Moskva zabranila intervju koji je dao ruskim novinarima, pa poručila: “Ne, ne bojimo se Zelenskog”

0
EPA-EFE/VALENTYN OGIRENKO

(Beta) – Nakon što je grupa nezavisnih ruskih novinara intervjuisala predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, a rusko medijsko regulatorno telo Roskomnadzor zabranio njegovo emitovanje, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se Rusija “ne boji” izjava Zelenskog.

U medjuvremenu je Zelenski optužio Moskvu da guši slobodu medija.

Peskov je novinarima danas rekao da je Roskomnadzor zatražio od ruskih medija da ne objavlju intervju kako bi proverio da li je u skladu sa ruskim zakonodavstvom. Naveo je da je “veoma važno da se ne objavljuje neka informacija koja bi bila ocenjena kao kršenje zakonodavstva”. Peskov je, pri tom rekao da Kremlj za sada nije upoznat sa intervjuom.

Intervju su uradili glavni urednici Meduze Ivan Kolpakov i TV kanala Dožd Tihon Djadko, mediji koji su zabranjeni u Rusiji, kao i novinari Komersanta Vladimir Solovjov i nezavisni novinar Mihail Zigar. Portal Meduza je objavio intervju, dok Komersant posle upozorenja Roskomnadzora nije.     

“Roskomnadzor upozorava ruske medije da je neophodno da ne objavljuju taj intervju. U odnosu na medije, koji su uzeli intevju, počela je provera kako bi se odredio stepen odgovornosti i preduzele mere reagovanja”, navelo je to telo još pre objaviljvanja intervjua koji je trajao oko sat i po.

Rusko Državno tužilaštvo je upozorilo da će dati pravnu ocenu sadržaja intervjua sa Zelenskim.

“U uslovima masovne antiruske propagande i redovnog razmeštanja lažne informacije o dejstvima Ruske Federacije. Tužilaštvo će dat principijelnu pravnu ocenu sadržaja izjava i objavljivanja”, navelo je tužilaštvo.

Zelenski je kritikovao ruske vlasti zbog zabrane objavljivanja intervjua, navodeći da uništavaju slobodu medija.

“Zamislite, oni su se tamo u Moskvi uzbunili zbog mog intervjua ruskim novinarima. Onima koji mogu sebi da dozvole ga govore istinu. Kada su se novinari spremali da objave intervju, rusko telo za cenzuru se pojavilo sa pretnjama. Bilo bi smešno, da nije tužno”, naveo je Zelenski.

On je ocenio da Rusija uništava slobodu medija u zemlji, kao što pokušava da uništi i susednu zemlju. “Možda su uvideli da se kod gradjana sve više postavljaju pitanja o situaciji u njihovoj državi”, rekao je Zelenski.

U tom intervjuu Zelenski je naveo da se jedna od klauzula pregovora sa Rusijom tiče “bezbednosnih garancija i neutralnosti, denuklearizovanog statusa” Ukrajine, što je zahtev Moskve.

On je, pored ostalog, oštro kritikovao Rusiju za neizvlačenje poginulih ruskih vojnika iz Ukrajine.

Po ruskom nedavo usvojenom zakonu, za objavljivanje fejkova o ruskoj armiji može se dobti kazna do 15 godina zatvora. Ruskim medijima je zabranjeno korišćenje reči “rat”, “agresija”, “invazija”, već samo “vojna operacija” ili “specijalna operacija” u Ukrajini. Ruski mediji, takodje, moraju da koriste isključivo ruske zvanične izvore o situaciji u Ukrajini.