikliraniji ambalažni proizvod na svetu, mogu se uvijati u izuzetno tanku foliju, a mogu i da se liju i spajaju, zadržavajući veći deo svoje snage. Prema relevantnim studijama o molekularnoj strukturi i vezama plastike, nerecikliranim bocama moglo bi biti potrebno više od 400 godina da se razgrade na deponiji, ali čak i u ovom slučaju ne možemo ih se osloboditi – milijarde komada mikroplastike pokrilo je našu planetu i prožima sve, uključujući i žive organizme.

  Osim toga, aluminijum je jedini materijal za pakovanje pića koji pokriva troškove sakupljanja i prerade u opštinskim programima reciklaže. Mnogi takvi programi se oslanjaju na ponovnu prodaju recikliranog materijala, a velika vrednost aluminijuma u ​​reciklažnom toku efikasno subvencioniše recikliranje manje vrednih otpadnih materijala.

  Studija ICF International-a iz 2016. godine otkrila je da su kombinovane emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte (GHG) u vezi sa transportom i hlađenjem pića u aluminijumskim limenkama niže od onih koje su povezane sa pićima u staklenim ili plastičnim bocama pod istim uslovima.

  Emisije štetnih gasova povezane sa transportom i hlađenjem aluminijumskih limenki su 7 do 21 procenata niže od plastičnih, a  35 do 49 procenata niže od staklenih boca, u zavisnosti od veličine pakovanja i od vrste frižidera u kojima napitak se hladi pre upotrebe.

  Sve ove prednosti jasno govore u korist korišćenja, proizvodnje i reciklaže aluminijuma, što će, nadamo se, biti i strateški izbor u Srbiji za vremena koja dolaze.