Moderna zatražila odobrenje za drugu buster dozu za sve starije od 18

  0
  EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

  Američka farmaceutska kompanija Moderna zatražila je odobrenje američkih zdravstvenih regulatora za drugu buster dozu vakcine protiv kovida-19 za sve starije od 18, usled rasta broja novozaraženih u nekim delovima sveta i straha od novog talasa pandemije, prenose mediji.

  Nekoliko dana ranije, kompanija Fajzer i njen nemački partner Bajontek podneli su zahtev američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA), tražeći odobrenje za primenu druge buster doze njihove vakcine  za osobe starije od 65.

  Moderna je saopštila da se njen zahtev odnosi na sve odrasle osobe starije od 18, kako bi američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti i zdravstveni radnici mogli sami da odluče o primeni dodatne buster doze njihove vakcine, i  „kod osoba za koje kovid-19 zbog uzrasta ili komorbiditeta predstavlja veći rizik“.

  Ne komentarišući efikasnost četvrte doze vakcine, Moderna je objavila da se njen podnesak delimično zasniva na podacima nedavno objavljenim u SAD i Izraelu nakon pojave omikron varijante virusa.

  Američke zdravstvene vlasti, uključujući vrhunskog stručnjaka za zarazne bolesti Antonije Fauči, povećali su izglede za upotrebu četvrte doze vakcine, naročito za stariju populaciju i kako bi se pripremili za mogućnost novog porasta broja zaraženih.

  Podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da efikasnost vakcina s vremenom slabi, i da treća doza vakcina pomaže u njenoj obnovi, ali nisu objavili sveobuhvatne podatke zasnovane na uzrastu ili zdravstvenom statusu, piše New York Times, prenosi Reuters.